Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Δυναμική καλλιέργεια το λευκό σπαράγγι.


Σήμερα, ύστερα από πολλά σκαμπανεβάσματα, οι εκτάσεις σπαραγγιού κυμαίνονται γύρω στα 35.000 στρέμματα, με την πλειονότητα να βρίσκονται στην περιοχή του Νέστου.

-Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, όταν οι Έλληνες αγρότες «ανακάλυψαν» το λευκό σπαράγγι. Άν και επρόκειτο για ευαίσθητη και δύσκολη καλλιέργεια, άφηνε κέρδος καθώς το προϊόν είχε μεγάλη ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές.

-Σήμερα, ύστερα από πολλά σκαμπανεβάσματα, οι εκτάσεις σπαραγγιού κυμαίνονται γύρω στα 35.000 στρέμματα, με την πλειονότητα να βρίσκονται στην περιοχή του Νέστου. Ωστόσο, αν και η ελληνική γη παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόν, με... καλό όνομα στις ξένες αγορές, οι Eλληνες ακόμη δεν το έχουν εντάξει στο διαιτολόγιό τους.

-Το γεγονός αυτό πάντως δεν φαίνεται να απασχολεί τους καλλιεργητές, καθώς περίπου το 98% του ελληνικού σπαραγγιού εξάγεται στις βορειοευρωπαϊκές χώρες -κυρίως στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία. Μόνο ελάχιστες ποσότητες προωθούνται σε ντελικατέσεν, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

-Η σεζόν φέτος ξεκίνησε δυνατά, γύρω στις 20 Φεβρουαρίου, με τη ?έση τι?ή παραγωγού να διαμορφώνεται για το λευκό σπαράγγι Α κατηγορίας (με διάμετρο 2,2 εκατοστά) στα 5 ευρώ το κιλό.

-Σήμερα, οι Έλληνες παραγωγοί κάνουν... κατοστάρι, προκειμένου να προλάβουν να προωθήσουν όλη την παραγωγή τους πριν βγει στην αγορά το γερμανικό σπαράγγι. «Ακόμα και αν είναι ακριβότερο, οι καταναλωτές στη Γερμανία θα προτιμήσουν το δικό τους», σημειώνει ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου κ. Κώστας Ζυγούλας.

-Γι’ αυτό οι Eλληνες καλλιεργητές αναζητούν νέες αγορές, εκτός Ευρωπαϊκής Eνωσης. Oπως επισημαίνει όμως ο κ. Ζυγούλας, το σπαράγγι είναι ένα ευαίσθητο προϊόν, το οποίο δεν αντέχει πάνω από 10 με 12 ημέρες. «Με φορτηγά δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε μακρινές αγορές. Για να φτάσουν στη Μόσχα θέλουν τουλάχιστον τρεις μέρες στον δρόμο, οπότε οριακά θα μπορέσει το προϊόν να σταθεί στο ράφι.

-Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει τη συμβολή της Πολιτείας και της Περιφέρειας Καβάλας, προκειμένου να καθιερώσουμε εμπορικές πτήσεις από τα αεροδρόμια της Χρυσούπολης και της Αλεξανδρούπολης, ώστε να φτάσουμε γρήγορα στις ευρωπαϊκές αγορές και να προσεγγίσουμε και νέες μακρινές αγορές», τονίζει ο αγρότης από τον Νέστο.

-Παράλληλα, οι παραγωγοί σπαραγγιών, όπως αναφέρει ο κ. Ζυγούλας, περιμένουν εναγωνίως να ανοίξουν τα νέα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τη Μεταποίηση και τα Σχέδια Βελτίωσης προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν, ώστε να εκσυγχρονίσουν τις εκμεταλλεύσεις τους, με την αγορά ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού, να φυτεύσουν κι άλλα στρέμματα και να εφαρμόσουν πιο εξελιγμένες τεχνικές φροντίδας.

-Η καλλιέργεια του λευκού σπαραγγιού έχει σήμερα υψηλό κόστος, καθώς η καθημερινή συλλογή την περίοδο της συγκομιδής (διαρκεί γύρω στις 75 ημέρες) γίνεται με τα χέρια.

-Επίσης, απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί για να είναι ποιοτικό το τελικό προϊόν. Αυτή τη στιγμή, ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου λειτουργεί συσκευαστήριο, αλλά υπάρχουν σκέψεις για επεκτάσεις, προκειμένου τα σπαράγγια να κονσερβοποιούνται.

-Για την παραγωγή των λευκών σπαραγγιών, τα οποία είναι και τα ακριβότερα, απαιτείται η κατασκευή αναχωμάτων ώστε οι βλαστοί να αναπτύσσονται εκεί και να μην εκτίθενται στον ήλιο. Μετά τη συγκομιδή τα σαμαράκια καταστρέφονται.

-Τα σπαράγγια που εκτίθενται σε φως παίρνουν ιώδες χρώμα και η γεύση τους γίνεται πιο φρουτώδης, συγκρινόμενη με εκείνη των λευκών σπαραγγιών. Τα λευκά σπαράγγια είναι σαρκώδη και έχουν απαλή γεύση. Στην Ελλάδα, οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι κυρίως ολλανδικές, γαλλικές και λίγες αμερικανικές.

Χριστίνα Χατζηγεωργίου
http://www.ethnos.gr/agrotis/

Δεν υπάρχουν σχόλια: