Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Γλιτώνουν τον «κόφτη» στις συντάξεις 120.000 αγρότες οι οποίοι θα βγουν στη σύνταξη την περίοδο 2017 – 2025 και θα συνεχίσουν να εργάζονται στις αγροτικές καλλιέργειες.


-Στους 120.000 εκτιμάται ότι θα είναι οι ωφελούμενοι αγρότες, οι οποίοι θα βγουν στη σύνταξη την περίοδο 2017 – 2025 και θα συνεχίσουν να εργάζονται στις αγροτικές καλλιέργειες, χωρίς να υποστούν μείωση στις μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές τους.

-Η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας ορίζει ρητά ότι η μείωση κατά 60% της σύνταξης (κύριας και επικουρικής) για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να δουλεύουν, δεν εφαρμόζεται για τους αγρότες που θα υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από φέτος, μέχρι και 31.12.2014.

-Μόνο για το τρέχον έτος, υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 15.000 οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, που συμπληρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και πρόκειται να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

-Το μέτρο αυτό της εξαίρεσης των αγροτών έρχεται να προστεθεί στην επίσης ευνοϊκή απόφαση να μείνουν εκτός οι συντάξεις του ΟΓΑ από τον επανυπολογισμό και άρα και από την χρήση της προσωπικής διαφοράς.

-Αυτό σημαίνει ότι οι αγροτικές συντάξεις είναι πιθανό να είναι οι μόνες που θα γλιτώσουν από το νέο «κύκλο» περικοπών που… εγκαινιάζεται με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς. AdTech Ad

-Πρέπει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη ευνοϊκή ρύθμιση, εστιάζεται μόνο σε συνταξιούχους του ΟΓΑ που είναι ταυτόχρονα και καλλιεργητές αγροτικής γης. Δεν αφορά σε καμία περίπτωση συνταξιούχους, οι οποίοι προέρχονται από άλλα ταμεία (πχ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο) και επέλεξαν να ασκήσουν κάποιας μορφής αγροτική δραστηριότητα, παράλληλα με τη συνταξιοδότησή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: