Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Χωρίς «χαράτσι» η υποβολή αιτήσεων για τις αγροτικές επιδοτήσεις.


-Αλλάζει άρδην το σύστημα διαχείρισης των αγροτικών επιδοτήσεων, με τους δικαιούχους αγρότες να μην έχουν πλέον υποχρέωση καταβολής τιμήματος εφόσον οι δηλώσεις που υποβάλλουν δεν εμπεριέχουν αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (αριθμός στρεμμάτων, είδος καλλιέργειας, κ.ά.).

-Η ευθύνη του μηχανογραφικού συστήματος του ΟΣΔΕ περνάει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καταργούνται οι λεγόμενες «πύλες» διαφόρων φορέων που διαχειρίζονταν τις αιτήσεις χορήγησης των αγροτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποκτούν ενιαία οντότητα με σκοπό να αποκτήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα και ενιαία λειτουργία, ενώ θα υπόκεινται σε διαρκή έλεγχο.

-Το πλέον σημαντικό για τους αγρότες δικαιούχους επιδοτήσεων είναι ότι πλέον δεν θα υποχρεούνται να πληρώνουν τίμημα για την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης.

-Ποσά που σε ετήσια βάση ανέρχονταν σε 75 εκατομμύρια ευρώ και επιβάρυναν εξ ολοκλήρου τους παραγωγούς. Τα ποσά αυτά μειώθηκαν πέρυσι στα 35 εκ. ευρώ, με στόχο να μειωθούν φέτος κάτω από τα 20 εκατομμύρια ευρώ και σε βάθος κάποιων ετών να καταργηθούν οι όποιες επιβαρύνσεις.

-Δηλαδή στις δηλώσεις που θα αρχίσουν να υποβάλλονται από τις 15 του μήνα και μέχρι τις 15 Μαΐου, οι δικαιούχοι θα έχουν κάθε δικαίωμα να υποβάλλουν τη δήλωσή τους χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου εκ των διαπιστευμένων φορέων. Η δήλωσή τους θα ενεργοποιείται απευθείας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής τιμήματος από τη στιγμή που η δήλωση δεν έχει αλλαγές, δηλαδή παραμένει ίδια με την προηγούμενη χρονιά. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας για την αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης των επιδοτήσεων, υπογράμμισε ότι «η βασική μας στόχευση για την επιστροφή του ΟΣΔΕ στο σπίτι του παραμένει και υλοποιείται σταδιακά. Και οι τωρινές αλλαγές κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση».

-Οι παρεμβάσεις αυτές θα μειώσουν κι άλλο το κόστος για τον Έλληνα αγρότη και θα αναβαθμίσουν κι άλλο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υποβοήθησης των αγροτών. Πιο συγκεκριμένα:

• Τη φετινή περίοδο η δωρεάν εφαρμογή της online υποβολής από τους ίδιους τους δικαιούχους εκσυγχρονίζεται και απλοποιείται περαιτέρω, επεκτείνεται δε η χρήση της σε όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων συμπεριλαμβανομένων και των κτηνοτρόφων.
• Οι αιτήσεις των παραγωγών που δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος θα υποβάλλονται δωρεάν με διαδικασία που θα ορίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

μέτρων, εκ των οποίων το κυριότερο είναι η κατάργηση των φορέων Β’ βαθμού. Ολοι οι φορείς έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και μετονομάζονται σε Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων.

• Συστήνεται και λειτουργεί εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ επιτροπή που θα έχει την ευθύνη της εποπτείας και του ελέγχου των φορέων καθώς και της αξιολόγησης του έργου τους. Το έργο της Επιτροπής θα υποστηρίζεται από ειδικές εφαρμογές μέσω του πληροφοριακού συστήματος εντός του Οργανισμού. 

-Η Επιτροπή επιτηρεί το έργο ολόκληρου του δικτύου των φορέων και φροντίζει για την τήρηση των υποχρεώσεων των Φορέων υποδοχής και του Φορέα συντονισμού, οι οποίες απορρέουν από τις σχετικές προσκλήσεις διαγωνισμού και τις μετέπειτα συμβάσεις (ΣΔΕΠΥΑΠ) που έχουν υπογράψει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επίσης η Επιτροπή φροντίζει για την εφαρμογή των απαιτήσεων του ISO 27001:2013 για τη Διαχείριση Ασφάλειας Πληροφοριών, που πρόσφατα απέκτησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

• Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της καλής διαχείρισης, το κόστος για την υποβολή της κάθε αίτησης θα αναγράφεται στην Αίτηση (ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής του παραγωγού).

Για τους δασικούς χάρτες

-Αναφορικά με τους δασικούς χάρτες ο Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε χαρακτηριστικά «η διαδικασία για την εκπόνηση και κύρωση των δασικών χαρτών είναι μια αναγκαιότητα, είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Είμαι από εκείνους που ιστορικά έχουν δώσει αγώνες για να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον της χώρας και να μπουν τα πράγματα που αφορούν τα δασικά οικοσυστήματα σε μια κανονικότητα. Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι έχω δεχθεί αγωγές αρκετών εκατ. ευρώ για τα θέματα αυτά.

-Ασφαλώς και γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει η ανάρτηση των δασικών χαρτών στον αγροτικό χώρο, αφού αν χαρακτηρίσουν τις επιλέξιμες εκτάσεις ως δασικές θα υπάρξει πρόβλημα τόσο με την καταβολή των ενισχύσεων όσο και με την κυριότητα των εκτάσεων. Γι’ αυτό εξάλλου σύμφωνα με τον ν.4389/2016 κοινοποιούνται τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Περιουσίας.
-Δεν είναι ένα θέμα που χειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά είναι δεδομένη η απόφαση των αρμόδιων υπουργών -και της κυβέρνησης συνολικά- να επιλύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Οι επιπτώσεις που τυχόν προκύψουν από την κύρωση των δασικών χαρτών θα καταχωρηθούν μέχρι την ολοκλήρωση των πληρωμών των ενισχύσεων».

Κώστα Νάνου
http://www.ethnos.gr/agrotis/

Δεν υπάρχουν σχόλια: