Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Εκτάσεις άνω των 4 στρμ. ενεργοποιούν δικαιώματα ΟΣΔΕ για τους παραγωγούς.


-Ελάχιστο μέγεθος εκμετάλλευσης για χορήγηση δικαιωμάτων είναι τα 0,4 εκτάρια (4 στρέμματα) και ελάχιστη προϋπόθεση χορήγησης άμεσων ενισχύσεων μεγαλύτερη των 250 ευρώ αποτελούν δύο βασικές προϋποθέσεις για την υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης του 2017.

-Τον «Κωδικό Εξουσιοδότησης» που παράγεται από το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την επιτυχή πιστοποίησή του, η οποία είναι αποκλειστικά και μόνο επιλογή και ευθύνη του γεωργού καλείται να παραδώσει ο γεωργός στο Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων ΟΣΔΕ, διευκρινίζει με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

-Σημειώνεται ότι με προηγούμενη ανακοίνωσή του ο Οργανισμός σχετικά με τον κωδικό εξουσιοδότησης διευκρινίζει ότι «οι γεωργοί που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω των Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων, παράγουν οι ίδιοι μοναδικό «κωδικό εξουσιοδότησης», τον οποίο παραδίδουν στο Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων της επιλογής τους. Οι γεωργοί μπορούν οι ίδιοι να παράγουν τον «κωδικό εξουσιοδότησης» μεταβαίνοντας στην ιστοσελίδα https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/registration2017/ και επιλέγοντας "Κωδικός εξουσιοδότησης". Για την παραγωγή του εν λόγω κωδικού απαιτείται πιστοποίηση μέσω taxisnet».

-Τονίζεται, της, ότι αντίγραφο της πρώτης σελίδας του εκκαθαριστικού σημειώματος ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου αναγράφεται ο ΑΦΜ, απαιτείται μόνο στην περίπτωση που ο γεωργός δεν έχει υποβάλλει ποτέ στο παρελθόν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και αποσκοπεί αποκλειστικά στην επαλήθευση του ΑΦΜ του.

Τι χρειάζεται ο παραγωγός

-Φέτος ο παραγωγός για να υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης 2017 υποχρεωτικά θα χρειαστεί να έχει μαζί του:

1. Κωδικό Εξουσιοδότησης που βγαίνει από τον σύνδεσμο https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/registration2017 χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISNET.

2. E-Mail

3. Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, πρώτη σελίδα βιβλιαρίου Τραπεζικού Λογαριασμού, παραστατικά νομής ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων ή τίτλων ιδιοκτησίας, μόνο εφόσον αυτά τροποποιούνται

Για αιτήσεις που καταχωρούνται πρώτη φορά

-Για αιτήσεις που καταχωρούνται πρώτη φορά για έτος 2017 υποχρεωτικά δικαιολογητικά είναι:

1. Κωδικό Εξουσιοδότησης που βγαίνει από τον σύνδεσμο https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/registration2017 χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISNET.

2. Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας

3. Αντίγραφο πρώτης σελίδας βιβλιαρίου Τραπεζικού Λογαριασμού

4. ΑΜΚΑ

5. Παραστατικά νομής ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων ή τίτλων ιδιοκτησίας

6. E-Mail

Για Νέους Αγρότες και Βιοκαλλιεργητές

Αποφάσεις εντάξεων ή συμμετοχής σε προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.



Πρόσθετα για όλους τους κτηνοτρόφους

1. Αντίγραφο νέου τύπου μητρώου κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων (ενημερωμένο)

2. Άδεια μετακίνησης (για μετακινούμενους κτηνοτρόφους)


-Ειδικότερα, τώρα, η νεώτερη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή δημοσιεύματα, σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να  υποβληθεί η ΕΑΕ2017 και σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. 24805/14-3-2017 εγγράφου του ΟΠΕΚΕΠΕ με θέμα «Οδηγίες –διαδικασίες  υποβολής  ΕΑΕ2017 & ενεργοποίησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης» καθώς και της από 17/3/2017 ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με τους κωδικούς TAXISNET, επισημαίνεται ότι :

1. Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του εκκαθαριστικού σημειώματος ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου αναγράφεται ο ΑΦΜ, απαιτείται μόνο στην περίπτωση που ο γεωργός συμπληρώνει εξαρχής το έντυπο της ΕΑΕ2017.

2. Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, 1ης σελίδας βιβλιαρίου Τραπεζικού Λογαριασμού, παραστατικά νομής ενοικιαζόμενων  αγροτεμαχίων ή  τίτλων ιδιοκτησίας, απαιτούνται μόνο όταν εφόσον αυτά τροποποιούνται για το έτος υποβολής 2017.

3. Ο γεωργός δεν είναι υποχρεωμένος και δεν πρέπει να παραδώσει τα στοιχεία taxisnet ή κάποιο άλλο φορολογικό έγγραφο στο Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων, αλλά ΜΟΝΟ τον «Κωδικό Εξουσιοδότησης» που παράγεται από το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την επιτυχή πιστοποίησή του, η οποία είναι αποκλειστικά και μόνο επιλογή και ευθύνη του γεωργού.

-Οποιεσδήποτε ανακοινώσεις ή δημοσιεύματα που έρχονται σε αντίθεση με τα παραπάνω δεν ισχύουν.

Πιστοποίηση μέσω των κωδικών Taxisnet

-Τη διαδικασία πιστοποίησης μέσω των προσωπικών τους κωδικών της εφαρμογής taxisnet καλούνται να ακολουθήσουν οι παραγωγοί για να υποβάλλουν τη φετινή αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, από τις 15 Μαρτίου, που άνοιξε η ηλεκτρονική βάση και οι πύλες για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2017. Προάγγελος του ανοίγματος αποτέλεσε και η έκδοση Εγχειριδίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής ενιαίας ενίσχυσης έτους 2017 και ενεργοποίησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, μια μέρα πριν.

-Μάλιστα, για την έναρξη της διαδικασίας ενημέρωσε με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός. Δείτε εδώ τη σχετική Ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την έναρξη υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2017.doc

-Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ οι αγρότες μπορούν να εγγραφούν προκειμένου να υποβάλλουν online την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης του 2017 και να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.


-Ο Οργανισμός εφιστά την προσοχή των παραγωγών στο ότι « Η εγγραφή στην online εφαρμογή υποβολής Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2017 (ΕΑΕ2017) από τον χρήστη, ΔΕΝ συνεπάγεται και οριστικοποίηση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης. Θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του εγχειριδίου χρήσης της Online εφαρμογής Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2017 (ΕΑΕ2017) για την υποβολή της αίτησης σας».

Πρώτα ταυτοποίηση στο taxisnet

-Για το έτος 2017 ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρέχει δύο τρόπους υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στον γεωργό: είτε μέσω της εφαρμογής Υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2017 στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οn Line υποβολή) είτε μέσω Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που αποτελούν Πιστοποιημένους Φορείς υποβολής Αιτήσεων.

-Αναλυτικότερα, οι γεωργοί που επιθυμούν να υποβάλλουν μόνοι τους την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2017 μεταβαίνουν στην ιστοσελίδα https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/registration2017/ όπου συμπληρώνοντας τα σχετικά στοιχεία εγγράφονται στο σύστημα, ακολουθούν τη διαδικασία πιστοποίησης μέσω των προσωπικών τους κωδικών της εφαρμογής taxisnet και υποβάλλουν την αίτηση τους. Για τους γεωργούς που είναι ήδη εγγεγραμμένοι και ταυτοποιημένοι στο σύστημα από προηγούμενα έτη (2014-2016) απαιτείται επικαιροποίηση των προσωπικών στοιχείων τους χωρίς πιστοποίηση μέσω taxisnet.

-Οι γεωργοί που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω των Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων, παράγουν οι ίδιοι μοναδικό «κωδικό εξουσιοδότησης», τον οποίο παραδίδουν στο Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων της επιλογής τους. -Οι γεωργοί μπορούν οι ίδιοι να παράγουν τον «κωδικό εξουσιοδότησης» μεταβαίνοντας στην ιστοσελίδα https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/registration2017/

και επιλέγοντας «Κωδικός εξουσιοδότησης».

-Για την παραγωγή του εν λόγω κωδικού απαιτείται πιστοποίηση μέσω taxisnet. Είναι αποκλειστικά και μόνο επιλογή και ευθύνη του γεωργού εάν θα προβεί στην παραγωγή του «κωδικού εξουσιοδότησης» μόνος του ή αν θα ζητήσει την βοήθεια τρίτου προσώπου (π.χ. συγγενή, λογιστή, κλπ). Ο «Κωδικός εξουσιοδότησης» παράγεται από το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν έχει καμία σχέση με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet. Ως εκ τούτου ο γεωργός δεν είναι υποχρεωμένος και δεν πρέπει να παραδώσει τα στοιχεία taxisnet ή κάποιο άλλο φορολογικό έγγραφο στο Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων εφόσον δεν επιθυμεί, αλλά ΜΟΝΟ τον «Κωδικό Εξουσιοδότησης» που παράγεται από το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την επιτυχή πιστοποίησή του.

-Με την οριστικοποίηση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, το Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων παραδίδει στον γεωργό κλειδάριθμο και όνομα χρήστη (username) τον οποίο ο παραγωγός μπορεί να ενεργοποιήσει και να έχει πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2014-2017, Μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, Μέτρο 11, κ.α.).

Μέχρι 15 Μαΐου οι δηλώσεις, μέχρι 31 Μαιου οι τροποποιήσεις χωρίς ποινή

-Μέχρι τις 15 Μαΐου μπορούν οι παραγωγοί να υποβάλλουν τη φετινή ενιαία αίτηση ενίσχυσης, ενώ τελευταία μέρα για τροποποιήσεις χωρίς ποινές ορίζεται η 31η Μαΐου.  

-Ο αγρότης για να υποβάλλει την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και προκειμένου να πιστοποιηθεί πρέπει υποχρεωτικά να ταυτοποιηθεί μέσω των προσωπικών του κωδικών της εφαρμογής taxisnet.

-Για την καλύτερη εξυπηρέτηση ο παραγωγός πρέπει να φροντίσει έγκαιρα για τον κωδικό taxisnet, αν δεν τον γνωρίζει να ενημερωθεί από τον λογιστή του και μαζί με τον ΑΦΜ εμείς θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πιστοποίηση και ορθή υποβολή της αίτησης.

-Η αίτηση υποβάλλεται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ ως εξής:

• Απευθείας μέσω on-line συστήματος από τον ίδιο τον παραγωγό χωρίς καμία επιβάρυνση

• Μέσω Πιστοποιημένου φορέα, ο οποίος έχει πιστοποιηθεί για τη γεωγραφική περιοχή στην οποία ανήκει η έδρα της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Υπενθυμίζεται της παραγωγούς ότι η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2017 συνοδεύεται από:

- τη «Δήλωση Καλλιέργειας και εκτροφής Ζώων» του ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής του,

- την «Αίτηση Εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και  Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων»

- της της αναγκαίες πληροφορίες για τη διαπίστωση της  επιλεξιμότητας για την ενίσχυση ή/και τη στήριξη.

Οι συνδεδεμένες

-Συνδεδεμένες ενισχύσεις (αρ. 52 κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013)

-Χορηγούνται σε σημαντικούς τομείς με φθίνουσα παραγωγή, φυτικής και ζωικής παραγωγής

-Το ύψος της χρηματοδότησης στους τομείς δεν είναι σταθερό κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου

-Η μοναδιαία τιμή υπολογίζεται κάθε έτος ανάλογα με τις επιλέξιμες εκτάσεις και τον αριθμό των επιλέξιμων ζώων, χωρίς υπέρβαση της ενδεικτικής τιμής

-Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται κατόπιν αιτήματος λήψης αυτής στην ΕΑΕ και ελέγχου τήρησης των όρων επιλεξιμότητας

-Δεν χορηγείται παραπάνω από μια συνδεδεμένη ενίσχυση στην ίδια έκταση

Βρείτε εδώ ολόκληρο το ενημερωτικό έγγραφο για το Ολοκληρωμένο σύστημα- Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2017.pdf

Μόνο ηλεκτρονικά μέχρι 15 Μαΐου οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων  

-Μαζί με τις δηλώσεις μέσα στο Μάρτιο ξεκινά και η διαδικασία των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το 2017, που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ. -Δυνατότητα υποβολής τροποποίησης ή ακύρωσης μετά την παραπάνω ημερομηνία υπάρχει μόνο για λόγους ανωτέρας βίας και γίνεται μέχρι τις 9 Ιουνίου 2017. 

-Οι παραγωγοί ενημερώνονται ότι η υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω e- εφαρμογής, ενώ δεν απαιτείται η αποστολή φυσικού φακέλου με πρωτότυπες αιτήσεις και δικαιολογητικά. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η υποχρέωση τήρησης προσωπικού φακέλου με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά απαιτείται για μια πενταετία τουλάχιστον.

-Σε όλα τα είδη μεταβίβασης δικαιωμάτων χωρίς γη (δηλαδή πώληση ή ενοικίαση) εφαρμόζεται παρακράτηση 20% υπέρ του Εθνικού Αποθέματος. Εξαίρεση αποτελούν οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς και η οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη, όταν οι συμβαλλόμενοι είναι συγγενείς α’ βαθμού ή σύζυγοι.

-Βρείτε εδώ ολόκληρη την παρουσίαση με τις Μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης 2017.pdf

Οι υποχρεώσεις του παραγωγού για το πρασίνισμα

-Όλες τις πληροφορίες για το πρασίνισμα και τις υποχρεώσεις του παραγωγού έναντι των δηλώσεων ΟΣΔΕ δίνει σχετικό έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως αναφέρεται, όταν η αρόσιμη γη του γεωργού καλύπτει έκταση μεταξύ 10 και 30 εκταρίων

-πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο διαφορετικές καλλιέργειες σε αυτή την αρόσιμη γη.

-η κύρια καλλιέργεια δεν πρέπει να καλύπτει περισσότερο από το 75% αυτής της αρόσιμης γης.

-Όταν η αρόσιμη γη του γεωργού καλύπτει έκταση πάνω από 30 εκτάρια

-πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές καλλιέργειες σε αυτή την αρόσιμη γη.

-η κύρια καλλιέργεια δεν πρέπει να καλύπτει πάνω από το 75% αυτής της αρόσιμης γης και οι δύο κύριες καλλιέργειες

δεν πρέπει να καλύπτουν από κοινού πάνω από το 95% αυτής της αρόσιμης γης.


Διατήρηση βοσκοτόπων

- Οι γεωργοί δεν μετατρέπουν, ούτε οργώνουν τους μόνιμους βοσκότοπους που βρίσκονται εντός των περιοχών Natura

-Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι η αναλογία της γης που αποτελεί μόνιμο βοσκότοπο προς τη συνολική γεωργική έκταση που δηλώθηκε από τους γεωργούς δεν μειώνεται κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 5%

-Βρείτε εδώ ολόκληρη την παρουσίαση για Το πρασίνισμα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2017.pdf

Τέλος στο πολυετές μνημόνιο του ΟΣΔΕ, εφικτές οι δηλώσεις χωρίς μεσάζοντες 

-Δηλώσεις ΟΣΔΕ με ελάχιστο ή και μηδενικό κόστος, χωρίς ειδήμονες και μηχανογραφικά μονοπώλια, σηματοδοτεί η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση την οποία μπαίνει πρόωρο τέλος στο πολυετές «μνημόνιο» με το οποίο ο φορέας Συντονισμού είχε δέσει χειροπόδαρα συνεταιριστές και ιδιώτες – μελετητές που συνδράμουν την υπόθεση των δηλώσεων των αγροτών. Σημειωτέον ότι από το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαρτίου παρέχεται σταδιακά πρόσβαση στην ηλεκτρονική βάση παραλαβής των δηλώσεων και ξεκινάει χωρίς παρατράγουδα η όλη διαδικασία.

-Στο εξής όλη η δουλειά συμπλήρωσης, παραλαβής και υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ θα γίνεται από τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.), ενώ την πλήρη ευθύνη λειτουργίας του όλου συστήματος θα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο της γνωστής ρήσης «το ΟΣΔΕ επιστρέφει σπίτι του».

-Όλα τ’ άλλα είναι εκ του περισσού. Υπ’ αυτή την έννοια οι συμβάσεις συνεργασίας με τον φορέα Συντονισμού και τεχνικής υποστήριξης των Κ.Υ.Δ. που μάλλον καθίστανται προαιρετικές και φυσικά δεν έχουν οικονομικό αντικείμενο από τη στιγμή που ο εν λόγω φορέας δεν έχει πλέον τίποτα να προσφέρει στα κατά τόπους κέντρα υποδοχής.

-Αναλυτικά η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις αλλαγές στην όλη διαδικασία του ΟΣΔΕ έχει ως εξής:

1. Η διαφοροποίηση μεταξύ των Πιστοποιημένων Φορέων Α’ και φορέων Β΄, όπως περιγράφεται στην με αρ. 8008/22-01-2014 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Πιστοποίηση – Αναγνώριση Φορέων Α’ Βαθμού Β’ Βαθμού & Φορέα Συντονισμού στα πλαίσια του ΟΣΔΕ για τα έτη 2014-2020 και στις συμπληρωματικές με αρ. 331/02-01-2015, 6621/14-01-2016, 7136/24-01-2017 καθώς και στα ΣΔΕΠΥΑΠ μεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και Φορέων Α΄ , ΟΠΕΚΕΠΕ και Φορέα Συντονισμού καθώς και στις Συμβάσεις Συνεργασίας Φορέων Α με τον Φορέα Συντονισμού καταργείται. Οι φορείς Α΄ και Β΄ εξομοιώνονται μεταξύ τους, έχουν αυτοτελή νομική προσωπικότητα και μετονομάζονται σε Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.), υπογράφουν δε νέα ΣΔΕΠΥΑΠ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και λειτουργούν σε ενιαία βάση, με μεταξύ τους ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως των πρώην Πιστοποιημένων Φορέων Α’.

2. Ο υφιστάμενος Φορέας Συντονισμού μετονομάζεται σε Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης των ΚΥΔ.

3. Συστήνεται Επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη της εποπτείας και του ελέγχου των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.) και του Φορέα Συντονισμού και τεχνικής υποστήριξης των ΚΥΔ, καθώς και της αξιολόγησης του έργου τους, υποβάλλοντας τις σχετικές εισηγήσεις.

4. Με την παρούσα, επικαιροποιούνται και υπογράφονται εκ νέου τα ΣΔΕΠΥΑΠ μεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.) του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον Φορέα συντονισμού και τεχνικής υποστήριξης των ΚΥΔ καθώς και οι Συμβάσεις Συνεργασίας των ΚΥΔ με τον Φορέα Συντονισμού, όπου απαλείφονται όλα τα σημεία που αναφέρονται στη διάκριση και διαφορετικό ρόλο των Φορέων Α και Β και καταργούνται ανάλογα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των Φορέων Β’ που απέρρεαν εκ του προηγούμενου ρόλου τους.

5. Οι παρούσες ρυθμίσεις υπερισχύουν κάθε αντίθετης σχετικής απόφασης.

-Βρείτε εδώ το έγγραφο - απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ με την Διαδικασία για την υποβοήθηση των αγροτών στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.pdf

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ

-Σήμερα 15 Μαρτίου 2017 ξεκινά η υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για το 2017, η οποία καλύπτει τη χορήγηση όλων των άμεσων ενισχύσεων, των μέτρων των μικρών νησιών Αιγαίου Πελάγους καθώς και των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που συνδέονται με εκτάσεις ή ζωικό κεφάλαιο. Η ενιαία αίτηση ενίσχυσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε απευθείας από τον γεωργό, μέσω on-line συστήματος στην ιστοσελίδα του Οργανισμού είτε μέσω φορέα υποδοχής της αίτησης, που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για τον σκοπό αυτόν. 

-Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 15η Μαΐου 2017 ημέρα Δευτέρα, ενώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης μέχρι την Παρασκευή 9η Ιουνίου 2017, θα επιβληθεί ποινή 1% επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων).  

-Προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού το υπ’αρ. 24805/14.03.2017 έγγραφο «Οδηγίες διαδικασίας υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2017 & ενεργοποίησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης» για την υποβολή της αίτησης, καθώς και εγχειρίδια χρήσης της on-line εφαρμογής και της εφαρμογής μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.

Με αφορμή την έναρξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων για το 2017, παρατίθενται ακολούθως οι σημαντικότερες δράσεις που υλοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα:

-  Εξορθολογισμός της διαδικασίας υποβολής της ενιαίας αίτησης με την συμπληρωματική πιστοποίηση πυλών υποδοχής (Φορείς Α΄ βαθμού) για το 2017 και την κατάργηση των Φορέων Β΄ βαθμού, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των γεωργών και την μείωση του κόστους υποβολής των αιτήσεων.

-  Δυνατότητα on-line υποβολής της ενιαίας αίτησης για το 2017 και από κτηνοτρόφους. 

-  Ολοκλήρωση καταβολής των ενισχύσεων για τις αιτήσεις 2015 (πρώτο έτος εφαρμογής της ΚΓΠ 2015-2020) και πληρωμές αιτήσεων 2016 συνολικού ύψους περίπου 3,5 δις ευρώ από ΕΓΤΕ και ΕΓΤΑΑ, ποσό ιδιαιτέρως υψηλό. Ειδικότερα, για τις αιτήσεις 2016 καταβλήθηκαν εντός του ίδιου έτους, παρά την επίσημη παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων (15.06.2016): η βασική ενίσχυση (σε ποσοστό 99,5% των δικαιωμάτων που έχουν κατανεμηθεί), η πράσινη ενίσχυση και η ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως την 30η Ιουνίου 2017.  

ü  Καταβολή για πρώτη φορά του 100% της δικαιούμενης ενίσχυσης του Μέτρου  13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (εξισωτική αποζημίωση) του ΠΑΑ 2014-2020 για το 2016, εντός του έτους υποβολής της αίτησης.

-  Ομαλοποίηση των πληρωμών των αγροπεριβαλλοντικών δράσεων των προηγούμενων ετών στο πλαίσιο των ανειλημμένων υποχρεώσεων του ΠΑΑ 2014-2020, με στόχο την ολοκλήρωση τους έως το τέλος του 2017.

-  Πιστοποίηση του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών του Οργανισμού με το διεθνές πρότυπο ISO 27001:2013. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. είναι ένας από τους πρώτους Οργανισμούς του δημόσιου τομέα που λαμβάνει την πιστοποίηση του εν λόγω διεθνούς προτύπου.

-  Πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού με σύμβαση εργασίας οκτάμηνης διάρκειας με αποκλειστικό αντικείμενο την επικαιροποίηση του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων, μέχρι το τέλος του 2017.

Το εγχειρίδιο με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο παραγωγός

-Μια μέρα νωρίτερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ δημοσίευσε σχετικό εγκειρίδιο σύμφωνα με το οποίο η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για το τρέχον έτος (2017) είναι η 15η Μαΐου, ημέρα Δευτέρα. Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις η υποβολή μετά την 15η Μάιου 2017:

α) της αίτησης ενίσχυσης, συνεπάγεται μείωση των ποσών που ο κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα, κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα.

β) της αίτησης χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης, συνεπάγεται μείωση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται για πρώτη φορά το 2017 στον δικαιούχο, κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα.

-Σε περίπτωση καθυστέρηση μεvαλύτεpης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή uπoβoλής της αίτησης μετά την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

3. Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, ο γεωργός επιτρέπεται να τροποποιεί τη δήλωσή του με την προϋπόθεση ότι διατηρεί τουλάχιστον τον αριθμό των εκταρίων που αντιστοιχούν στα δικαιώματα ενίσχυσης του και τηρεί τους όρους χορήγησης της ενίσχυσης στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης για τη συγκεκριμένη έκταση.

4. Για το 2017, η τελική ημερομηνία υποβολής τροποποίησης είναι η Τετάρτη 31η Μαΐου. Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις, η υποβολή τροποποίησης της ενιαίας αίτησης μετά την 31η Μαΐου, συνεπάγεται μείωση κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα των ποσών που σχετίζονται με την πραγματική χρήση των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων.

-Bρείτε εδώ αναλυτικά τις
Μπίκας Αλέξανδρος|  29/03/2017 - 05:17 μμ
Πηγή: http://www.agronews.gr/?pid=186&aid=154665&la=1












Δεν υπάρχουν σχόλια: