Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Αναβολή κατά 2 χρόνια στα πρόστιμα από τις παράνομες επιδοτήσεις.

-Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» αναφέρθηκε στην υποχρέωση της χώρας να επιστρέψει στην Ευρωπαική Ένωση, κοινοτικά κονδύλια από παράνομες επιδοτήσεις.
«Όταν παραλάβαμε, βρεθήκαμε μπροστά σε δύο φακέλους», ανέφερε ο υπουργός σκιαγραφώντας το «ιστορικό» του ζητήματος. Και συνέχισε: «Ο ένας φάκελος αφορούσε της λεγόμενες δημοσιονομικές διορθώσεις και τα πρόστιμα, που είχαν επιβληθεί για κακή διαχείριση οικονομικών πόρων. Ο δεύτερος φάκελος περιέκλειε τις λεγόμενες ανακτήσεις, δηλαδή ενισχύσεις που δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς την έγκριση της Κομισιόν. Διότι, αφ’ής στιγμής υπάρχει η ΚΑΠ, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η ΕΕ αξιώνει να εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες της. Κάθε φάκελος αντιστοιχούσε σε χρηματικά ποσά ύψους 1,3 – 1,4 δισεκατομμυρίων». -Όπως σημείωσε ο κ. Αποστόλου, από την κατηγορία του πρώτου φακέλου, των προστίμων, είχαν τελεσιδικήσει 200 εκατομμύρια ευρώ.
-Ο υπουργός ανέφερε, εν συνεχεία, ότι στις προσπάθειες της κυβέρνησης θα πρέπει να πιστωθούν δυο στοιχεία. «Πρώτον», είπε, «βάλαμε τάξη και δεν είχαμε κανένα νέο πρόστιμο». «Δεύτερον», τόνισε, «ήρθαμε σε συμφωνία που προβλέπει τη χρονική μετάθεση κατά δυο χρόνια της καταβολής των προστίμων.
-Με άλλα λόγια, θα εξοικονομήσουμε 100 εκατομμύρια ανά έτος για τα επόμενα δυο χρόνια και αυτό είναι σημαντικό. Εξηγήσαμε ότι δεν ήταν σκόπιμο να ‘πνίξουν’ μια οικονομία που ήδη αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα. Και το δέχθηκαν. 
-Αν όλα πάνε σύμφωνα με τους συνολικούς σχεδιασμούς μας, σε δύο χρόνια  θα έχουμε άλλες δυνατότητες καταβολής, άρα είναι ζήτημα ουσίας η διετής χρονική μετάθεση». Το σκέλος των ανακτήσεων είναι «δύσκολη περίπτωση» αναγνώρισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι υφίσταται διαρκής συζήτηση με τους παράγοντες της ΕΕ. Είπε μεταξύ άλλων: «Το θετικό είναι ότι το αρχικό 1,3 έχει μειωθεί (…). Αυτό που τους λέμε παραπέμπει στο γνωστό ‘ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος’…
-Πόσοι συνεταιρισμοί από εκείνους που έχουν λάβει τέτοιες ενισχύσεις νομίζετε ότι υπάρχουν σήμερα; Και σε ποια κατάσταση βρίσκονται κι όσοι υπάρχουν; 
-Ζητάμε να τα εξετάσουμε όλα, από την αρχή…» Αυτό που θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί, είπε ο υπουργός, είναι η τελεσιδικία κάποιων ποσών και το ενδεχόμενο να συμψηφιστούν οι αντίστοιχες καταβολές με τις επιδοτήσεις. «Δεν είναι φόβος για το άμεσο μέλλον, αλλά πρέπει να τα βλέπουμε όλα εγκαίρως και να τα ρυθμίζουμε». -Τέλος, ο κ. Αποστόλου έκανε μια συνοπτική αποτίμηση της ΚΑΠ, από το 1981, έως σήμερα: «Μπορεί η ΚΑΠ να βοήθησε – σε συγκεκριμένες περιόδους- στην απόκτηση κάποιων εισοδημάτων, αλλά σε βάθος χρόνου δεν ευνόησε τον αγροτικό χώρο, συνεπώς μακροπρόθεσμα έπληξε την κοινωνική θέση των αγροτών, τα ίδια τα εισοδήματά τους».
Πηγή:www.dikaiologitika.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: