Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα «Γενετικοί Πόροι στην Κτηνοτροφία».


-Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προκηρύσσει την πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 της Δράσης 10.2.1 «Γενετικοί Πόροι στην Κτηνοτροφία».

-Στόχος της δράσης είναι η διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η οποία αποτελεί το πλέον σημαντικό εργαλείο για την γενετική παραλλακτικότητα, που είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των ειδών, συνεισφέροντας αποφασιστικά στην αειφόρο ανάπτυξη.

-Γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής της δράσης είναι όλη η χώρα.

-Η Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται σε δεκαεφτά εκατομμύρια ευρώ (17.000.000€) Στο πλαίσιο της δράσης υλοποιούνται οι ακόλουθες ενέργειες:

Α. Συλλογή - τήρηση στοιχείων γενεαλογίας των ζώων και καθιέρωση-διατήρηση γενεαλογικών βιβλίων και μητρώων, με ποσοστό στήριξης 100%.

Β. Ατομικό έλεγχο της ποιοτικής και ποσοτικής απόδοσης των ζώων, με ποσοστό στήριξης 70%, εξαιρουμένων των δαπανών που αφορούν ελέγχους που διενεργεί ο ιδιοκτήτης.

Γ. Ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τη διάδοση και χρήση του κατάλληλου για την κάθε περιοχή ζωικού γενετικού υλικού, με ποσοστό στήριξης 100%. Δ. Γονοτυπικό έλεγχος αιγοπροβάτων, με ποσοστό στήριξης 100%, ο οποίος γίνεται προκειμένου να εντοπισθούν τα γονίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση και αξιοποίηση της φυλής.

-Δικαιούχοι των ενεργειών στήριξης είναι αναγνωρισμένοι φορείς αναπαραγωγής καθαρών φυλών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και Ομάδες Παραγωγών, και Συνεταιρισμοί και λοιπά συλλογικά νομικά πρόσωπα που διαθέτουν νομική υπόσταση και ασκούν κτηνοτροφικές δραστηριότητες οι ίδιοι ή/και τα μέλη τους.

-Οι δικαιούχοι που θα ενταχθούν στη δράση πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιμότητας:

1. Η δράση εφαρμόζεται στις κάτωθι φυλές αγροτικών ζώων:

ΕΙΔΟΣ ΦΥΛΗ ΒΟΟΕΙΔΗ Βραχυκερατική, Κατερίνης, Συκιάς, Εγχώριος Βούβαλος, Ασπρόμαυρη, Ασπροκόκκινη, Ελληνική Κόκκινη, Ελληνική Ξανθόχρωμη

ΠΡΟΒΑΤΑ Καραγκούνικη, Μυτιλήνης (Λέσβου), Σφακίων, Καρύστου, Φριζάρτα (Άρτας), Ορεινό Ηπείρου, Σερρών, Χίου, Κεφαλληνίας, Καλαρρύτικη, Πηλίου, Γλώσσας Σκοπέλου, Θράκης, Σκύρου, Κατσικά Ιωαννίνων, Σαρακατσάνικη, Άργους, Κύμης, Ζακύνθου, Φλώρινας - Πελαγονίας, Αγρινίου

ΑΙΓΕΣ Σκοπέλου

ΙΠΠΟΙ Σκύρου, Πηνείας, Μεσσαρά Κρήτης, Θεσσαλίας, Πίνδου

ΧΟΙΡΟΙ Εγχώριος χοίρος

2. Η υλοποίηση της Δράσης, για την οποία ενισχύεται ο δικαιούχος, δεν πρέπει να χρηματοδοτείται και από άλλη εθνική ή κοινοτική πηγή.

-Οι δικαιούχοι της δράσης δεσμεύονται:

1. Να τηρούν πιστά το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του φυσικού αντικειμένου και της εργασίας του έργου που αναλαμβάνει όπως τους έχει εγκριθεί.

2. Να τηρούν φάκελο παραστατικών.

3. Να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ορθή εκτέλεση της προς υλοποίηση Δράσης της παρούσας.

4. Να διευκολύνουν τον έλεγχο και την παρακολούθηση προσκομίζοντας οποιοδήποτε παραστατικό ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

5. Να καταχωρούν όλα τα πρωτογενή στοιχεία και πληροφορίες που συλλέγουν σε λογισμικό πρόγραμμα.

6. Να αποστέλλουν εξαμηνιαίες και ετήσιες τακτικές εκθέσεις στα αρμόδια Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων.

7. Μεριμνούν για την τήρηση των υποχρεώσεων των κτηνοτρόφων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: