Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Προς εκχώρηση η δημόσια γή σε αγρότες.


-Με στόχο η κρατική περιουσία να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και να δίδεται με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης ή για παραγωγή ζωοτροφών, ώστε να μειωθεί το υψηλό κόστος παραγωγής της ελληνικής κτηνοτροφίας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει καταρτίσει σχέδιο για την εκχώρηση δημόσιας γης σε αγρότες.

-Το σχέδιο προβλέπει την ενοικίαση αγροτικών εκτάσεων και ακινήτων έναντι μισθώματος που θα προκύπτει σε συνάρτηση με την οικονομική απόδοση των καλλιεργειών ή των γεωργικών μονάδων, ώστε να είναι βιώσιμες, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι ομάδες παραγωγών και θα ακολουθούν σε σειρά οι κατ' επάγγελμα αγρότες, οι νέοι αγρότες και ιδιώτες με ανώτατο όριο ηλικίας τα 55 έτη.

-Βασικό κριτήριο για την επιλογή θα αποτελέσει η εντοπιότητα. Σύμφωνα με δημοσιεύμα της εφημερίδας το «Εθνος» οι ομάδες παραγωγών ή οι αγρότες που θα κάνουν αίτηση για ενοικίαση αγροτικής έκτασης θα πρέπει να ανήκουν στους όμορους δήμους.

-Επιπρόσθετο ρόλο στην τελική επιλογή -την ευθύνη για την οποία θα έχει επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- θα παίζουν η ηλικιακή σύνθεση της ομάδας παραγωγών, ο βαθμός εμπειρίας και η πληρότητα του επενδυτικού σχεδίου.

-Επιπλέον εξετάζεται οι παραγωγοί που εντάσσονται στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης -όπως είναι τα επικείμενα σχέδια βελτίωσης- να μπορούν να αποκτήσουν εκτάσεις, είτε προς άμεση εκμετάλλευση για την στήριξη του επενδυτικού τους σχεδίου είτε ακόμη με σκοπό οι εκτάσεις αυτές να αποτελέσουν εγγυήσεις για περαιτέρω χρηματοδότηση των επενδύσεών τους.

-Οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετέχουν υποχρεωτικά σε ταχύρρυθμα σεμινάρια εκπαίδευσης που θα οργανώνει ο ΕΛΓΟ, ενώ το τίμημα της μακροχρόνιας μίσθωσης θα αναπροσαρμόζεται με βάση τις επιδόσεις των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

-Όσο αυξάνονται οι επιδόσεις τόσο θα μειώνονται τα μισθώματα, έτσι ώστε οι κάτοχοι των εκτάσεων να έχουν κίνητρο για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους.

-Με κανονισμούς που θα καταρτίζονται από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΙΑΓΕΠ και θα εγκρίνονται με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες ανάθεσης μελετών και εκτέλεσης έργων και εργασιών, προμηθειών, αγορών ακινήτων, ανταλλαγών και πωλήσεων κινητών και ακινήτων, μισθώσεων, εκμισθώσεων, παραχωρήσεων χρήσης και κάθε άλλου εμπράγματου δικαιώματος σε περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

-Με τη διάλυση των συνεταιρισμών πολλά ακίνητα είναι πλέον εγκαταλελειμμένα και ρημάζουν.

-Στη λίστα έχουν συμπεριληφθεί τα ακίνητα και ο εξοπλισμός συνεταιρισμών που έχουν πτωχεύσει (π.χ. Λάρισα, Καρδίτσα, Ροδόπη). Από την καταγραφή της περιουσίας τα στοιχεία καταδεικνύουν κυριότητα σε:

• Περισσότερα από 640.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων.

• 25.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

-Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει το υπουργείο στη διάθεσή του, υπάρχουν περί τα 450.000 στρέμματα καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου, για τα οποία θα αναζητηθεί λύση με νομιμοποίησή τους έναντι τιμήματος και 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων που θα παραχωρηθούν προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ.

-Η αξιοποίηση της περιουσίας για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

• Εκχώρηση γεωργικών εκτάσεων με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης.

• Εγγυήσεις για τραπεζική μόχλευση (διαδικασία ανάληψης χρέους με σκοπό την έναρξη, συνέχιση ή επέκταση μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας) και χρηματοδότηση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα.

• Λύση με νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, αποφέροντας έσοδα στο Δημόσιο.

www.dikaiologitika.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: