Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Δύο άνδρες 22 και 24 ετών και μία γυναίκα 44 ετών διέθεταν προγνωστικά για δήθεν στημένους αγώνες σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έναντι χρηματικής αμοιβής.


Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων, για παράνομο στοιχηματισμό μέσω διαδικτύου.

-Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών ημεδαπών, δυο ανδρών ηλικίας 22 και 24 ετών και μιας 44χρονης, για υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού μέσω διαδικτύου.

-Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία άγνωστος χρήστης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, μέσω συγκεκριμένου προφίλ, διέθετε προγνωστικά για δήθεν στημένους αγώνες έναντι χρηματικής αμοιβής.

-Συγκεκριμένα, ο δράστης μέσω του παραπάνω προφίλ είτε διαφήμιζε, είτε προσέγγιζε-προσέλκυε άλλους χρήστες της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, υποσχόμενος ψευδώς ότι διαθέτει και προσφέρει έναντι χρηματικής αμοιβής, προγνωστικά σχετικά με την έκβαση κυρίως αγώνων ποδοσφαίρου.

-Επισημαίνεται ότι για τη καταβολή της χρηματικής αμοιβής ζητούσε από τους ενδιαφερόμενους, κωδικούς προπληρωμένων καρτών και στη συνέχεια τις χρησιμοποιούσε για να πραγματοποιεί διαδικτυακούς στοιχηματισμούς μέσω γνωστής εταιρείας.

-Επιπλέον, για την επίτευξη του σκοπού του, επικαλούνταν συχνά ότι διαθέτει πληροφορίες για την έκβαση των αγώνων, είτε μέσω ποδοσφαιρικών «παραγόντων», είτε μέσω στοιχηματικών εταιρειών, πολλές εξ αυτών δήθεν προερχόμενες από την αλλοδαπή.

-Για τα παραπάνω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε ενδελεχής ψηφιακή αστυνομική έρευνα και σχετική αλληλογραφία με τις αρμόδιες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, στοιχηματισμού, προπληρωμένων καρτών και παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.

-Από την έρευνα που επακολούθησε προέκυψε ότι κάτοχος της επίμαχης διαδικτυακής σύνδεσης ήταν ο 24χρονος ημεδαπός, ενώ ο λογαριασμός στην εταιρεία διαδικτυακού στοιχηματισμού είχε δημιουργηθεί με τα στοιχεία της 44χρονης.

-Σε έρευνα που έγινε στην οικία των παραπάνω σε περιοχή της Θεσσαλίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και δύο κινητά τηλέφωνα.

-Από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα εξειδικευμένων Αξιωματικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προέκυψε ότι διαχειριστής του επίμαχου προφίλ ήταν ο 22χρονος ημεδαπός, ο οποίος χρησιμοποιώντας τις προπληρωμένες κάρτες, που αποσπούσε από τους εξαπατηθέντες χρήστες, προέβαινε σε διαδικτυακούς στοιχηματισμούς, μέσω λογαριασμού που είχε δημιουργήσει με τα στοιχεία της 44χρονης.

-Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για τις δέουσες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

-Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση, συνιστά στους παίκτες τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου:

να είναι προσεκτικοί στις πληροφορίες που αναρτώνται στο διαδίκτυο, ειδικά σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες γίνεται επίκληση ότι δήθεν διαθέτουν προγνωστικά σχετικά με την έκβαση πάσης φύσεως ατομικών ή ομαδικών παιχνιδιών και ειδικά για αγώνες ποδοσφαίρου,

-να είναι προσεκτικοί κατά την επιλογή των ιστοτόπων, στα παίγνια των οποίων ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και

-να συμβουλεύονται πάντα τον σχετικό κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων (Black list) που είναι αναρτημένος στον ιστότοπο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) [gamingcommission.gov.gr].

-Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή παικτών-χρηστών του διαδικτύου σε τυχερό παιχνίδι, μέσω διαδικτύου, το οποίο διοργανώνεται χωρίς την προβλεπόμενη από την πολιτεία άδεια, συνιστά πράξη αξιόποινη και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.

-Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας :

-Τηλεφωνικά: 111 88

-Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο:ccu@cybercrimeunit.gov.gr

-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID

-Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο: http://cyberalert.gr/feelsafe/


Δεν υπάρχουν σχόλια: