Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Καμία μεταβίβαση αγροτεμαχίων από αγρότες με οφειλές σε ταμεία.


-Προσκόμματα στις πωλήσεις ακινήτων, μεταξύ αυτών και παραγωγικών αγροτεμαχίων, βάζει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), όχι μόνον σε όσους δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, αλλά και σε εκείνους που πωλούν και δεν εξασφαλίζουν την αποπληρωμή του χρέους τους από τα χρήματα που λαμβάνουν κατά την πώληση.

-Με εγκύκλιο που εστάλη στον ΕΦΚΑ και στους Συλλόγους των συμβολαιογράφων όλης της χώρας, το ΚΕΑΟ επιβάλλει τον προηγούμενο έλεγχο για την ύπαρξη ή μη «επαρκούς διασφάλισης» της οφειλής και την υποχρεωτική χορήγηση βεβαίωσης για να λαμβάνει γνώση ο συμβολαιογράφος και να προβαίνει στη μεταβίβαση ή μη καθώς και στην παρακράτηση μέρους του χρέους από το τίμημα.

Με βάση την εγκύκλιο: «Αν υπάρχει οφειλή μη ρυθμισμένη, η μεταβίβαση του ακινήτου δεν είναι δυνατή και δεν δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα».
-Άν υπάρχει ρύθμιση ο μεταβιβάζων οφειλέτης θα πρέπει να υποβάλει αίτηση χορήγησης «διασφάλισης της οφειλής» προσκομίζοντας βεβαίωση Οφειλής ή Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας και από το συμβολαιογράφο στοιχεία για την αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και το συμφωνηθέν τίμημα.

-Αφού ελεγχθούν τα στοιχεία, θα δίνονται βεβαιώσεις διάρκειας 1 μηνός, αλλά, στην περίπτωση που το τίμημα είναι μικρότερο από την αντικειμενική αξία, θα παρακρατείται μέρος του τιμήματος. Δηλαδή για να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση, θα πρέπει να διασφαλίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στην αντικειμενική αξία του ακινήτου. Το ίδιο θα ισχύει και στην περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου ή της σύστασης εμπράγματου δικαιώματος χωρίς τίμημα (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά) και η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη.

Παραδείγματα
-Μεταβιβάζεται από αγοραπωλησία ακίνητο αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ με τίμημα 40.000 ευρώ και ο μεταβιβάζων οφειλέτης έχει οφειλή 90.000 ευρώ. Απαιτείται διασφάλιση ύψους 30.000 ευρώ, δηλαδή ίση με τη διαφορά μεταξύ τιμήματος και αντικειμενικής, αφού η αντικειμενική αξία είναι μικρότερη της οφειλής.

- Μεταβιβάζεται από αγοραπωλησία ακίνητο αντικειμενικής αξίας 60.000 ευρώ με τίμημα 35.000 ευρώ και ο μεταβιβάζων οφειλέτης έχει οφειλή 50.000 ευρώ. Απαιτείται διασφάλιση ύψους 15.000 ευρώ, δηλαδή ίση με τη διαφορά μεταξύ τιμήματος και οφειλής, αφού η συνολική οφειλή είναι μικρότερη της αντικειμενικής αξίας. 

Διασφάλιση οφειλής

-Η οφειλή προς το ΚΕΑΟ μπορεί να διασφαλίζεται με τους παρακάτω τρόπους:

-Με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης και για ποσό τουλάχιστον ίσο με την αντικειμενική αξία του ακινήτου που μεταβιβάζεται ή με το επιπλέον του τιμήματος ποσού μέχρι του ύψους της αντικειμενικής αξίας αν το τίμημα είναι μικρότερο από την αντικειμενική αξία.
-Με την εγγραφή υποθήκης επί άλλου ακινήτου ελευθέρου βαρών αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης είτε με την αντικειμενική αξία του ακινήτου που μεταβιβάζεται, είτε με το επιπλέον του τιμήματος ποσού μέχρι του ύψους της αντικειμενικής αξίας αν το τίμημα είναι μικρότερο από την αντικειμενική αξία ή μέχρι του ύψους της οφειλής όπου απαιτείται.

- Με την κατάσχεση (είτε ήδη επιβληθείσα είτε μελλοντική) άλλου ακινήτου ελευθέρου βαρών με αντικειμενική αξία τουλάχιστον ίση με την συνολική οφειλή, κατά την κρίση της υπηρεσίας. Η κατάσχεση, μπορεί να θεωρηθεί ότι διασφαλίζει την οφειλή στις περιπτώσεις που αυτή δεν είναι πολύ μεγάλη (ενδεικτικά μέχρι 70.000 ευρώ και πάντα κατά την κρίση της υπηρεσίας).

-Ειδικά στην περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού χωρίς τίμημα (όπως δωρεά ακινήτου), διασφάλιση συνιστά και η αναδοχή του χρέους από το πρόσωπο στο οποίο μεταβιβάζεται το ακίνητο.

Μπίκας Αλέξανδρος|  24/01/2017 - 01:44 μμ
http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: