Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

Εκτός Στρατού οι εύσωμοι, και με τη «βούλα» του ΣτΕ.


Δεν «χωράνε» οι παχουλοί στις Ένοπλες Δυνάμεις και «με τη βούλα» της Δικαιοσύνης. 

-Το Συμβούλιο της Επικρατείας, αν και διχάστηκε, έκρινε τελικά συνταγματική την ρύθμιση που δεν επιτρέπει την είσοδο στις ΕΔ σε όσους εμφανίζουν “ελαφρά παχυσαρκία”, καθώς κρίνονται “ικανοί δεύτερης κατηγορίας” (Ι2) και επομένως “ακατάλληλοι” προς κατάταξη, με συνέπεια να αποκλείονται από τον σχετικό διαγωνισμό.

-Με οριακή πλειοψηφία (4-3 ψήφοι), το ΣτΕ δέχθηκε μάλιστα ότι το πρόβλημα της “ελαφράς παχυσαρκίας” μπορεί νομίμως να κρατήσει την πόρτα κλειστή, ακόμα και για την είσοδο υποψηφίου σε θέση ανθυπασπιστή γραμματέα του δικαστικού σώματος των ΕΔ, αν και η μειοψηφία αμφισβήτησε κατά πόσον απαιτείται και για αυτή την θέση να καλύπτονται οι σωματικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές που προβλέπονται για την κατάταξη αξιωματικών και υπαξιωματικών απ’ ευθείας στα μόνιμα στελέχη.

-Η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Στρατού μετά από προκήρυξη προ 8ετίας 25 θέσεων ανθυπασπιστών γραμματέων δικαστικού σώματος ΕΔ, απέρριψε υποψήφια λόγω ελαφράς παχυσαρκίας και την έκρινε ακατάλληλη (Ι2), καθώς είχε ύψος 1.65 μ. και βάρος 82 κιλά και δεν πληρούσε τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.

-Κι αυτό γιατί οι σχετικές προβλέψεις στον “Γενικό πίνακα νοσημάτων, παθήσεων και βλαβών”, ορίζουν ως φυσιολογικό βάρος, το ανάστημα σε εκατοστά μείον 100 και ως “ελαφρά παχυσαρκία”, που οδηγεί στην κατηγορία Ι2 και σε ακαταλληλότητα για κατάταξη, “το βάρος 2/10 έως 3/10 πάνω από το φυσιολογικό”.

-Η υποψηφία προσέφυγε στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικός ο αποκλεισμός της και αντίθετος στην αρχή της αξιοκρατίας, αλλά και αναιτιολόγητος καθώς δεν εξηγείται πώς το βάρος της επηρεάζει την ικανότητά της να ασκεί καθήκοντα δικαστικής γραμματέως.

-Η Θέμις βάζοντας στη ζυγαριά της το σύνολο των ρυθμίσεων για το βάρος, τα 82 κιλά και το Σύνταγμα, αποφάνθηκε (2625/16) ότι ο αποκλεισμός των “παχουλών” δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, γιατί οι δικαστικοί γραμματείς ανήκουν στο στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ, ενώ υποχρεούνται παράλληλα ως αξιωματικοί στρατιωτικής υπηρεσίας, σε εκτέλεση ασκήσεων και ειδική εκπαίδευση, δεν υπηρετούν μόνο σε στρατιωτικά δικαστήρια, αλλά και σε μονάδες των ΕΔ, κλπ.

-Έτσι, κατά την πλειοψηφία, από το σύνολο των καθηκόντων προκύπτει ότι για την κατάταξη δεν “βαραίνει” μόνο η ηθική και πνευματική συγκρότηση αλλά “μετρά” και η σωματική ικανότητα και συνεπώς το “πλαφόν” στο βάρος ως ειδικό προσόν, δεν αντιβαίνει στις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την αξιοκρατία κατά την πρόσβαση των πολιτών σε δημόσιες θέσεις και αξιώματα.

-Αντίθετα, κατά τη μειοψηφία, “ναι μεν, πράγματι, ο στρατιωτικός χαρακτήρας των καθηκόντων δικαιολογεί κατ’ αρχήν τη θέσπιση ειδικών σωματικών προσόντων διορισμού”, αλλά ο αποκλεισμός υποψηφίων δικαστικών γραμματέων λόγω ελαφράς παχυσαρκίας, “δεν δικαιολογείται από αποχρώντες λόγους δημοσίου συμφέροντος, ούτε τελεί σε προφανή συνάφεια προς το κύριο αντικείμενο των καθηκόντων τους”.

Αλ. Αυλωνίτης 
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: