Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Αγρότης από το Φωτολίβος-Δράμας νοικιάζει τα δέντρα του με τον... χρόνο.


Ο Χρήστος Γκόντιας με τον γιο του Θεοδόση μπροστά στη συγκομιδή ροδιών.

-Η ιδέα γεννήθηκε στα μπλόκα των αγροτών, όταν το σύνθημα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», προκαλoύσε, όπως λέει, ένα είδος... αλλεργίας στον Χρήστο Γκόντια, γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή από τη Δράμα, μέλος του άλλοτε πανίσχυρου Πανελλαδικού.
 

-Τότε ήταν που πήρε την απόφαση να «ξηλώσει» το βαμβάκι, το σιτάρι, το καλαμπόκι και να στραφεί σε νέες δυναμικές καλλιέργειες, που δεν χρειάζονται επιδοτήσεις. Σήμερα ο 46χρονος αγρότης-επιχειρηματίας έχει στήσει στο Φωτολίβος Δράμας, στον εύφορο κάμπο της Ανατολικής Μακεδονίας, το κτήμα «Ρόδινο», και... νοικιάζει ροδιές και δέντρα λωτού, προσφέροντας τη μοναδική ποικιλία λωτού Καραλιόκ ή λωτό σοκολάτας με τη γλυκιά, κρεμώδη υφή που λιώνει αργά στο στόμα, ικανοποιώντας τον ουρανίσκο.

Ρόδια που περιμένουν τη συγκομιδή από το κτήμα «Ροδιανό»

-Με 50 ευρώ τον χρόνο όποιος θέλει μπορεί να νοικιάσει ένα από τα 4.500 δέντρα και να μαζέψει όλη την παραγωγή, περίπου 20 κιλά προϊόντος. Ο Χρ. Γκόντιας και τα παιδιά του, Θεοδόσης και Δέσποινα, αναλαμβάνουν τη φροντίδα του δέντρου και όλες τις φάσεις της καλλιέργειας.

-Εκατοντάδες σχολεία αλλά και φοιτητές από το ΑΠΘ και άλλα ιδρύματα έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα το «Ρόδινο», που λειτουργεί από το 2004, και τους τελευταίους δύο μήνες είναι σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ πολλά δέντρα έχουν πλέον νοικιαστεί ακόμη και από Δραμινούς του εξωτερικού. Εκτός από τις 4.000 ροδιές, μεγάλη ζήτηση έχουν και τα δέντρα του λωτού, ειδικά τα Καραλιόκ, που παράγουν ένα από τα ωραιότερα γλυκά φρούτα.

Συγκομιδή
-Αυτές τις μέρες η οικογένεια Γκόντια μαζεύει τους λωτούς-σοκολάτας, τους οποίους θα διαθέσει για νωπή κατανάλωση, ενώ προσφέρονται επίσης για μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού.

«Πρέπει να απαγκιστρωθούμε από τη λογική των εκτατικών καλλιεργειών και των επιδοτήσεων. Μάθαμε για χρόνια πολλά να τα περιμένουμε έτοιμα από τους άλλους. -Εγώ βρήκα διέξοδο στα δενδρώδη. Οραματίστηκα μια καλλιέργεια για την οποία θα παλεύω μόνος μου και τα κατάφερα. Με προστασία της βιοποικιλότητας, σεβασμό στο περιβάλλον και οικονομία στο νερό. Και έπειτα από οκτώ χρόνια μπορώ να υπερηφανεύομαι ότι έχω έτοιμο το πρόγραμμα «Ας μεγαλώσουμε μαζί ένα δέντρο».

 -Αυτό είναι το τρίτο μου παιδί», μας λέει όλο καμάρι για το «Ρόδινο» ο Χρ. Γκόντιας.


           Οι περίφημοι λωτοί που μοιάζουν με... σοκολάτα.

-Τα ίδια ακριβώς έλεγε και πριν ακριβώς από έναν χρόνο σε ρεπορτάζ των «New York Times» και στη δημοσιογράφο Αμάντα Σάμιουελ, η οποία τον επισκέφθηκε στο Φωτολίβος.

«Εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι έχουν άλλα επαγγέλματα και καλλιεργούν ένα κομμάτι γης, δηλώνουν ότι είναι αγρότες για να επωφεληθούν από μια σειρά φοροαπαλλαγών, κοινοτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Δικηγόροι και γιατροί, για παράδειγμα, φυτεύουν ελαιώνες σε απίθανα σημεία, όπου το κλίμα είναι ακατάλληλο και στη συνέχεια εισπράττουν αποζημιώσεις για καταστροφή των καλλιεργειών. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», είχε δηλώσει τότε, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων εντός και εκτός συνόρων.

-Σε μια έκταση 100 στρεμμάτων, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια «φιλοξενούσε» σιτηρά, βαμβάκι και ζαχαρότευτλα, σήμερα αναπτύσσονται 4.500 δέντρα, ενώ δίπλα από ένα πέτρινο σπιτάκι υπάρχει βιολογικός αμπελώνας και όλα τα αρωματικά φυτά.

-Για τα σχολεία η επίσκεψη στο «Ρόδινο» είναι ένα ζωντανό μάθημα φυσικής ιστορίας. Οι μαθητές βλέπουν όλα τα φυτά να μεγαλώνουν και μαθαίνουν όλη τη διαδικασία της παραγωγής σε ένα πιστοποιημένο κτήμα μεγάλου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και αντιχαλαζικής προστασίας, ενώ φεύγουν παίρνοντας ως δώρο από ένα ρόδι.

Ο Χρ. Γκόντιας με μία από τις ροδιές του.
-Και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν? υιοθετήσει ένα δέντρο, ενώ τελευταία οι προσφορές έρχονται από όλα τα σημεία της γης, από τη Σουηδία έως την Αίγυπτο και από την Αμερική μέχρι την Κίνα.

«Οποιος υιοθετήσει ένα δέντρο μπορεί να το ονοματίσει, να παρακολουθεί την εξέλιξή του, να το επισκέπτεται όποτε θέλει (κατόπιν συνεννόησης), να βλέπει αν το φροντίζουμε και αν καρπίζει. Και την ώρα της συγκομιδής είμαστε πάλι εδώ να βοηθήσουμε. Αλλά εγγυόμαστε κατά μέσο όρο 20 κιλά φρούτων», αναφέρει ο κ. Γκόντιας, ενώ για τους μαθητές συμπληρώνει ότι «στόχος μας είναι τα παιδιά να παρακολουθούν μέσω της ενεργητικής, βιωματικής μάθησης την αγροτική παραγωγή». Οι επισκέψεις, οι υιοθεσίες, τα ραντεβού γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του κτήματος, καθώς η οικογένεια Γκόντια είναι καθημερινά στο κτήμα και δεν διαθέτει? γραμματεία να απαντά στα τηλέφωνα.

Οι ποικιλίες

-Στο «Ρόδινο» καλλιεργούνται τρεις ποικιλίες ροδιού, που ονομάζεται και «κόκκινος χρυσός», καθώς πληθώρα ερευνών έχει αποδείξει την διατροφική του αξία και τα οφέλη του στη λειτουργία της καρδιάς, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης, καθώς επίσης και την αντικαρκινική προστασία που προσφέρει και τη συμβολή του στη στυτική δυσλειτουργία.

-Συγκεκριμένα καλλιεργούνται η πιο διαδεδομένη ποικιλία στις ΗΠΑ Wonderful, με μεγάλο μέγεθος καρπού, βαθυκόκκινο χρώμα καρπού και γλυκόξινη γεύση, η Hicaz που προσφέρεται τόσο για νωπή κατανάλωση όσο και για χυμοποίηση, και η ελληνική ποικιλία Ερμιόνη, με μαλακό καρπό, λευκοκίτρινο καρπό, μόνο για νωπή κατανάλωση.

 

     Ρόδια που περιμένουν τη συγκομιδή από το κτήμα «Ροδιανό»


-Από τους λωτούς οι πιο διάσημοι είναι οι Καραλιόκ με τη γλυκιά γεύση που θυμίζει σοκολάτα και οι περιορισμένες καλλιέργειες στην Ελλάδα οδηγούν όλη την παραγωγή σε εξαγωγές στη Λευκορωσία και την Ιορδανία. Στο «Ρόδινο» υπάρχει επίσης η ποικιλία Jiro, με καρπό μεσαίου μεγέθους, πλακέ σχήμα, έντονο πορτοκαλί χρώμα, που καταναλώνεται όπως το μήλο, πριν ωριμάσει, και είναι πλούσιος σε βιταμίνες C, B1, B2, B6, κάλιο και φώσφορο.

-Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της συγκομιδής. Οι «κάτοχοι» δέντρων μπορούν είτε να μαζέψουν μόνοι τους τα φρούτα -με εξοπλισμό που παρέχουν οι ιδιοκτήτες του κτήματος-, είτε να τους συλλέξει ο Χρ. Γκόντιας και να τους στείλει με αντικαταβολή- για αποστολές εκτός Δράμας.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

http://www.ethnos.gr/agrotis/


Δεν υπάρχουν σχόλια: