Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Διώχνει κόσμο απ’ το χωράφι η μισή σύνταξη για τους ετεροεπαγγελματίες.


Σβήνει το όνειρο κάθε ετεροεπαγγελματία συνταξιούχου για απασχόληση στο χωράφι και συμπληρωματικό εισόδημα η περικοπή σύνταξης 60% που προωθεί το νέο ασφαλιστικό.

-Σε πλήρη αποκλεισµό των ετεροεπαγγελµατιών από κάθε είδους αγροτική δραστηριότητα, τη στιγµή που θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν, οδηγεί το νέο θεσµικό πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού νόµου 4387/2016 µε βάση τον οποίο, η ενασχόληση µε το αγροτικό επάγγελµα σηµαίνει περικοπή της σύνταξης της τάξης του 60%, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.

-Παρά την προσπάθεια των τεχνοκρατών του Μαξίµου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκαλεί η εν λόγω ρύθµιση, αφήνοντας εκ νέου παράθυρο για ευνοϊκότερη µεταχείριση των ασφαλισµένων του ΟΓΑ, ακόµα και µετά την 1η Ιανουαρίου του 2017, µέχρι στιγµής δεν διαφαίνεται καµιά έξοδος διαφυγής από τον βαρύ πελέκυ των ετεροεπαγγελµατιών που ήταν ασφαλισµένοι σε άλλα ταµεία και βρίσκονται  στο κατώφλι της συνταξιοδότησης.
-Όσο κι αν το όλο θέµα µοιάζει εκ πρώτης όψεως τεχνικό, οι συνέπειες από µια τέτοια πιστή εφαρµογή των θεσµοθετηθέντων στις αρχές του έτους (σηµειωτέον ότι κάτι εξ αυτού προφανώς είχε δροµολογηθεί και µε το νόµο 4151/2013) θα επιφέρουν τεκτονικές αναταράξεις στο υπάρχον αγροτικό οικοδόµηµα, χωρίς να µπορούν να προβλεφθούν µε ακρίβεια οι συνέπειες από µια τέτοια εξέλιξη.

Ραχοκοκαλιά της γεωργίας

-Σηµειωτέον ότι από τη δοµή του αγροτικού κλήρου και τη φύση της αγροτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, σηµαντικό µέρος αυτής βασίζεται σε µη κατ’ επάγγελµα αγρότες, τα τελευταία δε χρόνια, η εν λόγω κατηγορία εµπλεκοµένων, αποτέλεσε τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής γεωργίας. Η εξέλιξη αυτή, έχει να κάνει κατ’ αρχήν µε το γεγονός ότι ο αγροτικός κλήρος, δηλαδή τα αγροκτήµατα, κυρίως λόγω κληρονοµικότητας, είναι διασκορπισµένα σε όλο το φάσµα των επαγγελµατιών (γιατροί, δικηγόροι, δηµόσιοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι κ.α.), αρκετοί εκ των οποίων διαχειρίζονται µε άµεσο τρόπο τις εκµεταλλεύσεις τους.

-Απ΄την άλλη η οικονοµική πίεση στα χρόνια της κρίσης, ανάγκασε πολλούς ετεροεπαγγελµατίες να εντείνουν την εµπλοκή τους στην αγροτική δραστηριότητα, µε πολλούς µάλιστα να έχουν επενδύσει σηµαντικά ποσά από τις οικονοµίες τους για τη βελτίωση της αποτελεσµατικότητας των µονάδων.

-Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των κατά κύριο επάγγελµα αγροτών, είχε αυτά τα χρόνια πολύ µικρότερες οικονοµικές δυνατότητες από τους ετεροεπαγγελµατίες του χώρου, µε αποτέλεσµα σηµαντικό µέρος των λιγοστών επενδύσεων που έγιναν να βασισθούν στη δεύτερη κατηγορία.

-Σε τελευταία ανάλυση, καηµό του κάθε Έλληνα εδώ και χρόνια, όποια δουλειά κι αν κάνει, είναι, κλείνοντας τον επαγγελµατικό κύκλο και βγαίνοντας στη σύνταξη, να επιστέψει στο χωριό του και να πιάσει δουλειά… στο χωράφι.Αυτόν ακριβώς το δρόµο φράζει η τελευταία ρύθµιση του 4387/2016 και αυτό είναι που οδηγεί σε απρόβλεπτες ανακατατάξεις τη διάρθρωση του αγροτικού χώρου.

-Γιατί, όπως παρατηρούν γνώστες της κατάστασης, η απειλή περικοπής κατά 60% των συντάξεων, υποχρεώνει το σύνολο σχεδόν των «εξωσχολικών» άµεσα εµπλεκόµενων µε την αγροτική παραγωγή να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητα και πιθανά και τη σχέση ιδιοκτησίας που διατηρούν µε την αγροτική γη. ∆εδοµένων δε, των µεγάλων οικονοµικών αδυναµιών που χαρακτηρίζουν αυτή την εποχή ένα ευρύ φάσµα των κατ’ επάγγελµα αγροτών, κανείς δεν µπορεί να ξέρει που θα οδηγηθούν αυτές οι εκµεταλλεύσεις (µικρές ή µεγάλες) και σε ποια χέρια θα πέσει η αγροτική γη.     

Οριστικά εκτός περικοπών οι παλιοί και οι φετινοί ενεργοί συνταξιούχοι.

-Άργησαν ν’ αντιληφθούν στο Μαξίµου τις κοινωνικές και οικονοµικές προεκτάσεις από ενδεχόµενο κούρεµα στις συντάξεις ενεργών αγροτών 60%. -Φρόντισαν ωστόσο να δώσουν ελπίδες και σε όσους συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2017 και συνάµα ασκούν αγροτική δραστηριότητα, ότι εν τέλει θα παίρνουν ατόφια, για κάποια χρόνια, την σύνταξη.

-Τις προσδοκίες αναζωπύρωσε η ειδική σύµβουλος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Απαντώντας µεσοβδόµαδα η υπεύθυνη για θέµατα Κοινωνικής Πολιτικής, Εύη Μαυροφρύδη στο «γράµµα» τριών συνεταιριστικών οργανώσεων της Ηπείρου, τόνισε πως «για τους αγρότες που θα συνταξιοδοτηθούν από 1.1.2017,  ο νόµος προβλέπει µεταβατική περίοδο προσαρµογής».

-Προανήγγειλε µάλιστα πως για την περίοδο µετά την 1.1.2017 «θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες εφαρµογής του νόµου λαµβανοµένων υπόψη των µεταβατικών περιόδων».

-Η σύµβουλος του Πρωθυπουργού φρόντισε να «σβήσει» κάθε αµφιβολία αναφορικά µε όσους συνεχίζουν να καλλιεργούν και βγήκαν σε σύνταξη πριν τεθεί σε ισχύ ο νόµος Κατρούγκαλου (4387), αλλά και όσους βγήκαν ή θα βγουν σε σύνταξη µέσα στο 2016.

-Συγκεκριµένα ανέφερε ότι: «οι αγρότες που είναι ήδη συνταξιούχοι και όσοι συνταξιοδοτούνται εντός του 2016 και µετά τις 13/5/2016 και διατηρούν την αγροτική τους δραστηριότητα δεν υπάγονται στο αρ. 20 του 4387/2016».

-Ωστόσο η σύµβουλος του πρωθυπουργού αναγνώρισε τη «µεγάλη αναγκαιότητα δηµιουργίας µιας νέας γενιάς παραγωγών στην ύπαιθρο, που σήµερα, λόγω και της γήρανσης του αγροτικού πληθυσµού αποκτά επείγοντα χαρακτήρα. Μιας γενιάς υπαρκτής, που θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει δηµιουργικά, στις σηµερινές συνθήκες του µεγάλου ανταγωνισµού τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της χώρας µας και τις κάθε είδους ενισχύσεις, κυρίως µέσω νέων συλλογικών – συνεργατικών σχηµάτων, µε ουσιαστική αφοµοίωση των νέων τεχνολογιών, της καινοτοµίας, της συνεχούς ενηµέρωσης, κατάρτισης και επιµόρφωσης».

-Σηµειωτέον πως µέχρι σήµερα δεν υπήρχε επίσηµα απάντηση στα ερωτήµατα των άµεσα ενδιαφερόµενων για το θέµα, οι οποίοι είναι κάποιες χιλιάδες σε όλη τη χώρα, παρά µόνον κάποιες ασαφείς απαντήσεις του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, στη βουλή τους περασµένους µήνες.

-Μένει βέβαια στην πράξη ν’ αποδειχτεί µε ποιο τρόπο θα δοθεί η µεταβατική περίοδος και να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος έγκαιρα, ούτως ώστε να µπορούν οι ενδιαφερόµενοι να προγραµµατίσουν τυχόν µεταβιβάσεις δικαιωµάτων, εκµεταλλεύσεων κ.λπ. εντός των σχετικών προθεσµιών.

Αναλυτικά η απάντηση από το πρωθυπουργικό γραφείο για τις συντάξεις του ΟΓΑ

-Νέα δεδοµένα (ευνοϊκά για όσους εξακολουθούν να παράγουν) όσον αφορά στο ενδεχόµενο περικοπής των αποδοχών όσων ασφαλισµένων βγουν σε σύνταξη µετά την 1.1.2017 δηµιουργεί η απάντηση της ειδικής συµβούλου του Πρωθυπουργού, για θέµατα Κοινωνικής Πολιτικής, Εύης Μαυροφρύδη.

Προς

Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισµό Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών»

Αγροτικό Συνεταιρισµό Θεσπρωτίας- Πρέβεζας «Ένωση Αγροτών»

Ένωση Αγροτικός Συνεταιρισµός Άρτας - Φιλιππιάδας

-Λάβαµε την επιστολή σας και θέλουµε να τονίσουµε ότι η στήριξη της αγροτικής οικογένειας και του εισοδήµατος της είναι υποχρέωση της κυβέρνησης. Η µεταρρύθµιση στην κοινωνική ασφάλιση είχε ως στόχο να άρει το άδικο σύστηµα των προηγούµενων κυβερνήσεων και να διασφαλίσει ότι όλοι οι αγρότες θα λαµβάνουν σύνταξη, είτε πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν άµεσα είτε είναι νέοι αγρότες που θα δουλέψουν και θα λάβουν σύνταξη αργότερα.

-Οι προηγούµενες κυβερνήσεις είχαν συµφωνήσει να µηδενιστεί η βασική σύνταξη των αγροτών το 2026.

-Ο νέος νόµος για την κοινωνική ασφάλιση κατοχυρώνει για όλους 384 ευρώ  κατώτερη εθνική σύνταξη, καλύπτοντας και τους αγρότες. Οι αγρότες που είναι ήδη συνταξιούχοι και όσοι συνταξιοδοτούνται εντός του 2016 και µετά τις 13/5/2016 και διατηρούν την αγροτική τους δραστηριότητα δεν υπάγονται στο αρ. 20 του 4387/2016.

-Για τους αγρότες που θα συνταξιοδοτηθούν από 1.1.2017,  ο νόµος προβλέπει µεταβατική περίοδο προσαρµογής. Για την περίοδο µετά την 1.1.2017 θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες εφαρµογής του νόµου λαµβανοµένων υπόψη των µεταβατικών περιόδων. Ταυτόχρονα  όµως όλοι πρέπει να αναγνωρίσουµε την µεγάλη αναγκαιότητα δηµιουργίας µιας νέας γενιάς παραγωγών στην ύπαιθρο, που σήµερα, λόγω και της γήρανσης του αγροτικού πληθυσµού αποκτά επείγοντα χαρακτήρα.

-Μιας γενιάς υπαρκτής, που θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει δηµιουργικά, στις σηµερινές συνθήκες του µεγάλου ανταγωνισµού τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της χώρας µας και τις κάθε είδους ενισχύσεις, κυρίως µέσω νέων συλλογικών – συνεργατικών σχηµάτων, µε ουσιαστική αφοµοίωση των νέων τεχνολογιών, της καινοτοµίας, της συνεχούς ενηµέρωσης, κατάρτισης και επιµόρφωσης.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ταυτόχρονα µε την µεγαλύτερη δυνατή προστασία των απόµαχων παραγωγών σήµερα και αύριο, ανοίγουµε νέα χρηµατοδοτικά προγράµµατα και αξιοποιούµε νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία, κυρίως µέσω του ΠΑΑ 2014 – 2020  αλλά και του ΕΣΠΑ 2014-2020, για το νέο παραγωγικό δυναµικό της υπαίθρου, ώστε να αναπτύξει ανάλογη δραστηριότητα, συµβάλλοντας ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τοµέα και στην δίκαιη ανάπτυξη του.

-Σε αυτήν την κατεύθυνση, και µε την µατιά στραµµένη στο µέλλον, κινούνται και οι σχετικές µεταρρυθµίσεις, όπως είχαν την ευκαιρία να ακούσουν οι εκπρόσωποί σας και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, στις συναντήσεις που πραγµατοποίησαν µαζί του.

Με εκτίµηση,

Εύη Μαυροφρύδη

Ειδική Σύµβουλος

Γραφείo Κοινωνικής Πολιτικής Πρωθυπουργού



Πανάγος Γιάννης |  12/09/2016 - 09:06 πμ
http://www.agronews.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια: