Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Τρίτη ή Τετάρτη εξισωτική 92 εκατομμύρια ευρώ κυρίως για κτηνοτρόφους για το ’15.


-Εβδοµάδα πληρωµών η τρέχουσα, κυρίως για τους κτηνοτρόφους, στους οποίους αναµένεται να πιστωθούν περί τα 92 εκατ. ευρώ για την εξόφληση της εξισωτικής του 2015, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 6 Αυγουστου, καθώς αναμένεται να υπογραφεί η σχετική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κι ενώ ολοκληρώθηκαν πλέον και οι τελευταίοι διασταυρωτικοί έλεγχοι, η πληρωµή αναµένεται να γίνει µέχρι την Παρασκευή 12 Αυγούστου -µε πιθανότερη ηµεροµηνία την, Τρίτη 9 ή την Τετάρτη 10 του µήνα- και να αφορά 83.000 δικαιούχους.

-Στις πιστώσεις της επόµενης εβδοµάδας και η πληρωµή 16 εκατ. ευρώ για εκκρεµότητες από αποζηµιώσεις ΕΛΓΑ του 2015, κυρίως σε φυτικό κεφάλαιο, το δρόµο για την οποία άνοιξε η υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ για την τροποποίηση του προϋπολογισµού του οργανισµού και η έκδοση 6 αποφάσεων µε έγκριση πιστώσεων για εκκαθάριση πληρωµών στην τριετία 2014-2016.  

-Αναφορικά µε τα υπόλοιπα από την εξισωτική του 2014, οι πληροφορίες λένε ότι µετατίθενται για µετά το ∆εκαπενταύγουστο, µαζί µε τα αγροπεριβαλλοντικά (βιολογικά, νιτρικά, φυλές κλπ), εφόσον βέβαια λυθούν τα τεχνικά ζητήµατα, όπως έχει τονίσει ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου. Να σηµειωθεί ότι για την εξισωτική του 2014, για την οποία έχει εγκριθεί κονδύλι περίπου 130 εκατ. ευρώ, στις αρχές του 2015 πιστώθηκαν 44 εκατ. ευρώ σε 52.269 κτηνοτρόφους (δεν ξεπερνά το 1/3 του συνολικού για το έτος) και έκτοτε δεν έχει γίνει άλλη πληρωµή, που σηµαίνει ότι υπολείπονται 86 εκατ. ευρώ.

-Ειδικότερα, τώρα για την εξισωτική του 2015, σύµφωνα µε την ενηµέρωση από τον Οργανισµό Πληρωµών, η πληρωµή της επόµενης εβδοµάδας θα αφορά την εξόφληση (25%) όσων µέχρι σήµερα έλαβαν κανονικά την προκαταβολή τον περασµένο ∆εκέµβριο και την πίστωση (75%) όσων κτηνοτρόφων έκαναν ενστάσεις.

-Βάσει της τροποποιητικής απόφασης, που δηµοσιεύτηκε στη ∆ιαύγεια σχετικά µε τις ανειληµµένες υποχρεώσεις για την εξισωτική του 2015 που περνούν «γέφυρα» στο νέο Πρόγραµµα, µέχρι τις 31 ∆εκεµβρίου του 2015 είχαν καταβληθεί 106.994.011,74 εκατ. ευρώ σε 63.519 δικαιούχους. Με δεδοµένο ότι στις αρχές Μαΐου έγινε µια συµπληρωµατική πίστωση ύψους 9,3 εκατ. ευρώ σε 5.291 κτηνοτρόφους από τα νησιά του Αιγαίου που έµειναν εκτός της πληρωµής του ∆εκεµβρίου, αποµένουν 91.774.768,17 ευρώ από τον προϋπολογισµό της εξισωτικής του 2015 προς τους δικαιούχους.

-Υπενθυµίζεται ότι το 75% της προκαταβολής της εξισωτικής του 2015 καταβλήθηκε στις 31 ∆εκεµβρίου 2015 σε όσους είχαν προσκοµίσει τα απαιτούµενα δικαιολογητικά και είχαν ολοκληρώσει την απογραφή των ζώων τους.

Συµπληρωµατική πληρωµή από Σεπτέµβριο

-Μια συµπληρωµατική πληρωµή, αλλά από Σεπτέµβριο, περιµένουν πάρα πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα, που έµειναν εκτός της πρόσφατης πληρωµής των 77,65 εκατ. ευρώ επειδή τα κατά τόπους παραρτήµατα του ΟΠΕΚΕΠΕ, των κτηνιατρικών υπηρεσιών αλλά και κάποιες ∆ΑΟΚ δεν απέστειλαν έγκαιρα στα κεντρικά τις τελικές καταστάσεις µε τους δικαιούχους.

-Αφενός στις συνδεδεµένες για τα ζωικά και αφετέρου σε αρκετές περιπτώσεις για την ενιαία και την πράσινη ενίσχυση, τα προβλήµατα στο µηχανογραφικό σύστηµα, η έλλειψη επαρκούς προσωπικού και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των ελέγχων άφησε εκτός πληρωµές εκατοντάδες παραγωγούς.

-Το θέµα είναι γνωστό τόσο στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, κι ενώ αρχικά ειπώθηκε ότι θα έβγαζαν τους απαραίτητους κωδικούς ώστε να γίνει τις αµέσως επόµενες ηµέρες η πληρωµή, οι αρµόδιοι τώρα µεταθέτουν όποια συµπληρωµατική πίστωση για τον Σεπτέµβριο.

Από φθινόπωρο τα βιολογικά

-Μετά το µεγάλο στοίχηµα της εξισωτικής αναµένεται να «πιάσουν» οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ τους φακέλους των δικαιούχων για τις δράσεις των αγροπεριβαλλοντικών (βιολογικά, νιτρικά, φυλές κτλ), που εκκρεµούν από το 2012. Και µπορεί να έχει εγκριθεί το κονδύλι 129,35 εκατ. ευρώ, για την πληρωµή των ανειληµµένων υποχρεώσεων από το προηγούµενο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης που πέρασαν «γέφυρα», ωστόσο τίποτα δεν είναι βέβαιο, καθώς ο ίδιος ο υπουργός από τη µία κάνει λόγο για τεχνικά ζητήµατα και από την άλλη δεσµεύεται για πληρωµή των βιοκαλλιεργητών µέσα στον Αύγουστο. Σε κάθε περίπτωση, η βιολογική κτηνοτροφία αναµένεται να πάει ακόµα πιο πίσω, µέσα στο φθινόπωρο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου με θέμα: Ενίσχυση ρευστότητας ύψους 107 εκατ. ευρώ σε 100.000 αγρότες

-Σε πληρωμές συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ σε 100.000 αγρότες προχωρά αυτήν την εβδομάδα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  

-Συγκεκριμένα, μετά και την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει 91 εκατ. ευρώ σε 84.000 δικαιούχους παραγωγούς για την Εξισωτική Αποζημίωση έτους 2015.

-Επίσης, από τον ΕΛΓΑ θα καταβληθούν αποζημιώσεις  ύψους 16 εκατ. ευρώ σε 16.000 παραγωγούς για ζημιές  στη φυτική και ζωική παραγωγή του έτους 2015.
http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: