Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Από 1.000€ το στρέμμα αποδίδει η βαλεριάνα.


Όταν η σπορά γίνεται με τα χέρια απαιτούνται 1,5-2,5 κιλά σπόρου ανά στρέμμα.

-Iκανοποιητικές αποδόσεις υπόσχονται δύο καλλιέργειες που γνωρίζουν ζήτηση και με τις τιμές χονδρικής να κινούνται σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα.

-Ο λόγος για τη βαλεριάνα και τον γλυκάνισο, δύο καλλιέργειες που δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε κλιματικές συνθήκες και μπορούν να δώσουν σημαντικό εισόδημα.

-Η βαλεριάνα -σύμφωνα με τον γεωπόνο Κάσσανδρο Γάτσιο- μπορεί να αναπτυχθεί εξίσου ικανοποιητικά σε εύκρατα αλλά και ηπειρωτικά κλίματα. Είναι αρδευόμενη καλλιέργεια και απαιτεί καλά αποστραγγιζόμενα, γόνιμα εδάφη και έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο.

-Η μέση στρεμματική παραγωγή της βαλεριάνας φτάνει τα 400-500 κιλά και μπορεί να δώσει ακαθάριστο εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ το στρέμμα.

Χρήση
-Η απόδοση του αιθέριου ελαίου κυμαίνεται συνήθως από 0,2-1,7% και χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική, γιατί χρησιμοποιείται ως μυοχαλαρωτικό και ηρεμιστικό και παρουσιάζει αντισπασμολυτική, αγχολυτική και ηρεμιστική δράση.

-Η βαλεριάνα είναι φυτό που το συναντάμε σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και σε πολλές χώρες της Ασίας, ενώ καλλιεργείται επίσης στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Η βαλεριάνα στην Ευρώπη καλλιεργείται κυρίως στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και στη Γερμανία.

-Στην Ελλάδα υπάρχουν ως αυτοφυή επτά είδη βαλεριάνας, τα οποία συναντώνται σε περιοχές με μεγάλα αλλά και μικρά υψόμετρα στην ηπειρωτική αλλά και τη νησιωτική Ελλάδα.

Προσαρμοστικότητα
-Η βαλεριάνα ανθίζει κατά τον Μάιο και έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα και μπορεί να καλλιεργηθεί σε εύκρατα αλλά και σε ηπειρωτικά κλίματα. Αναπτύσσεται καλά σε όλα τα εδάφη, ωστόσο σε γόνιμα και υγρά εδάφη αποδίδει καλύτερα.

-Το φυτό αυτό έχει ανάγκη από μέτριες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων, όπως είναι το άζωτο, ο φωσφόρος και το κάλιο.

-Η βαλεριάνα πολλαπλασιάζεται με σπόρο σε σπορείο κατά την άνοιξη. Για την καλλιέργεια ενός στρέμματος απαιτείται σπόρος περίπου 50 γρ. Οταν τα φυτά αποκτήσουν 3-4 φύλλα, γίνεται η μεταφύτευσή τους σε κυψελίδες δίσκων όπου αναπτύσσονται και στη συνέχεια μεταφυτεύονται στο χωράφι στα μέσα Απριλίου με μέσα Μαΐου. Η μεταφύτευση γίνεται δύο μήνες μετά τη σπορά και αφού τα φυτά έχουν αποκτήσει ύψος 12-15 εκατοστά. Το χωράφι έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και η φύτευση γίνεται με τα χέρια ή με φυτευτική μηχανή.

-Στη βιολογική καλλιέργεια πρέπει να γίνεται η λίπανση με κομπόστ ή με κοπριά ή με εμπορικά οργανικά λιπάσματα. Τα φυτά φυτεύονται σε αποστάσεις 30Χ80 εκατοστά με μία πυκνότητα φυτεύσεως 4.000-4.500 φυτά το στρέμμα. Από την αρχή της άνοιξης τα φυτά αναπτύσσονται γρήγορα, αλλά ανθίζουν το επόμενο έτος, από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου. Η καλλιέργεια αυτή απαιτεί πολλές αρδεύσεις αλλά και πολλά σκαλίσματα. Η διάρκεια της καλλιέργειας της βαλεριάνας είναι 2 έτη.

Τετραπλασιασμός κεφαλαίου από την καλλιέργεια γλυκάνισου

-Mε το κόστος εγκατάστασης και καλλιέργειας να ανέρχεται στα 200 ευρώ, ο γλυκάνισος μπορεί να αποδώσει ένα ακαθάριστο κέρδος γύρω στα 800-900 ευρώ το στρέμμα.

-Ο γλυκάνισος -όπως αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- αναπτύσσεται σε περιοχές με ηπειρωτικό ή εύκρατο κλίμα, χωρίς πολύ έντονα χαμηλές θερμοκρασίες. Ολες οι πεδινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας, όπου το κρύο δεν είναι πολύ έντονο, είναι κατάλληλες για την καλλιέργειά του.

-Συνήθως η καλλιέργειά του γίνεται χωρίς άρδευση και επομένως οι πιο κατάλληλες περιοχές είναι αυτές που έχουν βροχοπτώσεις το διάστημα Μαΐου- Ιουνίου.

Τα εδάφη στα οποία καλλιεργείται είναι τα μέσης συστάσεως και καλά στραγγιζόμενα εδάφη.

-Στην αρχή πριν από τη φύτευση γίνεται ένα όργωμα, στη συνέχεια προστίθεται μια ποσότητα οργανικής ουσίας και μετά γίνεται ένα φρεζάρισμα του χωραφιού. Ακολουθεί η σπορά του αγρού σε χωράφι καλά ψιλοχωματισμένο και στην κατάλληλη υγρασία.

-Ο γλυκάνισος καλλιεργείται με σπόρο που σπέρνεται στα πεταχτά ή με μηχανές. Η κατάλληλη εποχή για σπορά είναι την άνοιξη (Μάρτιος- Απρίλιος). Ο σπόρος πρέπει να είναι ενός ή δύο ετών, γιατί μετά χάνει τη βλαστικότητά του.

Η σπορά

-Η ποσότητα του σπόρου που χρησιμοποιείται όταν η σπορά γίνεται με τα χέρια είναι 1,5-2,5 κιλά το στρέμμα. Με τις μηχανές χρησιμοποιείται 1-1,5 κιλό σπόρου το στρέμμα, η δε σπορά γίνεται σε γραμμές που απέχουν 0,45-0,70 μέτρα. Η σπορά πρέπει να γίνεται όταν το έδαφος έχει την κατάλληλη υγρασία.

-Η συγκομιδή του γλυκάνισου γίνεται τον Ιούλιο με χορτοκοπτική μηχανή ή με τα χέρια. Στην περίπτωση της χορτοκοπτικής μηχανής, κόβονται οι καρποφόροι βλαστοί σε ένα ορισμένο ύψος από το έδαφος, ενώ με τα χέρια κόβονται μόνο οι καρποφόρες κορυφές.

-Στη συνέχεια ακολουθεί αποξήρανση που γίνεται σε μικρούς σωρούς στο χωράφι ή σε ειδικό αλώνι και στη συνέχεια αλωνισμός με μηχανές. Η κατάλληλη εποχή για τη συγκομιδή είναι όταν οι σπόροι παίρνουν χρώμα γκριζοπράσινο. Η απόδοση το στρέμμα ανέρχεται σε 60-70 κιλά στις ξηρικές καλλιέργειες και 100-120 κιλά στις ποτιστικές.

-Μόνο οι καρποί του χρησιμοποιούνται επειδή είναι πλούσιοι σε αιθέρια έλαια και πρωτεΐνες. Οι καρποί του γλυκάνισου χρησιμοποιούνται και ως άρτυμα σε διάφορα τρόφιμα. Επίσης χρησιμοποιείται στο ούζο και στο τσίπουρο. Η περιεκτικότητα των καρπών του σε αιθέρια έλαια είναι 1-4%. Το αιθέριο έλαιό του είναι καλύτερο και ακριβότερο από εκείνο του μάραθου, γιατί περιέχει περισσότερη ανηθόλη.

-Πληροφορίες: Κάσσανδρος Γάτσιος, Γεωπόνος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Εταιρεία Symagro, τηλ.: 6944846475 - 26510-07653

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/ergasia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: