Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Απόγευμα Τετάρτης 10 Αυγούστου πιστώνονται οι εξισωτικές του 2015 σε 84.000 δικαιούχους αγροκτηνοτρόφους.


-Απόγευμα Τετάρτης πιστώνονται , όπως όλα δείχνουν τα υπόλοιπα εξισωτικής 2015 ύψους 92 εκατ. ευρώ περίπου σε 84.000 δικαιούχους αγροκτηνοτρόφους, με τους επιτελείς του ΟΠΕΚΕΠΕ να αναμένουν την δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την σχετική εντολή πληρωμής από το υπουργείο Οικονομικών.

-Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το υπόλοιπο 25% των εξισωτικών αποζημιώσεων της περασμένης χρονιάς συν τις ενστάσεις που εν τω μεταξύ έχουν δικαιωθεί. Ως γνωστόν, κύριος όγκος της εν λόγω ενίσχυσης (75%) είχε καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα της περασμένης χρονιάς, ενώ μένει σε εκκρεμότητα και η εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014, θέμα το οποίο γίνεται προσπάθεια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να κλείσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

-Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, τις επόμενες ώρες προχωράει και η πληρωμή αποζημιώσεων ύψους 16 εκατ. ευρώ για ζημιές που καταγράφηκαν στη φυτική και ζωική παραγωγή αρχές του 2015.

Τρίτη ή Τετάρτη εξισωτική 92 εκατομμύρια ευρώ για το ‘15

-Εβδοµάδα πληρωµών η τρέχουσα, κυρίως για τις κτηνοτρόφους, τις οποίους αναµένεται να πιστωθούν περί τα 92 εκατ. Ευρώ για την εξόφληση τις εξισωτικής του 2015, τις αναφέρεται σε δημοσίευμα τις εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 6 Αυγουστου, καθώς αναμένεται υπεγράφη η σχετική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κι ενώ ολοκληρώθηκαν πλέον και οι τελευταίοι διασταυρωτικοί έλεγχοι, η πληρωµή αναµένεται να γίνει µέχρι την Παρασκευή 12 Αυγούστου -µε πιθανότερη ηµεροµηνία την, Τρίτη 9 ή την Τετάρτη 10 του µήνα- και να αφορά 83.000 δικαιούχους.

Συµπληρωµατική πληρωµή από Σεπτέµβριο

-Μια συµπληρωµατική πληρωµή, αλλά από Σεπτέµβριο, περιµένουν πάρα πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα, που έµειναν εκτός της πρόσφατης πληρωµής των 77,65 εκατ. ευρώ επειδή τα κατά τόπους παραρτήµατα του ΟΠΕΚΕΠΕ, των κτηνιατρικών υπηρεσιών αλλά και κάποιες ∆ΑΟΚ δεν απέστειλαν έγκαιρα στα κεντρικά τις τελικές καταστάσεις µε τους δικαιούχους. Αφενός στις συνδεδεµένες για τα ζωικά και αφετέρου σε αρκετές περιπτώσεις για την ενιαία και την πράσινη ενίσχυση, τα προβλήµατα στο µηχανογραφικό σύστηµα, η έλλειψη επαρκούς προσωπικού και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των ελέγχων άφησε εκτός πληρωµές εκατοντάδες παραγωγούς.

-Το θέµα είναι γνωστό τόσο στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, κι ενώ αρχικά ειπώθηκε ότι θα έβγαζαν τις απαραίτητους κωδικούς ώστε να γίνει τις αµέσως επόµενες ηµέρες η πληρωµή, οι αρµόδιοι τώρα µεταθέτουν όποια συµπληρωµατική πίστωση για τον Σεπτέµβριο.

Από φθινόπωρο τα βιολογικά

-Μετά το µεγάλο στοίχηµα της εξισωτικής αναµένεται να «πιάσουν» οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ τους φακέλους των δικαιούχων για τις δράσεις των αγροπεριβαλλοντικών (βιολογικά, νιτρικά, φυλές κτλ), που εκκρεµούν από το 2012. Και µπορεί να έχει εγκριθεί το κονδύλι 129,35 εκατ. ευρώ, για την πληρωµή των ανειληµµένων υποχρεώσεων από το προηγούµενο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης που πέρασαν «γέφυρα», ωστόσο τίποτα δεν είναι βέβαιο, καθώς ο ίδιος ο υπουργός από τη µία κάνει λόγο για τεχνικά ζητήµατα και από την άλλη δεσµεύεται για πληρωµή των βιοκαλλιεργητών µέσα στον Αύγουστο. Σε κάθε περίπτωση, η βιολογική κτηνοτροφία αναµένεται να πάει ακόµα πιο πίσω, µέσα στο φθινόπωρο.

-Η ανακοίνωση του υπουργείου με θέμα: Ενίσχυση ρευστότητας ύψους 107 εκατ. ευρώ σε 100.000 αγρότες

-Σε πληρωμές συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ σε 100.000 αγρότες προχωρά αυτήν την εβδομάδα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

-Συγκεκριμένα, μετά και την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει 91 εκατ. ευρώ σε 84.000 δικαιούχους παραγωγούς για την Εξισωτική Αποζημίωση έτους 2015.

-Επίσης, από τον ΕΛΓΑ θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 16 εκατ. ευρώ σε 16.000 παραγωγούς για ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή του έτους 2015.

Ως 10 Αυγούστου πληρώνονται 16 εκατ. για αποζημιώσεις

-Έως τις 10 Αυγούστου αναμένεται να καταβληθούν περίπου 16 εκατ. ευρώ για υπόλοιπα από αποζημιώσεις στους αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές το 2015, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές, μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών. Σημειωτέον ότι η ροή της πληρωμής των αποζημιώσεων, σύμφωνα με τις προθέσεις του οργανισμού και του υπουργείου στα μέσα του μήνα κάθε μήνα, έχει διακοπεί από τον Μάιο.

-Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρεμπές δήλωσε πως θα καταβληθούν 16 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις μέχρι τις 10 Αυγούστου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφόρησε στις 30 Ιουλίου. 

-Σημειωτέον ότι με 6 αποφάσεις από τον ΕΛΓΑ, που δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια, ο οργανισμός δεσμεύει ποσό ύψους 142.675.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του, για πληρωμές αποζημιώσεων που αφορούν ζημιές των ετών 2014, 2015 και 2016 στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, ανοίγοντας το δρόμο για να τρέξουν τα υπόλοιπα από χρωστούμενες πληρωμές. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό που αφορά τις αποζημιώσεις του 2015 έχει ηδη πληρωθεί στους παραγωγούς. 

Οι αποφάσεις είναι οι εξής:



-Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agronews, στις αποζημιώσεις που θα έρθουν τις επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνονται οι ζημιές για τις βροχές του Οκτωβρίου 2015 σε βαμβάκια και ελιές. Η πληρωμή τους «ξεκόλλησε» μετά την υπογραφή της πολυαναμενόμενης ΚΥΑ για την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ.

-Ειδικότερα, σύμφωνα με δύο ανακοινώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε Ημαθία και Πέλλα, των κκ. Γιώργου Ουρσουζίδη και Γιάννη Σηφάκη, ρυθμίστηκαν τα θέματα που αφορούν οδοιπορικά και αποζημιώσεις γεωπόνων, που αφορούν στις εκτιμήσεις κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για πληρωμή μεγάλου μέρους των αποζημιώσεων των αγροτών από τον ΕΛΓΑ.

-Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, υπεγράφη η ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, που αφορά στην τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, εκτός εκείνων που εκκρεμούν ενστάσεις.

-Υπενθυμίζεται, βέβαια ότι η τελευταία πληρωμή από τον οργανισμό ήταν τον Μάιο, ενώ κατόπιν χάθηκαν δύο μήνες χωρίς καμία πίστωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, μέχρι τον Ιούνιο έχει πραγματοποιηθεί το 70% των πληρωμών που αφορούν τις αποζημιώσεις του 2015, ενώ στόχος του οργανισμού είναι με την επόμενη πίστωση οι πληρωμές να φτάσουν το 90% για το εν λόγω έτος.

-Επιπλέον, από τον οργανισμό αναφέρεται ότι  προς πληρωμή βρίσκονται περίπου 20 εκατ. ευρώ για τις εκκρεμότητες από τις αποζημιώσεις του 2015, ενώ ο πρόεδρος του οργανισμού τονίζει ότι «δεν ζητάμε χρήματα, αλλά να χρησιμοποιήσουμε αυτά που υπάρχουν. Αν δεν υπάρξει κάποια περικοπή σε αυτό που ζητάμε θα εξοφλήσουμε τους παραγωγούς για τις ζημιές του 2015 σχεδόν ολοκληρωτικά». Βέβαια, να σημειωθεί ότι η βουλευτής της ΝΔ Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, σε πρόσφατη ερώτησή της κάνει λόγο για οφειλές του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς από το έτος 2015 ύψους 35 εκατ. ευρώ.

-Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με στους μετακινήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ και βρίσκεται σε αναμονή έγκρισης από το υπουργείο Οικονομικών για την αλλαγή του καθεστώτος μετακίνησης των γεωπόνων, προκειμένου να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις των ζημιών που έχουν καθυστερήσει σημαντικά, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους αγρότες.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΛΓΑ

-Με βάση την κατάταξη των πληρωμών το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο Νομός Ημαθίας, όπου θα καταβληθούν συνολικά 2.287.471,92 ευρώ, ενώ ακολουθούν οι Νομοί Πέλλας και Λάρισας με τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους τους να εισπράττουν 2.174.226,83 ευρώ και 2.097.882,89 αντίστοιχα.

-Με την πληρωμή αυτή καταβάλλεται σχεδόν το σύνολο των αποζημιώσεων για το έτος ζημιάς 2015. 

-Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών ανά Νομό πατήστε εδώ:


Πανάγος Γιάννης |  09/08/2016 - 12:29 μμ


http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: