Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Χιλιάδες δηλώσεις με μεγάλες ποινές στους αγρότες στο φετινό ΟΣΔΕ.


Παραδοχές για τα κενά στο σύστημα και για τις ποινές στους αγρότες καταγράφονται και στην ανακοίνωση που άρον άρον εξέδωσε η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ την περασμένη Παρασκευή.

-Παραδοχή της παταγώδους αποτυχίας που σημείωσε η φετινή διαδικασία συγκέντρωσης και υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ συνιστά το «ξήλωμα» της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας (15 Ιουνίου).

-Άλλωστε, από την επομένη αυτής, χιλιάδες αγρότες υποχρεώνονται σε βαριές ποινές (3% την ημέρα για τη βασική ενίσχυση και 1% την ημέρα για τη συνδεδεμένη), επειδή ακριβώς, οι αδυναμίες του ηλεκτρονικού συστήματος, δεν επέτρεψαν στους δικαιούχους να λάβουν έγκαιρα πρωτόκολλο υποβολής της δήλωσης.

-Οι πληροφορίες από τους κατά τόπους φορείς συγκέντρωσης των δηλώσεων επιμένουν ότι οι υπόχρεοι χωρίς πρωτόκολλο είναι δεκάδες χιλιάδες, ότι το διάστημα των 20 ημερών (11 Ιουλίου) που απομένει για ολοκλήρωση της υποβολής και διορθώσεις, οριακά και πάλι είναι αρκετό και φυσικά, οι περικοπές – ποινές που πολλοί αγρότες θα έχουν στα δικαιώματά τους δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητες. -Κι όλα αυτά, γιατί η ηλεκτρονική βάση με την οποία γίνεται η διεκπεραίωση των δηλώσεων, είναι παροχημένη, η πύλη ανοιγοκλείνει ανάλογα με τις διαθέσεις των διαχειριστών του και το όλο σύστημα είναι στημένο για να «αρμέγει» τους αγρότες.

-Άλλωστε, παραδοχές τόσο για τα κενά που έχει το σύστημα όσο και για τις ποινές στις οποίες θα υποχρεωθούν οι αγρότες, καταγράφονται και στην ανακοίνωση που άρον – άρον εξέδωσε η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ την περασμένη Παρασκευή, λίγες ώρες πριν υποχρεωθεί να παραδώσει την σκυτάλη στους επόμενους. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να καλυφθεί το μέγεθος της αστοχίας και των συνεπειών της, γίνεται πρόβλεψη ότι οι φετινές δηλώσεις δεν θα ξεπεράσει τις 710.000, όταν οι κατά τόπους φορείς εκτιμούν ότι οι δηλώσεις θα είναι τελικά περισσότερες από 780.000.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ με ημερομηνία 17/6/2016 αναφέρονται τα εξής:

-Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ανακοινώνει ότι μέχρι τις 15/06/2016 έχουν υποβληθεί στο ηλεκτρονικό του σύστημα 700.000 αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης που αφορούν το έτος 2016.

-Η εκτίμηση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. είναι ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων θα ανέλθει σε περίπου 710.000.

Το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό μέχρι 11/7/2016 για την υποβολή των αιτήσεων. -Στις αιτήσεις που υποβάλλονται από τις 16/6/2016 και μετά και αιτούνται ενεργοποίηση δικαιωμάτων θα επιβάλλονται ποινές, όπως αυτές προκύπτουν από τους κοινοτικούς κανονισμούς.

-Οποιεσδήποτε άλλες εκτιμήσεις ή σχόλια που δημοσιοποιούνται απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

-Λίγες ώρες αργότερα εκδόθηκε βέβαια η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία «αναδιοργανώνεται» εκ βάθρων η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με στόχο να υπάρξει μια ολοσχερώς νέα προσέγγιση στα θέματα του ΟΣΔΕ.

Πανάγος Γιάννης |  21/06/2016 - 09:14 πμ

http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: