Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Φυτεύσεις χωρίς ψυγεία απειλούν το ακτινίδιο.


Με δυσκολίες εξελίσσεται µέχρι στιγµής η φετινή εµπορική σεζόν για τα ελληνικά ακτινίδια λόγω της αυξηµένης παραγωγής τους στην Ιταλία και στην Ελλάδα, όπου µπήκαν στην παραγωγή δέντρα που είχαν φυτευτεί τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, απ’ τα µέσα Φεβρουαρίου παρατηρείται µία αύξηση της ζήτησης στη χώρα µας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

-Ωστόσο, η αυξηµένη ζήτηση, που έχει παρουσιαστεί το τελευταίο διάστηµα για τα ελληνικά ακτινίδια δεν είναι τόσο υψηλή όσο αναµένεται για την εποχή, καθώς παραδοσιακά τέλος Φεβρουαρίου, µε την έξοδο απ’ την αγορά σηµαντικών ποσοτήτων παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον, αφού «µένουν οι επαγγελµατίες, που έχουν ψυκτικούς χώρους», λένε συντελεστές της αγοράς. Σύµφωνα µε τον Αλ. Παπακώστα, µέλος του ∆.Σ. της ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙ∆ΙΑ, η φετινή εκκαθάριση αναµένεται στα 30-37 λεπτά το κιλό, ενώ την περσινή σεζόν ήταν 35-45.

-Χαµηλότερα «αναµένεται φέτος η εκκαθάριση από πέρσι, που ήταν στα 42-45 λεπτά το κιλό», υπογραµµίζει ο υπεύθυνος πωλήσεων του Α. Σ. Εκµετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας, Άγγ. Ψιλογιάννης. Βέβαια, όπως συµπληρώνει «το τελευταίο δεκαήµερο η ροή είναι καλύτερη, µε τις ποσότητες που πάνε για εξαγωγή να έχουν διπλασιαστεί».

-Η γενικότερη δυσκολία της φετινής σεζόν έγκειται στην αυξηµένη ελληνική σοδειά που ξεπέρασε τους 155.000 τόνους απ’ τους 138.000-140.000 που ήταν πέρσι.

-Μάλιστα, σε αρκετές περιοχές παρουσιάστηκαν προβλήµατα αποθήκευσης, µε αποτέλεσµα την άµεση διάθεση της παραγωγής και την πίεση των τιµών. Έτσι, αν και «οι τιµές παραγωγού τις πρώτες µέρες της συγκοµιδής, µέσα-τέλος Οκτωβρίου, ήταν 36 λεπτά το κιλό, όταν οι έµποροι αντιµετώπισαν πρόβληµα όσον αφορά τους αποθηκευτικούς χώρους οι τιµές έπεσαν ακόµα και στο µισό», υπογράµµισε ο κ. Ψιλογιάννης. Στο µεταξύ, ανεπάρκεια αποθηκευτικών, ψυκτικών χώρων, αλλά και bins, παρουσιάστηκε και στην Ιταλία.

-∆εδοµένης της αύξησης των φυτεύσεων τα τελευταία χρόνια, καλλιεργητές και διακινητές του προϊόντος προβλέπουν ότι η ελληνική παραγωγή την επόµενη διετία θα φτάσει τους 200.000 τόνους. Σε αυτή την περίπτωση, περαιτέρω ανόδου των φυτεύσεων, «θα παρουσιαστεί πρόβληµα, αν δεν ανοιχτούν νέες αγορές», επισηµαίνει ο κ. Παπακώστας. «Εξ ου και εµείς», όπως προσθέτει, «επιχειρούµε να διευρύνουµε τις διεξόδους του προϊόντος, µε την προσπάθεια εισόδου σε χώρες της Άπω Ανατολής και Αφρικής».

«Ήδη η ελληνική παραγωγή έχει διπλασιαστεί απ’ την αντίστοιχη πριν µία επταετία που ήταν περίπου 80.000 τόνοι», λέει ο Χρήστος Γιαννακάκης, διευθύνων σύµβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Βέροιας, Venus Growers. Πρόβληµα φέτος παρουσιάστηκε και κατά τη συντήρηση, µε την εµφάνιση µαλακώµατος σε σηµαντικό µέρος των αποθηκευµένων ποσοτήτων.

-Αυτό είχε σαν αποτέλεσµα να δηµιουργηθεί πίεση στους εµπόρους να διώξουν µεγάλες ποσότητες σε χαµηλές τιµές.

Το πρόβληµα µε το µαλάκωµα των ακτινιδίων κατά τη συντήρηση παρουσιάστηκε, σύµφωνα µε τον κ. Παπακώστα, λόγω των πολλών βροχών στην ανθοφορία, που επέφεραν κακή γονιµοποίηση και µικροκαρπία, µε αποτέλεσµα πολλοί παραγωγοί να προχωρήσουν σε υπέρ το δέον λιπάνσεις για να εξασφαλίσουν µεγαλύτερο καρπό.

-Να σηµειωθεί ότι φέτος παρατηρήθηκε αφερεγγυότητα όσον αφορά τις πληρωµές από πλευράς των εµπόρων σε µεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση µε άλλες χρονιές, όπως λένε οι παραγωγοί στην Agrenda. 

Με τη μεγαλύτερη διάρκεια φέτος η σεζόν στην Ιταλία

-Μικροκαρπία και χαµηλή ποιότητα σε µεγάλο µέρος της σοδειάς εµφανίστηκε στην Ιταλία, µε αποτέλεσµα οι παράγοντες του κλάδου να ανησυχούν περισσότερο για την ποιότητα παρά για την παραγόµενη ποσότητα που αναµένεται κατά 17% περίπου αυξηµένη σε σχέση µε την περσινή χρονιά.

-Σύµφωνα µε τον Κριστιάν Μορέτι, γενικό διευθυντή της Agrintesa, οι πρώτοι 2-3 µήνες της σεζόν από άποψη τιµών δεν ήταν καλοί. Τα µεγαλύτερα µεγέθη είχαν καλύτερη τύχη, ενώ η διάθεση των µικρότερων ήταν δυσκολότερη.

-Όπως είπε ο κ. Mορέτι σε ρεπορτάζ του Freshplaza, η φετινή σεζόν µπορεί να χαρακτηριστεί ως χρονιά µε τη µεγαλύτερη διάρκεια, µε τις εξαγωγές στην Ευρώπη να «πηγαίνουν» έως το τέλος Μάη και τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά µέχρι την τρίτη βδοµάδα του Ιουνίου.

-Σηµειωτέον ότι µέχρι το τέλος του 2015 πίεση στα ελληνικά ακτινίδια άσκησε η προσφορά νεοζηλανδικών ακτινιδίων σε χαµηλές τιµές. Μάλιστα, οι ποσότητες ακτινιδίων προς εξαγωγή στο λιµάνι Tauranga της Ν. Ζηλανδίας φαίνεται ότι κατέγραψαν αύξηση κατά 22,9% το πρώτο µισό της σεζόν, που έφτασαν στους 413.102 τόνους.

«Οι ανταγωνιστές µας έχουν ένα στρατηγικό σχεδιασµό σε βάθος χρόνου (τι ποικιλίες θα βάλουν κτλ), σε αντίθεση µε τη χωρα µας», επισηµαίνουν συντελεστές του κλάδου, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει, επίσης, στην Ελλάδα ενιαία αντιµετώπιση στην εµπορία.

Κρόκου Μαρία|  29/02/2016 - 10:12 πμ


http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: