Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Ο Δήμαρχος Δοξάτου ενημέρωσε την Διακομματική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών για τις Βουλγαρικές Αποζημιώσεις.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

-Την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 ο Δήμαρχος Δοξάτου Δημήτρης Δαλακάκης παρουσίασε γλαφυρά την ιστορική πραγματικότητα του Δήμου Δοξάτου ως προσκεκλημένος ομιλητής στην Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών κατά την περίοδο της κατοχής, που συστήθηκε από την Βουλή των Ελλήνων.

-Ο Δήμαρχος έθεσε, για πρώτη φορά, υπ’ όψιν της επιτροπής την μη επίδοση των βουλγαρικών αποζημιώσεων , πλην ενός,  στους σφαγιασθέντες του Δήμου Δοξάτου μετά την συμφωνία του 1964 επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου από τον ειδικό λογαριασμό που τηρούνταν στην Τράπεζα της Ελλάδος για αποδόσεις αποζημιώσεων σε οικογένειες θυμάτων.

-Αναφέρθηκε επίσης τόσο στην κλοπή των κειμηλίων  από περιοχές του Δήμου μας όσο και στα τρία (3) ολοκαυτώματα που συντελέστηκαν στο Δήμο μας κατά την χρονικές περιόδους 1914, 1917 και 1941. Ανέλυσε την πολιτισμική ανάπτυξη της περιοχής μας με την ύπαρξη Ελληνικού Σχολείου, Βιβλιοθήκης, Αρχαιολογικής Εταιρίας και Φιλαρμονικής καθώς και την οικονομική ευμάρεια των κατοίκων από το εμπόριο καπνού και τις πολυτελής οικίες τους με εσωτερικό διάκοσμο art nouveau.

-Παρουσίασε την μαρτυρικότητα τόσο της ιστορικής πόλης του Δοξάτου όσο και των Κυργίων και ζήτησε την διερεύνηση της κατανομής και της απόδοσης του ποσού των βουλγαρικών αποζημιώσεων σε όλες τις οικογένειες των θυμάτων.

-Ζήτησε επίσης από την επιτροπή να παρέχει κάθε δυνατή διευκόλυνση στην προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος Δοξάτου να αποδοθεί η ιστορική έδρα στην πόλη του Δοξάτου και να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών για την μαρτυρικότατα των Κυργίων.

-Ο Δήμος Δοξάτου απέκτησε φωνή που αναδεικνύει την συμμετοχή του τόσο στον αγώνα κατά των κατακτητών όσο και στην πολιτισμική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας.




Από το Γραφείο Δημάρχου


Δεν υπάρχουν σχόλια: