Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Αλλάζει η ώρα αύριο ξημερώματα Κυριακής 27 Μαρτίου 2016… τα ρολόγια μια ώρα μπροστά.


-Κυριακή 27 Μαρτίου αύριο και υποδεχόμαστε τη θερινή ώρα. Τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα μπροστά και από 3 να δείξουν 4. Πλέον η μέρα κατά το καθιερωμένο σύστημα Μπέντζαμιν Φράνκλιν, θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.  Μία ώρα λιγότερο ύπνο για όσους θα είναι σπίτι και μία ώρα λιγότερη δουλειά για όσους θα εργάζονται νυχτερινά.

-Πρόκειται για τον αμερικάνο φιλόσοφο, πολιτικό και εφευρέτη, μεταξύ άλλων, του αλεξικέραυνου και των διπλοεστιακών φακών, που με την υιοθέτηση του συστήματος του επιδίωξε την μεγαλύτερη διάρκεια φωτός κατά το ωράριο εργασίας των εργαζομένων, ιδίως στις χώρες του βορείου ημισφαιρίου της, προκειμένου αυτές επωφεληθούν ενεργειακά, καθότι όπως είναι γνωστόν είναι μικρότερη η φωταψία που δέχονται καθημερινά, σε σχέση με αυτές του νοτίου. 

-Αντίστοιχα κατά το φθινοπωρινό διάστημα και έπειτα, που η ημέρα μικραίνει, οι δείκτες των ρολογιών θα επιστρέψουν στην  προηγούμενη θέση τους και θα σηκωνόμαστε μία ώρα αργότερα το πρωί, που θα έχει φέξει για καλά. 
-Το σύστημα αυτό έχει επισήμως διάρκεια ζωής εκατό χρόνων έως σήμερα και εφαρμόζεται από το 1916 σε Γερμανία, Βρετανία και από τα μέσα της δεκαετίας του '60 στην ΕΕ, αν και η ιδέα που είχε εμφανιστεί το  1784 με άρθρο του Μπέντζαμιν Φράνκλιν στην εφημερίδα Journal de Paris και επαναλήφθηκε σε φυλλάδιο του 1904 από τον Άγγλο Γουΐλιαμ Γουΐλετ, που καλούσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την ενεργειακή... καινοτομία. 

-Η θερινή ώρα θα εφαρμόζεται μέχρι τις 30-10-2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: