Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Το έντυπο 30 κλειδώνει εκχωρημένα δικαιώματα σε νέους γεωργούς.


Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες έχουν περιθώριο να συμπληρώσουν και να καταθέσουν το σχετικό έντυπο με τη διαδικασία των ενστάσεων.

«Παράθυρο» για την καταβολή ενιαίας ενίσχυσης και σε όσους νέους αγρότες δεν την εισέπραξαν φέτος, «άνοιξε» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους των νέων αγροτών και της Περιφέρειας Κρήτης.

-Επίσης είπε ότι θα αποκατασταθεί και η όποια αδικία εις βάρος των νέων αγροτών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα το 2009.

-Στη συνάντηση πήραν ακόμα μέρος ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης και ιδιώτες μελετητές της Κρήτης. Οι συνδικαλιστές είπαν στον κ. Αποστολάκη ότι χιλιάδες ενταγμένοι στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών δεν πήραν φέτος ούτε ευρώ ενιαίας ενίσχυσης, επειδή τα δικαιώματα τους δεν προήλθαν από συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης δικαιωμάτων, αλλά από ενοικίαση περιουσίας  που τους έκαναν οι γονείς τους, βάσει του «εντύπου 6» που έδινε τότε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

-Κι ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια έπαιρναν κανονικά την ενιαία ενίσχυση η οποία αντιστοιχούσε στα δικαιώματα που είχαν μέσω ενοικιαστηρίου μεταβιβαστεί, φέτος είδαν άδειους τους λογαριασμούς τους!  Οι νέοι αγρότες επέμειναν ότι ακολούθησαν όλη τη διαδικασία που όριζε τότε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για το λόγο αυτό μάλιστα εισέπρατταν μέχρι πέρυσι την ενιαία ενίσχυση και τόνισαν ότι δεν ευθύνονται για λάθη και παραλείψεις του Οργανισμού.

-Απαντώντας ο υπουργός και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ είπαν ότι οι νέοι αγρότες που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, θα χρειαστεί να συμπληρώσουν ένα νέο έντυπο, το «έντυπο 30» με το οποίο οι γονείς θα εκχωρούν τα δικαιώματα στα παιδιά τους που είναι νέοι αγρότες. Έχουν περιθώριο να συμπληρώσουν και να καταθέσουν το σχετικό έντυπο μέσα στην διαδικασία της κατάθεσης των ενστάσεων, δηλαδή μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Οι «αδικίες» με τους νέους αγρότες του 2009

-Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της άντλησης δικαιωμάτων του εθνικού αποθέματος από τους νέους αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα το 2009.

-Όπως εξήγησε ο αγροτοσυνδικαλιστής Μύρων Χιλετζάκης οι αγρότες αυτοί είχαν αρχικά υπογράψει σύμβαση για πριμ πρώτης εγκατάστασης ύψους 40.000 ευρώ.

-Επειδή όμως τότε είχε προκύψει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα από χιλιάδες νέους αγρότες που είχαν τις προϋποθέσεις ένταξης, υπάχθηκαν οι περισσότεροι, με αποτέλεσμα το πριμ να μειωθεί στα 20.000 ευρώ. Έτσι, το 2010 οι νέοι αγρότες υπέγραψαν άλλη σύμβαση για 20.000 ευρώ, όμως με την υπόσχεση από την πλευρά της τότε Υπουργού Κατερίνας Μπατζελή ότι θα ενισχυθούν από το εθνικό απόθεμα.

 -Εισέπραξαν λοιπόν ποσό ύψους 1200 ευρώ από το απόθεμα. Όμως νέοι αγρότες που υπάχθηκαν άλλες χρονιές, λαμβάνουν κατά πολύ υψηλότερο ποσό από το εθνικό απόθεμα για παράδειγμα οι ενταγμένοι το 2006 παίρνουν 6.200 ευρώ. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η «αδικία», όπως περιγράφει ο κ. Χιλετζάκης. «Ένας νεοεισερχόμενος κτηνοτρόφος για παράδειγμα 55 ετών παίρνει από το εθνικό απόθεμα 6.000 ευρώ, όμως ο νέος αγρότης που εντάχθηκε το 2009 μόνο 1200 ευρώ. Κι αυτό είναι αδικία!» επισημαίνει ο ίδιος.

-Απαντώντας η πολιτική ηγεσία και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ παραδέχθηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα και δεσμεύθηκαν για τη διευθέτησή του.

Μπίκας Αλέξανδρος|  14/01/2016 - 11:29 πμ


http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: