Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Πανήγυρις του Αγίου Αθανασίου σήμερα (18-1-2016) στο Καλαμπάκι!


-Με λαμπρότητα έγινε και σήμερα (18-1-2016) η πανήγυρις του Αγίου Αθανασίου στο Καλαμπάκι-Δράμας. Το πρωϊ στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου τελέσθηκε πανηγυρική θεία  λειτουργία  πρωτοστατούντος  του Αρχιμανδρίτη κ.Αλεξίου και στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Αθανασίου στους πέριξ της πλατείας δρόμους του Καλαμπακίου παρουσία πλήθους πιστών. Η λιτάνευση της Εικόνας έγινε σήμερα σε αντικατάσταση της χθεσινοβραδυνής που ματαιώθηκε λόγω κακοκαιρίας.

-Τηρώντας την παράδοση από το έθιμο του «κουρμπανιού» , μετά τον μέγα εσπερινό που τελέσθηκε χθές (17-1-2016) πρωτοστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ.Παύλου, του Ρουμάνου Μητροπολίτη που επισκέφθηκε την πόλη μας μαζί με την Πατριαρχική χορωδία της Ρουμανίας που έψαλλαν μαζί με τους Ιεροψάλτες μας, στο προαύλιο της εκκλησίας τοποθετήθηκαν τα καζάνια  όπου οι «κουρμαντζήδες» με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου, ανέλαβαν να παρασκευάσουν το «κουρμπάνι».

-Αφού  τεμαχίστηκε το κρέας τοποθετήθηκε στα καζάνια για να βράσει. Μετά το ολονύκτιο βράσιμο του κρέατος, στο ζωμό του κρέατος προστίθεται σπασμένο σιτάρι, το λεγόμενο πλιγούρι. 
-Όταν βράσει και αυτό, το «κουρμπάνι» είναι έτοιμο. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την βροχή που έπεφτε από το χθές το πρωί δεν περίσεψε το κέφι των κατοίκων του Καλαμπακίου και των φιλοξενουμένων και μετά το εκκλησίασμα με ζουρνάδες και νταούλια ξεκίνησε το πανηγύρι.

-Σήμερα το απόγευμα μετά το κτύπημα της απογευματινής καμπάνας ώρα 15.00΄μοιράζεται το κουρμπάνι σε όλους τους  κατοίκους και φιλοξενούμενους που παρευρέθηκαν  στην πανήγυρη του Αγ.Αθανασίου.

-Παρακολουθείστε παρακάτω φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις της πανήγυρις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: