Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΠΑΜ-Θ, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συμβουλεύει τους καταναλωτές.


Για την προμήθεια κρέατος :

-Αγοράζουμε κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες- ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται σε τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια. Οι συνθήκες σφαγής και μεταχείρισης των ζώων παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική υγειονομική κατάσταση του κρέατος. Υπενθυμίζουμε ότι η σφαγή ζώων ( χοιρινών κυρίως λόγω των ημερών) απαγορεύεται αυστηρά σε χώρους εκτός αδειοδοτημένων  σφαγείων.

-Δεν  αγοράζουμε  κρέατα που δεν φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες γιατί αυτά δεν υπέστησαν τον απαραίτητο κτηνιατρικό-υγειονομικό έλεγχο. Τα κρέατα εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό».

-Σε περίπτωση προμήθειας κατεψυγμένων ειδών, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να προμηθεύονται εντόσθια αποψυγμένα.

-Η τιμή ανά κιλό κρέατος θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε εμφανές σημείο στο κατάστημα. Επιμείνετε στο ακριβές ζύγισμα

Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων :

-Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα και θα πρέπει να φέρουν οβάλ σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης θα πρέπει πάνω στη συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης (λήξης) κλπ.

-Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Ζητάμε  να μας επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.

-Τα προϊόντα στα οποία το ζωικό λίπος έχει αντικατασταθεί από φυτικά λιπαρά είναι ΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και πρέπει να διατίθενται αυτούς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.

Για την προμήθεια κρασιού και τσίπουρου:

Τσίπουρο:

-Εφ όσον πωλείται από τους παραγωγούς πρέπει υποχρεωτικά να πωλείται

α: χύμα (το προϊόν τοποθετείται σε συσκευασία παρουσία του καταναλωτή)

β: Σε γυάλινα δοχεία (απαγορεύεται η χρήση άλλου υλικού π.χ. πλαστικού)

Οίνοι (κρασιά):

-Πρέπει να πωλούνται :

Α) Συσκευασμένοι (σε συσκευασία από κατάλληλο υλικό)

Β) Τυποποιημένοι (με τοποθέτηση ετικέτας που θα αναγράφει στα Ελληνικά την επωνυμία πώλησης , τον αλκοολικό τίτλο %vol, την ονομαστική ποσότητα σε mL ή  L,  όνομα, επωνυμία διεύθυνση παραγωγού και αριθμό παρτίδας.

-Σε περίπτωση κατανάλωσης χύμα κρασιών σε καταστήματα εστίασης, απαγορεύεται να διατίθενται χωρίς να είναι εμφανής η συσκευασία τους και χωρίς να αναγράφεται στον τιμοκατάλογο η χώρα προέλευσης και ο παραγωγός ή ο εμφιαλωτής του προϊόντος.

Για την προμήθεια ειδών ζαχαροπλαστικής:

-Για την αγορά «σοκολατένιων αγιοβασίληδων» που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς την συντήρηση, την έκθεση και την διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

-Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων συσκευασιών, όπου μπορεί να  περιέχονται  και  «παιχνιδάκια» μικρών διαστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή αυτοτραυματισμό σε παιδιά μικρής ηλικίας, όπως και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας κλπ) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

-Εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής κουραμπιέδες, σιροπιαστά συσκευασμένα σε ταψάκια μιας χρήσης και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα (π.χ μελομακάρονα με σοκολατένια επικάλυψη κλπ), και ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης.

Για την αγορά παιχνιδιών και δώρων :

●           Ελέγχουμε πάντα αν αναγράφεται στη συσκευασία,  η ηλικία των παιδιών στα οποία  επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο παιχνίδι.

●          Δεν αγοράζουμε παιχνίδια με ανοιγμένες συσκευασίες ή χωρίς συσκευασία και φροντίζουμε να φέρουν την επισήμανση CE.

●          Για τα λούτρινα παιχνίδια ελέγχουμε τη σύσταση (συνθετικό, βαμβάκι κ.λ.π.)

για αποφυγή επιπτώσεων στην υγεία ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.

-Αγοράζουμε παιχνίδια από επιλεγμένα καταστήματα ώστε να έχουμε τη δυνατότητα επιστροφής σε περίπτωση προβληματικού προϊόντος.

-Ζητάμε πάντα την απόδειξη αγοράς ώστε να είμαστε κατοχυρωμένοι σε περίπτωση ακατάλληλων ή προβληματικών προϊόντων.

-Δεν ξεχνάμε πως εκτός από τα παιχνίδια μπορούμε να προσφέρουμε και βιβλία  ή  άλλα δώρα.

-Για την αγορά και  χρήση ηλεκτρικών λαμπιονιών :

-Αγοράζουμε κατά προτίμηση λαμπιόνια LED γιατί είναι μικρότερης κατανάλωσης και δεν θερμαίνονται όσο τα παλιάς τεχνολογίας.

-Δεν αφήνουμε αναμμένα λαμπιόνια όταν λείπουμε από το σπίτι.

-Αποφεύγουμε να τοποθετούμε τα χριστουγεννιάτικα δένδρα ή καραβάκια  κοντά σε κουρτίνες ή άλλα εύφλεκτα αντικείμενα και δεν τα  στολίζουμε με εύφλεκτα στολίδια.

-Αν έχουμε  παλιά λαμπιόνια,  πρώτα ελέγχουμε την κατάσταση των καλωδίων τους και μόνο εφ όσον είναι σε καλή κατάσταση ( χωρίς τσακίσματα, σκασίματα, γυμνά μέρη ) τα χρησιμοποιήσουμε.

Γενικώς:

-Αγοράζουμε τα τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Η αγορά τροφίμων από ανώνυμους μικροπωλητές ή άγνωστους προμηθευτές θα πρέπει να αποφεύγεται διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία του.

-Αγοράζοντας προϊόντα από την τοπική αγορά, ενισχύουμε έμπρακτα την ανάπτυξη του τόπου μας και βοηθάμε την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.Στηρίζοντας τα τοπικά προϊόντα και τις επιχειρήσεις, αυξάνουμε την απασχόληση στον τόπο μας  και αναπτύσσουμε την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μας.

-Για παράπονα-ενημέρωση-καταγγελίες, λειτουργούν τα τηλέφωνα στο  τηλεφωνικό κέντρο καταναλωτή.

15699           για τον Έβρο

2531350180 για τη Ροδόπη

2541350200  για την Ξάνθη

2521062341  για τη Δράμα

2510291629  για την Καβάλα




Δεν υπάρχουν σχόλια: