Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Συνελήφθη 44χρονος, ενώ επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών (3) ατόμων για υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων, προσέλκυσης παιδιών για γενετήσιους λόγους και πορνογραφικών παραστάσεων ανηλίκων.


-Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων, προσέλκυσης παιδιών για γενετήσιους λόγους και πορνογραφικών παραστάσεων ανηλίκων.

-Για την υπόθεση αυτή συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, 44χρονος ημεδαπός, ενώ επίσης σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 14χρονης αλλοδαπής, 15χρονου ημεδαπού, καθώς και αλλοδαπού, κατοίκου του εξωτερικού, τα στοιχεία του οποίου διερευνώνται.

-Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία 13χρονης και της μητέρας της, σύμφωνα με την οποία σε προφίλ που διατηρούσε η 14χρονη κατηγορούμενη σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είχαν αναρτηθεί δύο γυμνές φωτογραφίες της 13χρονης. Επιπλέον, σύμφωνα με την καταγγελία, στην υπόθεση εμπλέκονται ο 15χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος κατείχε τις φωτογραφίες, καθώς και ο άγνωστος αλλοδαπός, που απειλούσε την 13χρονη, μέσω προφίλ στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ότι θα τις αναρτήσει και αυτός.

-Επίσης, η 13χρονη συνομιλούσε μέσω της εν λόγω ιστοσελίδας και με τον συλληφθέντα 44χρονο, νομίζοντας ότι πρόκειται για άτομο 21 ετών και του είχε αποστείλει προσωπικές φωτογραφίες της.

-Ακολούθως, τα στοιχεία τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

-Άμεσα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγε ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή-διαδικτυακή έρευνα των στοιχείων και δεδομένων της υπόθεσης και ταυτοποίησε πλήθος ηλεκτρονικών ιχνών σε συνδέσεις διαδικτύου, που αντιστοιχούσαν στις οικίες των εμπλεκομένων ατόμων.

-Σε νομότυπες έρευνες που διενήργησαν κλιμάκια αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στις οικίες των τριών (3) κατηγορουμένων, εντοπίστηκαν τα ψηφιακά μέσα που κατείχαν και διαχειρίζονταν αποκλειστικά εκείνοι και κατά τον επιτόπιο έλεγχο, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους στις καταγγελλόμενες πράξεις.

-Συγκεκριμένα, για τον 44χρονο βρέθηκαν τα εξής:

-ότι είχε αποθηκευμένα τόσο στις επαφές του τηλεφώνου, όσο και σε διαδικτυακή εφαρμογή τα στοιχεία του ανήλικου θύματος,

-ότι είναι ο διαχειριστής του επίμαχου προφίλ, μέσα από το οποίο διεξήχθησαν οι συνομιλίες μεταξύ αυτού και της ανήλικης παθούσας, οι οποίες βρέθηκαν επίσης,

πλήθος προσωπικών φωτογραφιών που του είχε αποστείλει η ανήλικη, μέσω της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης,

-πλήθος φωτογραφιών με άσεμνο περιεχόμενο, που απέστειλε ο ίδιος στην 13χρονη,

αντίστοιχες διαδικτυακές συνομιλίες και με έτερα προφίλ ατόμων, σε κάποια από τα οποία η δηλωθείσα ηλικία είναι κάτω των δεκαπέντε (15) ετών.

-Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κινητό τηλέφωνο, δύο (2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και δύο (2) τάμπλετ.

-Τα κατασχεθέντα ψηφιακά μέσα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για την περαιτέρω εργαστηριακή τους διερεύνηση. Οι σχηματισθείσες δικογραφίες θα υποβληθούν αρμοδίως, ενώ για τον άγνωστο δράστη, κάτοικο εξωτερικού, ενημερώθηκαν οι κατά τόπο αστυνομικές αρχές για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

-Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

-Τηλεφωνικά: 11188

-Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): CYBERΚΙD

-Μέσω twitter : @CyberAlertGR.


Δεν υπάρχουν σχόλια: