Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Δελτίο Τύπου της Δημοτικής παράταξης του Δήμου Δοξάτου «Ανοιχτή Παρέμβαση» σχετικά με την συνεδρίαση της 3-12-2015 του Δημοτικού Συμβουλίου Δοξάτου.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31

Πως ο Δήμαρχος μεταθέτει την ευθύνη του …..

-Την Πέμπτη, 3/12/2015, στο Δημαρχείο Καλαμπακίου συνεδρίασε σε τακτική συνεδρίαση (30η) στις 19:30 το Δ. Σ. του Δήμου Δοξάτου με 24 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

-Παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι: 16/27 [2/3 από την Ανοιχτή Παρέμβαση, 6/8 από τη Μείζονα Αντιπολίτευση, 14/15 από τη Συμπολίτευση και 1 ανεξάρτητος].

-Η Α.Π. έθεσε το ερώτημα, γιατί, ενώ υπήρχε συλλαλητήριο ενάντια στον αγωγό Τ.Α.Ρ. στα φανάρια των Κρηνίδων την Κυριακή 29-11-2015, δε μας έγινε καμία επίσημη ενημέρωση.

Η απάντηση ήταν ότι έγιναν ανακοινώσεις στα μεγάφωνα των χωριών! Καθώς επίσης ότι εμείς (ακούστε, ακούστε) ως Δήμος Δοξάτου θα διοργανώσουμε δικό μας συλλαλητήριο!

Σημείωση: η λαλίστατη δημοτική αρχή δε μας έστειλε φυσικά ενημερωτικό email ως συνηθίζει!

-Στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα το 1ο και το 2ο ψηφίστηκαν ομόφωνα, ενώ συζητήθηκε ως 3ο το 24ο θέμα της ημερήσιας διάταξης: «Παραλαβή της μελέτης: «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΕΛ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ»».

Για το θέμα εισηγήθηκε θετικά η Τεχνική Υπηρεσία στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία κατά πλειοψηφία δε συνηγορεί με την παραλαβή του.

-Η Δημοτική αρχή ωστόσο εισηγήθηκε αρνητικά για την παραλαβή της μελέτης γιατί αμφισβητεί την εργασία του επιβλέποντος μηχανικού, ενώ επαινεί τη Διευθύντρια του. Δηλαδή με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να ενσπείρει  ¨δαιμόνια¨ μεταξύ των υπαλλήλων. Άλλος ένας λόγος που δε λειτουργούν οι υπηρεσίες του Δήμου.

-Επίσης δήλωσε ότι έχει εναλλακτική πρόταση την οποία φυσικά και δεν κατέθεσε. Τελικά, ζήτησε εξουσιοδότηση να μεταβεί στον Υπουργό,  για να βρει λύση. Αναρωτιόμαστε, γιατί δε βρήκε λύση για την απένταξη του έργου της ανάπλασης του Δημαρχείου στο Καλαμπάκι στις τόσες και τόσες επισκέψεις του στην Αθήνα;

- Η Α.Π. δήλωσε ότι: α) δεν κρίνουμε ΄τεχνικά΄ τη μελέτη, αλλά την παραλαμβάνουμε, β) ήδη έχουν πληρωθεί περίπου 150.000€ και γ) σε περίπτωση που δεν την παραλάβουμε κατά πάσα περίπτωση θα χρεωθούμε περίπου 600.000€ λόγω απένταξης από το ΕΣΠΑ με συνέπειες καταστροφικές για το Δήμο. Συνέπεια αυτών υπερψήφισε την παραλαβή της μελέτης.  

-Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 10 υπέρ της παραλαβής της μελέτης και 13 κατά της παραλαβής. Λόγω του ότι το θέμα ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης η ειδική γραμματέας του Δ.Σ. μας δήλωσε ότι δεν πάρθηκε ουσιαστικά καμία απόφαση, γιατί χρειάζονται 14 ψήφοι.

-Την Δευτέρα 14-12-2015 στάλθηκε από την μελετητική εταιρεία ‘Εξώδικος Δήλωση’ προς τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους για την μη παραλαβή της μελέτης.

-Στα προσεχώς η συνέχεια………

-Στα θέματα ημερήσιας διάταξης:

1ο θέμα: «Απευθείας αναθέσεις προμηθειών, εργασιών και έργων χωρίς τη τήρηση των απαιτούμενων διαδικασιών ανάθεσης και διαγωνιστικής διαδικασίας από την απελθούσα δημοτική αρχή». Στις 21:15 μοιράστηκε ένας κατάλογος με αγωγές που εκκρεμούν σε βάρος του Δήμου Δοξάτου και με οφειλές κατά δήλωση προμηθευτών.  Η μείζων αντιπολίτευση αποχώρησε σύσσωμη. Η δημοτική αρχή δήλωσε ότι ζητά να ενημερώσουν για το θέμα όσοι γνωρίζουν, καθώς επίσης να ψηφίσει το σώμα την παραπομπή του θέματος στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στην εισαγγελία.

Η Α.Π. δήλωσε ότι ο Δήμαρχος όφειλε να προσφύγει αμελλητί (χωρίς καθυστέρηση, άμεσα)  στους αρμόδιους (Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, ΥΠ.ΕΣ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης κ.α.) και να καταθέσει τα στοιχεία και όχι να τα επιδεικνύει έναν ολόκληρο  χρόνο.

-Κατά την άποψη μας θέτει το θέμα προς ψήφιση, μεταθέτοντας την ευθύνη του στους Δημοτικούς Συμβούλους. Είναι ο ίδιος υπόλογος για αυτή του την επιλογή. Όλα τα άλλα είναι για τις εντυπώσεις και μόνον.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

2ο θέμα: «Τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δοξάτου».        -Η Α.Π. δήλωσε ότι ο προτεινόμενος κανονισμός είναι αυστηρά τυπικός, κλειστός, δυσλειτουργικός και περιοριστικός, με προσήλωση σε τύπους και χρόνους που απορρίπτει η κοινή λογική (χρόνοι ομιλιών, χρήση wc κ.α.). και τον καταψήφισε. Γενικότερα, είναι ένας αντιδημοκρατικός κανονισμός και δεν αναπτύσσει λογικές διαλεκτικής, διεργασιών, συνεργασιών και τελικά συγκλίσεων.               Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος κανονισμός ψηφίστηκε τον Μάιο του 2011 ομόφωνα από 26/27 Δημοτικούς Συμβούλους μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Ζεκερίδης Χ., Ζουμπούλογλου Α., Ιωάννου Χρ. και Σερέτης Α.. Αλήθεια τι έχει αλλάξει σήμερα εκτός του ότι οι κύριοι αυτοί ανήκουν στην Δημοτική Αρχή και μάλιστα η πλειοψηφία αυτών είναι αμειβόμενα στελέχη;

5ο  θέμα: «Κατάρτιση και ψήφιση Κανονισμού Ύδρευσης – Αποχέτευσης Δήμου Δοξάτου.

-Η Α. Π. καταψήφισε τον κανονισμό δηλώνοντας την αντίθεση της σε τουλάχιστον 15 σημεία και άρθρα αυτού. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε και λάθη του κανονισμού αυτού όπως, το πρότυπο του ΕΛΟΤ και όχι την οδηγία του ΤΕΕ και ότι ο Δήμος αποτελείται από την πόλη και τους οικισμούς κάτι που δείχνει ότι κάποιος άσχετος και έξω από τον Δήμο τον αντέγραψε! Φυσικό είναι αφού δεν τον εισηγήθηκε η Τ.Υ. Επίσης ο κανονισμός είναι απίστευτα σκληρός, καθώς δεν είναι δυνατή καμία εξαίρεση για τους αντικειμενικά έχοντες οικονομική αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έστω και μετά από σχετική αρμοδίως έρευνα, κάτι το οποίο προτείναμε και φυσικά η ανάλγητη Δημοτική Αρχή δε δέχθηκε.

6ο θέμα: «Κατάρτιση και ψήφιση Κανονισμού Άρδευσης Δήμου Δοξάτου».

-Η Α. Π. καταψήφισε τον κανονισμό δηλώνοντας την αντίθεση της, γιατί όλα τα ζητήματα παραπέμπονται στους υδρονομείς, που φυσικά δεν διαθέτει ο Δήμος μας! Φυσικό είναι αφού δεν τον εισηγήθηκε η Τ.Υ.

7ο θέμα: «Κατάρτιση και ψήφιση Κανονισμού Νεκροταφείων Δήμου Δοξάτου».

-Η Α. Π. καταψήφισε τον κανονισμό δηλώνοντας την αντίθεση της γιατί ο κανονισμός δεν έχει καμία λογική στόχευση και κατεύθυνση που θα έχει ως στόχο την κατεύθυνση προς τα οστεοφυλάκια. Δεν είναι δυνατόν να δημιουργούμε συνεχώς νέα ή να προεκτείνουμε τα υπάρχοντα κοιμητήρια και όχι νεκροταφεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι δεν επιτρέπονται οικογενειακοί τάφοι!

-Όλους τους κανονισμούς η Α.Π. τους μελέτησε και είχε γραπτές προτάσεις που προήλθαν από τα μέλη της, πλην όμως καμία δεν εισακούστηκε, καθώς επίσης υπήρξε από μερικούς συμβούλους της πλειοψηφίας η στάση «συνεχώς προτείνεις και μιλάς για όλα τα θέματα και μας κουράζεις»!

-Το 3ο «Κατάρτιση και ψήφιση Κανονισμού Λειτουργίας Κυριακάτικης Αγορά Δήμου Δοξάτου» και 4ο θέμα «Κατάρτιση και ψήφιση Κανονισμού Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών Δήμου Δοξάτου» αποσύρθηκαν από τη Δημοτική αρχή, γιατί ήταν τελείως πρόχειρα και απροετοίμαστα.

Το 18ο θέμα: «Ψήφισμα σχετικό με τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ», ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

-Τα υπόλοιπα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.

  Άγιος Αθανάσιος,  15  Δεκέμβρη 2015

                                                     Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της

                                                           ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

                                                          Βούλα Καραγιαννίδου - Συμεωνίδου

                                                          Ελένη Κωνσταντινίδου

                                                                     Μιχάλης Γ. Παπάζογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: