Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Οι αγρότες & κτηνοτρόφοι επιστρέφουν Κοινοτικές Ενισχύσεις στην Ε.Ε. από το 2008-09;


-Τροπολογία που έχει κατατεθεί στο υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ρυθμίζει τα θέματα που σχετίζονται με την ανάκτηση των αντισταθμιστικών εισφορών που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ στους αγρότες τα έτη 2008 και 2009 και κρίθηκαν ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ.

-Οι ενισχύσεις που κρίθηκαν ως παράνομες ήταν ύψους 387.404.547 ευρώ το 2009 και 37.320.359 ευρώ το 2008, και η ανάκτηση τους αφορά 725.000 αγρότες. Ωστόσο, από την Επιτροπή και το Δικαστήριο έχει γίνει δεκτό ότι από το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που κρίθηκαν ως παράνομες μπορεί να εξαιρεθούν οι ήσσονος σημασίας, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην τροπολογία το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών έχουν λάβει ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 100 ευρώ.

-Με την τροπολογία ορίζεται ως αρμόδια υπηρεσία ανάκτησης η Αποκεντρωμένη Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ προβλέπεται ότι είναι συμβατές με την εσωτερική αγορά και εξαιρούνται της ανάκτησης οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που πληρούσαν τους όρους των σχετικών κανονισμών της ΕΕ.

-Παράλληλα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, προβλέπεται ότι με κοινή υπουργική απόφαση των Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας ανάκτησης και ιδίως ο προσδιορισμός των υπόχρεων, το ύψος των προς επιστροφή ποσών, αλλά και οι λεπτομέρειες για ανάκτηση ποσών μέσω συμψηφισμού τους με τις απαιτήσεις των υπόχρεων που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του ΟΠΕΚΕΠΕ.

-Συνολικά θα ανακτηθούν 320.000 εκατ. ευρώ (290 εκατ. ευρώ καθαρό ποσό ανακτήσεων, συν 30 εκατ. ευρώ τόκοι). Ειδικότερα, υπολογίζεται η είσπραξη 45 εκατ. ευρώ κατ' έτος, αρχής γενομένης από το 2016.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου
-Που θα βρεθούν τα χρήματα από τους αγρότες και κτηνοτρόφους για να τα επιστρέψουν αν τελικά χρειαστεί; 

-Ποιος ευθύνεται για την κακή χρήση και ελλειπή ενημέρωση των κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτών-κτηνοτρόφων; 

-Ερωτήματα των ενδιαφερομένων που επιτακτικά ζητούν απαντήσεις.

-Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, σε δηλώσεις του σχετικά με την προσθήκη που αναφέρεται στο θέμα των ανακτήσεων ενισχύσεων από την Ε.Ε. η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες, δήλωσε: 

“Σχετικά με τις ανακτήσεις και ειδικά τις ανακτήσεις από το «πακέτο  Χατζηγάκη» για τις οποίες μας πιέζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχει σήμερα κάποια απόφαση τελική.

-Σε αυτήν την πίεση που μας ασκείται από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθούμε όσο το δυνατόν να μειώσουμε τα ποσά και να διαπραγματευθούμε το θέμα. Προσπαθούμε επίσης μέσα σε αυτήν την διαπραγμάτευση να δείξουμε από τη δική μας πλευρά ότι δεν αγνοούμε το θέμα, ότι κάνουμε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί αλλιώς η χώρα κινδυνεύει με τεράστια πρόστιμα.

-Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι έχουμε μπροστά μας έναν «μαραθώνιο» διαπραγματεύσεων ώστε να απαλύνουμε και να μηδενίσουμε, αν είναι δυνατόν, την υποχρέωση ανακτήσεων.

-Πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει ήδη ο Νόμος  που προβλέπει πως γίνονται οι ανακτήσεις και προβλέπει διαδικασίες πολύ αυστηρές. Με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι, αν τελικά γίνουν κάποτε ανακτήσεις από τους αγρότες, αυτές να γίνονται όχι με την αυστηρή διαδικασία που προβλέπει σήμερα ο Νόμος, αλλά με άλλη διαδικασία, ηπιότερη, σε βάθος χρόνου, που θα την περιγράψει μια Υπουργική Απόφαση που θα υπογραφεί τότε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Από εκεί και πέρα θέλω να γίνει κατανοητό: Οι πληρωμές των ενισχύσεων του αγροτικού χώρου που ξεκινούν  να γίνονται αυτές τις μέρες, από την Παρασκευή, θα γίνουν στο ακέραιο. Επαναλαμβάνω στο ακέραιο θα κατατίθενται τα ποσά που δικαιούται κάθε αγρότης στον τραπεζικό του λογαριασμό.

-Ξέρουν οι αγρότες τι μάχες έχουμε δώσει και τι ακόμα μάχες θα δώσουμε μαζί τους.

-Δεν είναι δικό μας το «πακέτο Χατζηγάκη», άλλοι έχουν τις βαρύτατες ευθύνες. Επιτέλους όλοι αυτοί που έφτασαν τον αγροτικό χώρο να έχει αυτές τις συνέπειες πρέπει και οι ίδιοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Για αυτό και από το βήμα της Βουλής τόνισα ότι οποιαδήποτε απόφαση για ανακτήσεις από τον αγροτικό χώρο, αν τυχόν προκύψει τέτοιο θέμα και όποτε προκύψει, θα είναι συναπόφαση μέσα από τη Βουλή. Όχι να μας ζητάνε και τα ρέστα εκείνοι που δημιούργησαν τα ζητήματα αυτά με τις ανεύθυνες και καταστροφικές επιλογές τους”.


http://www.thrakitoday.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: