Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 ανοίγει κατά πάσα πιθανότητα η εφαρμογή αιτήσεων στο TAXISNET για το επίδομα θέρμανσης.


-Ανοίγουν οι αιτήσεις στο TAXISNET για το επίδομα θέρμανσης. Την Τετάρτη 16/12 - εκτός απροόπτου - θα ανοίξει η εφαρμογή στο TAXISNET για το επίδομα θέρμανσης ώστ ενα κάνουν οι δικαιούχοι τις αιτήσεις τους για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.  Μειωμένη κατά 20% είναι και η ποσότητα του πετρελαίου που μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι ενώ το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί υπολογίζεται στα 0,25 ευρώ κάθε λίτρο κατανάλωσης, του δικαιούμενου ορίου ανώτατης κατανάλωσης.

-Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος θα είναι για αγορές από 15 Οκτωβρίου 2015 μέχρι και την 30 Απριλίου 2016, μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλεται μέχρι 30 Μαΐου 2016.

-Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

 • ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος-υπόχρεου φορολογικής δήλωσης, 
• το ονοματεπώνυμό του,

• ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,

• ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,

• ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

 • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,

• αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,

 • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,

• η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, 
• τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου). Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

• τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

• τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει, 
• τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,

• τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

• το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

-Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής. Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά τις 30 Μαΐου 2016. Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TAXISnet, για την είσοδο τους στην ηλεκτρονική αίτηση, δηλώνουν τον ΑΦΜ και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετία.

-Στις περιπτώσεις που έχει αλλάξει κύρια κατοικία ο αιτών, υποβάλλει νέα αίτηση. Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα:

- Για αιτήσεις που υποβάλλονται έως 31 Δεκεμβρίου 2015 και σε περίπτωση πολυκατοικίας εφόσον έχει γίνει η ενεργοποίηση πληρωμής, το ποσό επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται έως 2 Φεβρουαρίου 2016.

- Για αιτήσεις που υποβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 30 Μαΐου 2016 το ποσό επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται έως 30 Ιουνίου 2016. Επιδοτούμενα λίτρα ανά γεωγραφική περιοχή

-Στην Α΄ Ζώνη (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία) τα ανώτατα επιδοτούμενα λίτρα είναι 2.500 το χρόνο

-Στην Β΄ Ζώνη (Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρου) τα ανώτατα επιδοτούμενα λίτρα είναι 1.500.

-Στην Γ΄ Ζώνη (Αττική, Κόρινθος, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα) τα ανώτατα επιδοτούμενα λίτρα είναι 800.

-Στην Δ΄ Ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κύθηρα, νησιά Σαρωνικού) τα ανώτατα επιδοτούμενα λίτρα είναι 500.

Δείτε τα αναλυτικά:

-Οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης 2015 – 2016 είναι όσοι έχουν: α) Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 για έγγαμο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο και β) Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000 Ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα για τους άγαμους και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.

-Παράλληλα για πρώτη φορά το Υπουργείο κάνει γνωστό ότι τα επιδοτούμενα ποσά θα καθοριστούν εφόσον φτάσουν τα χρήματα να πληρώσει τα επιδόματα και εφόσον οι δικαιούχοι είναι παραπάνω από ότι έχει υπολογίσει θα κόψει τα ποσά του επιδόματος. Αυτό σημαίνει ότι όποιος κάνει αίτηση νωρίτερα από το τέλος του έτους δεν κινδυνεύει να πάρει μειωμένα ποσά αλλά όποιος κάνει αίτηση ύστερα από τον Φεβρουάριο όπως ορίζει η απόφαση κινδυνεύει να πάρει ακόμη περισσότερο τσεκουρωμένο επίδομα.

-Αυτό θα συμβεί αφού η απόφαση ορίζει δύο πληρωμές μία τον Φεβρουάριο και μία τον Ιούνιο και εφόσον οι αιτούντες που έβαλαν πετρέλαιο θέρμανσης έως τον Φεβρουάριο λάβουν κανονικά όλο το ποσό οι δικαιούχοι που θα κάνουν αίτηση με το νέο χρόνο και αφού πληρωθούν τον Ιούνιο και το ποσό δεν φτάσει ίσως και να λάβουν πολύ λιγότερα από τα ποσά από αυτά που ορίζει η απόφαση του ΥΠΟΙΚ.

www.dikaiologitika.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: