Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Πέντε (5) άτομα πραγματοποιώντας ηλεκτρονική επίθεση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ιδιώτη-θύματος, προέβησαν σε παράνομες διαδικτυακές συναλλαγές, ποσού που ξεπερνάει τα 30.000 ευρώ σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε υπόθεση διαδικτυακής απάτης και πλαστογραφίας κατ΄εξακολούθηση.

-Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε υπόθεση διαδικτυακής απάτης και πλαστογραφίας κατ΄ εξακολούθηση, η οποία διαπράχθηκε, μέσω διαδικτύου. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, στην οποία εμπλέκονται πέντε (5) άτομα στη χώρα μας, εκ των οποίων τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 36, 40 και 60 ετών και δύο ημεδαποί, ηλικίας 41 και 35 ετών.

-Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι δράστες, πραγματοποιώντας ηλεκτρονική επίθεση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ιδιώτη-θύματος, προέβησαν σε τέσσερις (4) διαδικτυακές συναλλαγές σε Ελλάδα και εξωτερικό, συνολικού ποσού που ξεπερνάει τα 30.000 ευρώ.

-Τα ανωτέρω τέθηκαν υπ’ όψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και έρευνας.

-Ακολούθησε μεθοδική και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα και ψηφιακή ανάλυση των δεδομένων της υπόθεσης, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης και ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των προαναφερομένων.

-Κατόπιν των ανωτέρω, χθες (9-9-2015), αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, όπου παρουσία δικαστικών λειτουργών, διενήργησαν έρευνες στις οικίες και τους χώρους εργασίας των εμπλεκομένων.

-Από τις επιτόπιες ψηφιακές έρευνες και αναλύσεις βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ως πειστήρια τέλεσης των εγκληματικών πράξεων, τρεις (3) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι οποίοι θα αποσταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω εξέταση.

-Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας, που σχηματίστηκε, θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ παράλληλα, ερευνάται η τυχόν συμμετοχή των εμπλεκομένων σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

-Επιπλέον, ερευνάται η συμμετοχή ακόμα τριών (3) ατόμων στο εξωτερικό, στους οποίους πραγματοποιήθηκαν παράνομα μεταφορές χρημάτων και εμβασμάτων.

-Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

-Τηλεφωνικά: 111 88

-Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID

-Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR.


http://www.astynomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: