Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Τρεις καλλιέργειες λαχανικών με άμεσο και εύκολο κέρδος.


Άμεσο και εύκολο κέρδος υπόσχονται τρεις καλλιέργειες λαχανικών που γνωρίζουν μεγάλη ζήτηση και εμφανίζουν αξιοσημείωτες προοπτικές ανάπτυξης.

-Ο λόγος για το σπανάκι, τη ρόκα και τα ραδίκια, οι οικονομικές αποδόσεις των οποίων μόνο αδιάφορες δεν μπορούν να θεωρηθούν. Η αυξανόμενη ζήτηση για κατεψυγμένα πράσινα λαχανικά και χόρτα. Τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, καθιστά τις καλλιέργειες αυτές αρκετά προσοδοφόρες με έσοδα που φθάνουν έως 1.200 ευρώ ανά στρέμμα.

-Στα θετικά της καλλιέργειας του σπανακιού -σύμφωνα με τον γεωπόνο Κάσσανδρο Γάτσιο- είναι ότι καταγράφεται μεγάλη ζήτηση στην εσωτερική αλλά και στην εξωτερική αγορά, ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί σαν βιομηχανικό και να δώσει επίσης καλό εισόδημα στους παραγωγούς με το σύστημα της συμβολαιακής γεωργίας.

-Το ραδίκι που λόγω της υψηλής στρεμματικής απόδοσης μπορεί να αποφέρει σημαντικό εισόδημα, δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές τεχνικές, με την άρδευση όμως να είναι υποχρεωτική ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να υπάρχει η απαραίτητη υγρασία του εδάφους.

-Η ελκυστική σε οικονομικές αποδόσεις ρόκα, αν και έχει αυξημένες ανάγκες σε αρδευτικό νερό, ιδιαίτερα τις θερμές μέρες του καλοκαιριού, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος και γι' αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία σε όλα τα είδη των εδαφών. Εχει μεγάλη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες ενώ μπορεί να αντέξει μέχρι τους -3 βαθμούς Κελσίου.

Πού θα απευθυνθώ

Κάσσανδρος Γάτσιος. Γεωπόνος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Εταιρεία Symagro - Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. 6944846475 - 26510 07653

ΣΠΑΝΑΚΙ
Υψηλή ζήτηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό

-Το σπανάκι με τιμή πώλησης 0,5-0,8 ευρώ το κιλό τη μεγαλύτερη περίοδο της εμπορίας του, μπορεί να δώσει ένα καθαρό εισόδημα 500-800 ευρώ το στρέμμα. Σε περίπτωση πώλησης από τους παραγωγούς στις λαϊκές οι τιμές του σπανακιού κυμαίνονται από 1,5-2 ευρώ/ κιλό.

-Τα θετικά αυτής της καλλιέργειας είναι ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και στην εσωτερική αλλά και στην εξωτερική αγορά. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 40.000 στρέμματα με σπανάκι. Ενώ η παραγωγή τους κυμαίνεται στους 55.000 τόνους.

-Αν και το σπανάκι είναι διαθέσιμο στην αγορά όλο τον χρόνο, οι περίοδοι στις οποίες θεωρείται ότι έχει την καλύτερη γεύση είναι από τον Μάρτιο έως τον Μάιο και από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, κατά τις οποίες είναι και πιο φρέσκο.

-Είναι ποώδες φυτό με ύψος 10-15 εκ. σχηματίζει μία κεντρική ρίζα, αλλά και μεγάλο αριθμό πλάγιων ριζών. Τα φύλλα του είναι σαρκώδη, φύονται πυκνά επάνω σε υποτυπώδη βλαστό. Αργότερα ο βλαστός αυτός επιμηκύνεται και σχηματίζεται ένα ανθικό στέλεχος που μπορεί να φθάσει σε ύψος το ένα μέτρο όπου και εμφανίζονται τα άνθη. Το σπανάκι είναι δίοικο φυτό, δηλαδή υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά φυτά. -Ο καρπός του είναι σκληρός και περικλείει έναν σπόρο.

-Το σπανάκι είναι φυτό που αναπτύσσεται σε σχετικά ψυχρότερες περιοχές, όπως είναι περιοχές με μέση θερμοκρασία 16-18 βαθμούς Κελσίου αλλά και σε περιοχές με μέση θερμοκρασία 10 βαθμούς Κελσίου. Σε θερμές περιοχές εκπτύσσεται ταχέως ο ανθοφόρος βλαστός, γεγονός που δεν είναι επιθυμητό.

Πολλαπλασιασμός – σπορά

-Πολλαπλασιάζεται με σπορά, απευθείας στο χωράφι, σε γραμμές που απέχουν 35 εκ. και 5-10 εκ μεταξύ των φυτών σε κάθε γραμμή. Η σπορά γίνεται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Χρησιμοποιούνται 1,5-2,5 κιλά σπόρου το στρέμμα. Συνολικά γίνονται 2-3 συγκομιδές ετησίως.

-Το σπανάκι, πρέπει να αρδεύεται κανονικά. Απαιτεί λίπανση του εδάφους με 10 κιλά αζώτου, 5 κιλά φωσφόρου και 14 κιλά καλίου το στρέμμα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της καλλιέργειας για μία προβλεπόμενη παραγωγή 2 τόνων το στρέμμα. Η πρώτη συγκομιδή του σπανακιού, αρχίζει 1,5-2 μήνες μετά τη σπορά και η δεύτερη 20 ημέρες μετά την πρώτη συγκομιδή. Η συγκομιδή γίνεται με εκρίζωση των φυτών ή κόβοντας τμηματικά τα μεγαλύτερα φύλλα. Οι αποδόσεις του κυμαίνονται μεταξύ 1,5-2 τόνων το στρέμμα. Γενικότερα οι ποικιλίες που σπέρνονται την άνοιξη έχουν μικρότερες αποδόσεις από αυτές που σπέρνονται το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.

-Μετά τη συγκομιδή του το σπανάκι συντηρείται σε θερμοκρασίες 0 βαθμούς Κελσίου και σε υγρασία 90-95% για μία διάρκεια 10-15 ημερών. Το σπανάκι μπορεί να καλλιεργηθεί ως βιομηχανικό και να δώσει καλό εισόδημα στους παραγωγούς με το σύστημα της συμβολαιακής γεωργίας. Το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 150-300 ευρώ/ στρέμμα περίπου.

ΡΑΔΙΚΙ
Υπόσχεται εισόδημα έως και 1.200 ευρώ ανά στρέμμα

-Καθαρό εισόδημα έως 1.200 δίνει η καλλιέργεια του ραδικιού με παραγωγή 2,5-3 τόνους ανά στρέμμα και την τιμή πωλήσεως των ραδικιών να κινείται μεταξύ 1,3-1,5 ευρώ το κιλό.

-Το ραδίκι είναι ένα φυτό αυτοφυές που το συναντάμε σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Εχει διάφορες ποικιλίες, εκ των οποίων μερικές είναι κατάλληλες για φθινοπωρινή και μερικές για θερινή καλλιέργεια. Επίσης, υπάρχουν ποικιλίες με κατσαρωμένα φύλλα και άλλες όχι, ενώ άλλες διαφέρουν ως προς το χρώμα των φύλλων.

-Όσον αφορά τη διαμόρφωση του φυλλώματος, διακρίνονται σε αυτές:

1. Που έχουν όρθια ανάπτυξη και διακρίνονται: στο ήμερο ραδίκι που έχει πλατιά φύλλα πράσινα με μίσχο υπόλευκο και γλυκιά γεύση και στο ιταλικό ραδίκι που έχει ελαφρώς πικρή γεύση, με χρώμα βαθύ πράσινο και μίσχο κοκκινωπό.

2. Εχουν οριζόντια ανάπτυξη. Διακρίνονται στο άγριο ραδίκι, που ευρίσκεται αυτοφυές, αλλά καλλιεργείται επίσης. Αυτό το ραδίκι διακρίνεται από τους κόκκινους ή υπόλευκους μίσχους του και το ραδίκι Βρυξελλών, που έχει σκούρο πράσινο χρώμα, επιμήκη φύλλα και μεγάλη και ογκώδη ρίζα.

-Καλλιεργείται σε πολλές περιοχές ακόμη και σε ψυχρές, επειδή είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, αντέχει στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

-Η ρίζα και ο γαλακτώδης χυμός περιέχουν μια πικρή ουσία: τη λακτουπικρίνη (τερπενική λακτόνη), καθώς και τανίνες, ινουλίνη καουτσούκ, τριτερπένια, κουμαρίνες, καροτενοειδή και άλλα.

-Θεωρείται ένα από τα καλύτερα χολαγωγά φυτά. Επίσης είναι πολύ καλό τονωτικό, χωνευτικό και αποτοξινωτικό.

-Πολλαπλασιάζεται με σπορά απευθείας στο χωράφι σε γραμμές που απέχουν 20-30 εκ. και σε αποστάσεις φυτού από φυτό επάνω σε κάθε γραμμή 20 εκ. Συνήθως χρησιμοποιείται μία ποσότητα σπόρου 0,4-0,5 κιλά το στρέμμα. Μπορεί επίσης να γίνει η σπορά σε σπορείο και να γίνει μεταφύτευση των φυτών μετά 1,5 μήνα.

-Η σπορά του ραδικιού μπορεί να γίνει σε ολόκληρη την περίοδο Σεπτεμβρίου - Μαρτίου. Συνολικά η διάρκεια της καλλιέργειας είναι 4-5 μήνες από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή.

-Δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές τεχνικές. Θα πρέπει να γίνεται άρδευση τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρέπει να γίνεται καταπολέμηση των ζιζανίων με σκαλίσματα επειδή το ανταγωνίζονται στο νερό και στα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους.

-Σε μερικά είδη ραδικιού (ραδίκι Βρυξελλών, μερικές ιταλικές ποικιλίες) εφαρμόζονται κάποιες ιδιαίτερες τεχνικές όπως είναι «λεύκανση των φύλλων».

-Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια και γίνεται σταδιακά. Το φυτό αποκόπτεται στο ύψος της επιφάνειας του εδάφους. Πρέπει να γίνεται κοπή των φυτών και όχι ξερίζωμα, ώστε μετά τη συγκομιδή να αναβλαστήσουν τα φυτά και να έχουμε 3-4 συγκομιδές.

-Σε περίπτωση που η εμπορία τους γίνεται με τη ρίζα, τότε γίνεται με ξερίζωμα και έχουμε μόνο μία συγκομιδή τον χρόνο.

-Τα ραδίκια μετά τη συγκομιδή τους μπορούν να συντηρηθούν μερικές ημέρες στο ψυγείο (2-3) ημέρες, ενώ σε ελεγχόμενες συνθήκες με θερμοκρασίες 3-5οC και σχετική υγρασία 90% μπορεί να συντηρηθεί για 7-12 ημέρες.

-Στη χώρα μας καταναλώνεται πάντα βρασμένο και καταναλώνεται σε σαλάτες, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές σαν φρέσκο λαχανικό σε σαλάτες.

ΡΟΚΑ: Με μέση παραγωγή 1.000 έως 1.200 κιλά ανά στρέμμα

-Με μέση παραγωγή από 1.000 έως 1.200 κιλά ανά στρέμμα και μέση τιμή πωλήσεως 0,6-0,8 ευρώ το κιλό, η ρόκα μπορεί να δώσει σημαντικό εισόδημα της τάξης των 1.000 ευρώ το στρέμμα.

-Η ρόκα είναι ένα μονοετές, ποώδες φυτό και φύεται σαν αυτοφυής ή σαν καλλιεργούμενη σε αρκετές περιοχές της Μεσογείου. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος και γι' αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλα τα είδη των εδαφών. Eχει μεγάλη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ μπορεί να αντέξει μέχρι τους -3οC χωρίς σημαντικές ζημιές, εκτός από μία σχετική σκλήρυνση των φύλλων της.

-Είναι φυτό που έχει αυξημένες ανάγκες σε αρδευτικό νερό, ιδιαίτερα τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού, όταν οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι υψηλότερες από τους 25οC.

-Είναι φυτό «ηλιόφιλο», δηλαδή αγαπάει τον ήλιο, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί και σε πιο σκιερά μέρη, αρκεί να τη βλέπει ο ήλιος κάποιες ώρες την ημέρα. Πολλαπλασιάζεται αρκετά εύκολα με σπόρους. Η σπορά γίνεται στο τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές της άνοιξης. Κάποιες φορές όταν το φθινόπωρο είναι πολύ ήπιο, τότε μπορεί να έχουμε ρόκα και μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

-Η ρόκα μπορεί να σπαρθεί την άνοιξη ή το φθινόπωρο, αλλά η καλύτερη εποχή είναι από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η σπορά γίνεται στο χωράφι σε βάθος 0,5-1,0 εκ. Σπέρνεται σε γραμμές που απέχουν 15 εκ. Η συγκομιδή γίνεται σε 65-70 ημέρες μετά τη σπορά ανάλογα με την ποικιλία. Η ρόκα μπορεί να φθάσει σε ύψος 10-60 εκ.

-Όσο ο καιρός είναι ζεστός, αναπτύσσεται ταχύτερα. Από τα μέσα του Απριλίου μέχρι τα τέλη του Μαΐου αρχίζει να ανθίζει στις πιο ζεστές περιοχές και η ανθοφορία της, μπορεί να παραταθεί μέχρι τα μέσα του Ιούνη στις πιο ορεινές και ψυχρές περιοχές.

-Νωπή η ρόκα καταναλώνεται χωρίς καμιά περαιτέρω επεξεργασία.

Η ρόκα χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια σε σαλάτες είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με άλλα φυλλώδη λαχανικά και κυρίως με το μαρούλι, αλλά και σαν καρύκευμα σε διάφορες συνταγές στη μαγειρική.

-Οι σπόροι της χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενός ελαίου που χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία.

Κώστας Νάνος
http://www.ethnos.gr/entheta

Δεν υπάρχουν σχόλια: