Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Καλές τιμές για τους αγρότες υπόσχονται τα σιτηρά.


Στα 23 µε 26 λεπτά το κιλό κινήθηκαν φέτος οι τιµές για το σκληρό σιτάρι - Ελλειµµατική η χώρα µας σε παραγωγή µαλακού σιταριού, κριθαριού και καλαµποκιού.


Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινούνται ήδη οι τιμές των σιτηρών στη χώρα μας, παρά τα προβλήματα που δημιούργησαν τα capital controls με τον πρόσφατο αλωνισμό, αποδεικνύοντας ότι τα δημητριακά παραμένουν μια δυναμική καλλιέργεια που μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητικό εισόδημα, ακόμη και σε συνθήκες κρίσης.

-Σκληρό και μαλακό σιτάρι, κριθάρι και καλαμπόκι υπόσχονται κέρδη και βιωσιμότητα στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί αγρότες προτιμούν να σπείρουν, παρά να αφήσουν τα χωράφια τους να είναι χέρσα» υπογραμμίζει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος στις Επαγγελματικές Ευκαιρίες.

-Την ανάπτυξη της καλλιέργειας δημητριακών ευνοεί άλλωστε το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ελλειμματική σε παραγωγή μαλακού σιταριού, κριθαριού και αραβόσιτου και για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς εισάγονται ποσότητες πολλών εκατοντάδων χιλιάδων τόνων από χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

-Οι βροχοπτώσεις και τα capital controls δημιούργησαν μια σειρά από προβλήματα κατά τον αλωνισμό των σιτηρών που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, όπως μας λέει ο Κάσσανδρος Γάτσιος.

-Η έλλειψη ρευστού λόγω των κλειστών τραπεζών και του ελέγχου κίνησης κεφαλαίων κράτησε εκτός χωραφιών τις περισσότερες αλωνιστικές μηχανές για αρκετό διάστημα, αλλά τελικά κατορθώθηκε να γίνει ομαλά ο αλωνισμός.
-Οι τιμές αρχικά κυμαίνονταν στα 23 λεπτά το κιλό για το σκληρό σιτάρι, αλλά, μέσω των συνεταιρισμών, οι τιμές του σκληρού σίτου παρουσίασαν άνοδο και έφθασαν γύρω στα 25 λεπτά. Υπήρξαν περιπτώσεις εμπορίας μικρότερων ποσοτήτων με τιμές γύρω στα 26 λεπτά το κιλό, όπως υπήρξε στην περιοχή των Φαρσάλων.

-Το θετικό στοιχείο είναι ότι παρά τη χρηματοπιστωτική ασφυξία, η τιμή του σκληρού σίτου διατηρήθηκε στα 25 λεπτά το κιλό. Επίσης το γεγονός ότι οι περισσότεροι παραγωγοί επιλέγουν να αποθηκεύσουν το προϊόν τους και να το διαθέσουν στην αγορά τον Σεπτέμβριο αποτελεί μία καλή ενέργεια, ώστε να υπάρξει άνοδος των τιμών των παραγωγών τους επόμενους μήνες, που δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμη και τα 3-5 λεπτά το κιλό, δηλαδή στα 28-30 λεπτά το κιλό.

-Επίσης και οι τιμές των κριθαριών και του μαλακού σίτου παρουσίασαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Από πολλούς παραγωγούς έγινε πλέον συνείδηση ότι, εφόσον δεν πωλήσουν άμεσα την παραγωγή τους αλλά την αποθηκεύσουν, τότε θα μπορέσουν να την εμπορευθούν με υψηλότερες τιμές από τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο.
-Στη χώρα μας καλλιεργούνται ετησίως περίπου 10-10,5 εκατομμύρια στρέμματα με σιτηρά. Το σκληρό σιτάρι αποτελεί το 60% των καλλιεργούμενων εκτάσεων με σιτηρά, δηλαδή περίπου 5,5-6 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ αποτελεί το 34% της συνολικής παραγωγής σιτηρών.
-Στο μαλακό σιτάρι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κυμαίνονται στα 1,8-2 εκατομμύρια στρέμματα, στο κριθάρι γύρω από 1,5 εκατομμύριο στρέμματα και στον αραβόσιτο γύρω από 1,5-1,8 εκατομμύρια στρέμματα.

-Οι κυριότεροι νομοί παραγωγής σκληρού σίτου είναι η περιοχή του Εβρου και οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Μαγνησίας, του Κιλκίς, της Χαλκιδικής, ενώ του μαλακού σίτου είναι οι νομοί Κοζάνης, Γρεβενών, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς.

-Η χώρα μας εξάγει περίπου 167-170.000 τόνους σκληρού σίτου ετησίως και εισάγει 52-55.000 τόνους, αντίθετα στο μαλακό σιτάρι είναι ελλειμματική, εισάγει περίπου 1.000.000 τόνους και εξάγει γύρω στις 97.000 τόνους. Επίσης είναι ελλειμματική σε κριθάρι και σε αραβόσιτο. Οσον αφορά τον αραβόσιτο, εισάγει 530.000-540.000 τόνους και εξάγει 110.000-120.000 τόνους, ενώ όσον αφορά το κριθάρι εισάγει 300.000 τόνους και εξάγει 10.000 τόνους.

Του Κώστα Νάνου


http://www.ethnos.gr/entheta

Δεν υπάρχουν σχόλια: