Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Δράμας, πολυμελής σπείρα που διέπραττε σωρεία διαρρήξεων σπιτιών και κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων στους νομούς Δράμας, Καβάλας και Σερρών.


Εξιχνιάσθηκαν (63) διαρρήξεις, (1) απόπειρα διάρρηξης και (6) κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος (6) ημεδαπών για σύσταση - συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, διακεκριμένες κλοπές και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι δράστες από την παράνομη δράση τους αποκόμισαν πλήθος χρυσαφικών – κοσμημάτων, ηλεκτρονικών – ηλεκτρικών συσκευών, χρυσών λιρών καθώς και χρηματικά ποσά, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τις 198.000 ευρώ.

-Ολοκληρώθηκε η πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Δράμας, σχετικά με εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε σωρεία διαρρήξεων σπιτιών και κλοπών πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, στους νομούς Δράμας, Καβάλας και Σερρών.

-Σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος έξι (6) ημεδαπών, μελών της ομάδας, ηλικίας 38, 38, 37, 26, 24, και 22 ετών, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, διακεκριμένες κλοπές και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

-Ειδικότερα, μετά από μεθοδικές έρευνες, συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση δεδομένων, στοιχείων και ευρημάτων, που προέκυψαν από αυτές, εξακριβώθηκε ότι οι παραπάνω δράστες, τουλάχιστον κατά το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2011 – Ιανουάριος 2012, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, με δομημένη - διαρκή δράση και σκοπό τη διάπραξη διαρρήξεων σπιτιών, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία.

-Σύμφωνα με τον τρόπο δράσης τους ( modus operandi ), οι δράστες για την μετάβασή τους στους τόπους των διαρρήξεων, χρησιμοποιούσαν οχήματα μεγάλου κυβισμού και ιπποδύναμης, στα οποία τοποθετούσαν πινακίδες κυκλοφορίας, που αφαιρούσαν από σταθμευμένα οχήματα της περιοχής, προκειμένου να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους από τις αστυνομικές αρχές.

-Ακολούθως, επιτηρούσαν και κατόπτευαν τις οικίες και αφού διαπίστωναν ότι απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες τους, παραβίαζαν τις κεντρικές εισόδους, μπαλκονόπορτες ή παράθυρα και αφαιρούσαν από το εσωτερικό τους χρυσαφικά - κοσμήματα, χρυσές λίρες, ηλεκτρονικές – ηλεκτρονικές συσκευές και χρηματικά ποσά.

-Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα δράσης τους σαν ομάδα, με διαφορετικές συνθέσεις, χρησιμοποιώντας την παραπάνω μεθοδολογία και δρώντας απογευματινές και βραδινές κυρίως ώρες, διέρρηξαν στους νομούς Δράμας, Καβάλας και Σερρών, εξήντα τρεις (63) οικίες, ενώ αποπειράθηκαν να διαρρήξουν άλλη μία (1).

-Κατά τη διάπραξη των διαρρήξεων αφαίρεσαν συνολικά χρυσαφικά – κοσμήματα, χρυσές λίρες και ηλεκτρονικές – ηλεκτρονικές συσκευές, η αξία των οποίων ξεπερνάει τις 183.000 ευρώ, καθώς επίσης και χρηματικό ποσό άνω των 15.000 ευρώ.

-Από τις έρευνες προέκυψε επίσης ότι τα μέλη της ομάδας αφαίρεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας από έξι (6) σταθμευμένα οχήματα.

-Σημειώνεται ότι όλοι οι δράστες έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για διακεκριμένες κλοπές, ενώ οι δύο (2) από αυτούς, ηλικίας 38 και 37 ετών, βρίσκονται έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης της χώρας για το ίδιο αδίκημα.

-Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υπεβλήθη στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: