Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Συνελήφθη 21χρονος από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος διέμενε και εργαζόταν προσωρινά σε ξενοδοχείο σε περιοχή της Ηλείας, διότι κατείχε πλήθος αρχείων με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων που βρέθηκαν στον φορητό υπολογιστή του.


Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διεξήχθησαν στοχευμένες έρευνες, στο πλαίσιο παγκόσμιας διαδικτυακής επιχείρησης με την κωδική ονομασία « Pacifier », για την καταπολέμηση της πορνογραφίας ανηλίκων.

-Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τις Αρχές της Εuropol, συμμετείχε σε παγκόσμια επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Pacifier» για την πάταξη της πορνογραφίας ανηλίκων και σχημάτισε σχετική δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος 21χρονου ημεδαπού.

-Ειδικότερα, στο πλαίσιο της επιχείρησης, διεξήχθη έρευνα στο δίκτυο TOR για τον εντοπισμό χρηστών, οι οποίοι εμπλέκονται σε κατοχή και διαμοιρασμό υλικού πορνογραφίας ανηλίκων. Συγκεκριμένα, σε ειδική πλατφόρμα «hidden service» του εν λόγω δικτύου, η οποία κατασχέθηκε από τις αρχές των Η.Π.Α., εντοπίστηκε αποκλειστικά περιεχόμενο με σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Το υλικό που κατασχέθηκε, αναλύθηκε από τις Υπηρεσίες του F.B.I και την Europol, με σκοπό να προκύψουν, τόσο οι διαχειριστές των Υπηρεσιών αυτών, όσο και οι χρήστες-μέλη.

-Από τις έρευνες προέκυψαν ηλεκτρονικά ίχνη και εντός της Ελληνικής επικράτειας και στη συνέχεια τα στοιχεία τέθηκαν στη διάθεση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετικό βούλευμα για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

-Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγε άμεσα ενδελεχή ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και ταυτοποίησε ηλεκτρονικό ίχνος σε σύνδεση διαδικτύου του 21χρονου.

-Κλιμάκιο αστυνομικών μετέβη χθες (19.08.2015) στην οικία του ανωτέρω σε περιοχή της Θεσσαλονίκης και παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, διεξήγαγε επιτόπια έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας βρέθηκε και κατασχέθηκε εσωτερικός σκληρός δίσκος σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστή που ανήκε στον 21χρονο.

-Σημειώνεται ότι ο 21χρονος, όπως προέκυψε στο πλαίσιο της έρευνας, διέμενε και εργαζόταν προσωρινά σε ξενοδοχείο σε περιοχή του Νομού Ηλείας, όπου μετέβη άλλο κλιμάκιο αστυνομικών, το απόγευμα της ίδιας ημέρας (19.08.2015), προκειμένου να διεξάγει εκ νέου έρευνα.

-Από την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε παρουσία και του 21χρονου, εντοπίστηκε ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής του, που περιείχε πλήθος αρχείων με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, πράξη για την οποία ο 21χρονος συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου.

-Συνολικά, κατά τη διάρκεια των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: εσωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (laptop) και φορητό μέσο αποθήκευσης, τύπου USB.

Όλα τα πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται, καθώς το ψηφιακό υλικό θα διερευνηθεί από εξειδικευμένους αξιωματικούς, προκειμένου να διαπιστωθεί ο τόπος προέλευσης και η ταυτότητα των θυμάτων.

-Ο 21χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στην αρμόδια Εισαγγελία.

-Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

-Τηλεφωνικά: 111 88 

-Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios - android : CYBERKID 

-Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR  


Δεν υπάρχουν σχόλια: