Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Σοβαρά προβλήματα προμήθειας ζωοτροφών λόγω κλειστών Τραπεζών και capitol controls, αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στην Βόρεια Ελλάδα.


-Οι προμηθευτές ζητούν μετρητά για να τους δώσουν ζωοτροφές και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν. 

-Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με Αγελάδες στον Νομό .

-Ακόμη ένα χτύπημα για τον κλάδο της κτηνοτροφίας που έχει υποστεί αναρίθμητα δεινά. 

-Μειώθηκε δραματικά η παραγωγή γάλακτος.

Σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια ζωοτροφών αντιμετωπίζουν, με κλειστές της τράπεζες και χωρίς ρευστό στις τσέπες, κτηνοτρόφοι της Ξάνθης που βλέπουν μέρα με την μέρα το αποθεματικά τους να στερεύουν και την παραγωγή τους να πέφτει. 

-Το πρόβλημα, που πανελλαδικά έχει λάβει δραματικές διαστάσεις, εντοπίζεται στο γεγονός πως αρκετοί προμηθευτές ζωοτροφών ζητούν πλέον να πληρώνονται τις μετρητοίς με τους κτηνοτρόφους ωστόσο να αδυνατούν να καταβάλουν χρήματα, μιας και έχουν μείνει χωρίς ρευστό αναμένοντας είτε να πληρωθούν από τις Βιομηχανίες στις οποίες διαθέτουν τα κτηνοτροφικά τους προϊόντα είτε στην περίπτωση που έχουν πιστωθεί λεφτά στον λογαριασμό τους και πάλι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές μεγάλων χρηματικών ποσών ώστε να αποπληρώσουν τους προμηθευτές τους. 

“Δεν υπάρχει ζεστό χρήμα και αρκετοί προμηθευτές δεν δίνουν ζωοτροφές εάν δεν πάρουν ρευστό στα χέρια τους” εξηγεί ο κ. Αθανάσιος Λουκμακιάς, πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ξάνθης, τονίζοντας πως “παράλληλα, τελειώνουν και τα αποθεματικά των κτηνοτρόφων σε σιτηρά. Η νέα σοδειά θα έρθει τον Σεπτέμβρη και μέχρι τότε, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα υπάρξει πρόβλημα”. 

Στενάζουν οι αγελαδοτρόφοι 

-Σε χειρότερη θέση φαίνεται πως βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι με τις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν στην κατοχή τους κυρίως αγελάδες, και αδυνατούν να προμηθευτούν άμεσα τις ζωοτροφές που χρειάζονται, επιζητώντας να δοθεί μια δραστική λύση στο πρόβλημά τους. 

-“Όσοι έχουν πρόβατα ελευθέρας βοσκής καλύπτονται κάπως. Αλλά και εκεί έχουμε προβλήματα, έχει μειωθεί η παραγωγή γάλακτος γιατί και η τροφή του ζώου δεν είναι αυτή που θα έπρεπε” συμπληρώνει ο κ. Λουκμακιάς, τονίζοντας πως “εάν δεν βρεθεί μια λύση άμεσα, δηλαδή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα με τις τράπεζες, τα πράγματα θα επιδεινωθούν δραματικά”. 

Η ανακοίνωση του ΣΕΒΙΖ

-Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ), μετά από έκτακτη συνεδρίασή του, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συνέπειες και επιπτώσεις από την αδυναμία συμφωνίας της κυβέρνησης και της ΕΕ», εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

-Με τη χώρα στην απομόνωση και την έλλειψη των μηχανισμών στήριξης της ΕΕ είναι πραγματικά αδύνατο να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε βασικές ανάγκες χρηματοδότησης των βασικών λειτουργιών του κράτους και της οικονομίας μας γενικότερα.

-Η ασφυκτική οικονομική πραγματικότητα που έχει επιφέρει ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων, αναμένεται να επιφέρει τη χαριστική βολή στην ελληνική κτηνοτροφία, η οποία δοκιμάζεται όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.

-Η διατάραξη στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς των δημητριακών, σε λίγα εικοσιτετράωρα αναμένεται να αφήσει χωρίς τις απαραίτητες ζωοτροφές τις Ελληνικές παραγωγικές μονάδες με ανυπολόγιστες συνέπειες.

-Η αδυναμία των εισαγωγών βασικών Α’ υλών που είναι απαραίτητες, αναμένεται να επεκτείνουν την ανωμαλία τροφοδοσίας για χρόνο που δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

-Η διαχείριση των σιτηρών που βρίσκονται σε περίοδο συγκομιδής (σιτάρια κριθάρια κ.α.) καθιστά αδύναμη κάθε ομαλή συναλλαγή με τον αγροτικό κόσμο που αυτή τη στιγμή περιμένει να καλύψει καλλιεργητικά κόστη ενός χρόνου.

-Οι μεταφορές των ζωοτροφών από και προς τις παραγωγικές μονάδες και γενικά προς την αγορά, ουσιαστικά έχει σταματήσει ή πρόκειται να σταματήσει άμεσα, ενώ το κόστος για τις νησιωτικές περιοχές εκτινάσσεται στα ύψη.

-Είναι γνωστό ότι το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας, προέρχεται κατά 56% από τις επιδοτήσεις της ΕΕ ενώ οι επενδύσεις στον αγροτικό χώρο έχουν επιδοτηθεί κατά 70%, συνεπώς κάθε σκέψη για έξοδο της χώρας από την ΕΕ οδηγεί στην πραγματική εξαθλίωση και καταστροφή σε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της χώρας, αυτό των αγροτών και των κτηνοτρόφων, το οποίο θα συμπαρασύρει όλη την μεταποιητική βιοτεχνία και βιομηχανία της χώρας.

-Η χαοτική κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω αφορά τον κρίσιμο τομέα της παραγωγής τροφίμων, (γάλα, κρέας, τυροκομικά, ψάρια, αυγά, κτλ), των οποίων η έλλειψη απειλεί αυτή καθ’ αυτή την επάρκεια σε τρόφιμα των συμπολιτών μας.

http://www.thrakitoday.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: