Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Ο Δήμος Δοξάτου πρόκειται να υλοποιήσει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους».



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Δοξάτου στο πλαίσιο προώθησης του πνεύματος του Εθελοντισμού πρόκειται να υλοποιήσει το Πρόγραμμα Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους.

-Με στόχο την ανάδειξη του εθελοντισμού, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, υλοποιεί το Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους».

-Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης τα Υπουργεία: Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη - Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας - Πυροσβεστικό Σώμα -  Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου - Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας/ΓΕΑ – Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων - Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθώς και οι Μ.Κ.Ο. Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και  PRAKSIS.

 -Ο Δήμος Δοξάτου στο πλαίσιο προώθησης του πνεύματος του Εθελοντισμού πρόκειται να υλοποιήσει το Πρόγραμμα «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους άλλους».

-Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση ενηλίκων για την απόκτηση δεξιοτήτων Διαχείρισης Κινδύνου και Κρίσεων, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης.

-Η διάρκεια του προγράμματος είναι 100 ώρες. Στους εκπαιδευθέντες χορηγείται Βεβαίωση Παρακολούθησης και εντάσσονται στο Μητρώο Εθελοντικών οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

-Οι θεματικές ενότητες του προγράμματος είναι οι εξής:

Γνωσιακές παράμετροι του κινδύνου (Λύση προβλήματος / Λήψη απόφασης - Διαχείριση πληροφορίας, Διαχείριση πανικού - Λειτουργία σε ομάδες)

Πυρκαγιές - Πλημμύρες

Σεισμοί - Διασώσεις

Ναυτικά Ατυχήματα - Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος

Πρώτες Βοήθειες - Διαχείριση Καταυλισμών

-Από την έναρξη του προγράμματος 2001 έως σήμερα έχουν εκπαιδευτεί περί τους 10.000 εθελοντές σε 220 Δήμους της Επικράτειας και έχουν υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης 20 ημερίδες και διημερίδες για την επιμόρφωση 2500 στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα διαχείρισης κινδύνου.

-Το Πρόγραμμα ακολουθεί διαδικασίες πιστοποίησης ISO και υποστηρίζεται από Εθνικό Δίκτυο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Φορέων. Έχει τύχει της δημόσιας αναγνώρισης της πρώην Επιτρόπου της Ε.Ε. για το Περιβάλλον, Margot Wallrstrom και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο 10 Διεθνές Συνέδριο Εθελοντισμού που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη το 2001 και στο 10 Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες το 2002.

-Το πρόγραμμα υπήρξε συντελεστής υλοποίησης:

του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων, που διεξήχθη

στην πόλη της Καρδίτσας στις 8-9-10 Απριλίου 2005 και

του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τον Εθελοντισμό, που διεξήχθη στην πόλη του Μεσολογγίου στις 2-3-4 Δεκεμβρίου 2005

Ημερίδα Ενημέρωσης «Ο Εθελοντισμός ως διαχρονική, ανθρωπιστική και αναπτυξιακή αξία, που διεξήχθη στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ – ΓΚΑΖΙ στις 10 Ιουνίου 2013.

-Το Πρόγραμμα και παράλληλες δράσεις του υλοποιούνται σε συνεργασία με Δήμους και άλλους φορείς (Σχολεία ι Νοσοκομείο, ΔΕΗ κ.α.).

-Η εθελοντική ομάδα Αγίου Στεφάνου του προγράμματος βραβεύθηκε το 2009 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, για τη συμβολή της στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου.

-Το πρόγραμμα έχει ανακηρυχθεί το πλέον δημοφιλές από το site www.anthropos.gr των Μ.Κ.Ο. της χώρας μας.

-Τέλος, το εκπαιδευτικό υλικό διαμορφωμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Δια Βίου Μάθησης, έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του προγράμματος (www.ethelontismos.gr) και βρίσκεται στη διάθεση του οποιοδήποτε πολίτη.

-Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα παρακαλούνται να συμπληρώσουν αντίστοιχη αίτηση.

-Οι αιτήσεις θα διατίθενται από τα Δημοτικά και Κοινοτικά Καταστήματα του Δήμου μας από 13-07-2015 μέχρι 31-07-2015 και υπεύθυνοι του προγράμματος είναι ο Κος Ανέστης Σερέτης και η Κα Μαρία Στυλίδου.

-Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν 40-70 συνδημότες μας.

-Για την  ημερομηνία έναρξης του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν τηλεφωνικά.



Από το Γραφείο Δημάρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια: