Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Προσοχή για την νέα απάτη στο διαδίκτυο – Εμφανίζονται ως γιατροί, βάζουν τα θύματά τους να γδυθούν προκειμένου να «εξετασθούν», και τα εκβιάζουν στη συνέχεια με το βίντεο – Συμβουλές από την Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.


-Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει σχετικά με νέα μέθοδο που μετέρχονται επιτήδειοι για να εξαπατούν και να εκβιάζουν ανυποψίαστους πολίτες. 

-Με το πρόσχημα ότι κάποιος οικείος τους αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, προτρέπουν τους πολίτες να πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις, μέσω διαδικτύου, ζητώντας τους να αφαιρέσουν τα ενδύματα τους προκειμένου να «εξεταστούν» από δήθεν ιατρούς. 

-Στη συνέχεια, οι δράστες, αφού προηγουμένως έχουν καταγράψει το οπτικοακουστικό υλικό της επικοινωνίας, προβαίνουν σε εκβίαση των θυμάτων τους, ζητώντας τους χρήματα για να μην δημοσιεύσουν το επίμαχο υλικό.

-Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή της εξαπάτησής τους και της προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων.

 -Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης ενημερώνει τους πολίτες για την πρόληψη και αποφυγή εξαπάτησής τους από τις συνεχώς μεταλλασσόμενες μορφές απάτης, μέσω του διαδικτύου.

-Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει για  μια νέα περίπτωση εξαπάτησης και συνακόλουθης εκβίασης πολιτών, από επιτήδειους που μετέρχονται συγκεκριμένης μεθοδολογίας.

-Πιο αναλυτικά άγνωστα άτομα πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις σε ανυποψίαστους πολίτες και τους ενημερώνουν ψευδώς ότι κάποιος οικείος τους ή συγγενικό τους πρόσωπο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. 

-Μάλιστα για να προσδώσουν την απαραίτητη αληθοφάνεια παρουσιάζονται ως γιατροί και προτρέπουν τους πολίτες να πραγματοποιήσουν βιντεοκλήση, μέσω διαδικτύου, αφαιρώντας τα ενδύματα τους, προκειμένου να «εξεταστούν» από τους δήθεν γιατρούς, ώστε να «αντιμετωπισθεί» η πάθηση του οικείου τους.

-Στη συνέχεια και αφού προηγουμένως έχουν καταγράψει το οπτικοακουστικό υλικό, προβαίνουν σε εκβίαση των θυμάτων τους, απαιτώντας να τους καταβάλουν χρηματικά ποσά, για να μην δημοσιεύσουν στο διαδίκτυο το υλικό της καταγραφής.

-Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησης τους και προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων και συστήνει:

να μην ανταποκρίνονται και να μην πείθονται σε ανάλογες προτροπές,

να εξακριβώνουν την κατάσταση της υγείας των συγγενικών τους προσώπων προτού προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια,

να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων με άγνωστα άτομα μέσω του διαδικτύου.

να μην ανταλλάσσουν ψηφιακό υλικό προσωπικών δεδομένων με αγνώστους στο διαδίκτυο, καθώς κινδυνεύει η ασφάλειά τους.

-Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανώνυμα ή επώνυμα, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες τελεσθείσες μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

-Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88

Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο:  ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), με λειτουργικό σύστημα iOS-android: CYBERKID.

Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR

http://www.astynomia.gr/        

Δεν υπάρχουν σχόλια: