Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Ενημέρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προς τους πολίτες, σχετικά με τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Facebook»


-Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για την εκ νέου διάδοση κακόβουλου λογισμικού (Backdoor Trojan), που είχε εμφανιστεί ξανά κατά το παρελθόν και εξαπλώνεται με την εμφάνιση ανάρτησης με πορνογραφικό βίντεο στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook».

-Συγκεκριμένα, όπως και στο παρελθόν, η επίμαχη ανάρτηση εμφανίζεται να έχει κοινοποιηθεί από «φίλο» του χρήστη στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν με ετικέτα (tag) πλήθος «φίλων» του. Εάν ο χρήστης πατήσει στο σύνδεσμο της ανάρτησης, μεταφέρεται σε απατηλή ιστοσελίδα, όπου παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο και στη συνέχεια σταματάει η αναπαραγωγή του, εμφανίζοντας μήνυμα, το οποίο ενημερώνει τον χρήστη ότι απαιτείται να «κατεβάσει» μια αναβάθμιση του λογισμικού Adobe Flash Player (InstallFlashPlayer.exe).

-Στην περίπτωση που ο χρήστης συναινέσει και «κατεβάσει» το αρχείο, τότε μολύνεται από το κακόβουλο λογισμικό (Backdoor Trojan), το οποίο έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το «ποντίκι» του μολυσμένου υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (κωδικοί e-banking, αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.).

​-Επιπρόσθετα, το κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα μετά την εγκατάστασή του και τη μόλυνση του υπολογιστή, να αναρτά αυτόματα στο λογαριασμό «Facebook» του χρήστη το επίμαχο πορνογραφικό βίντεο, κάνοντας ταυτόχρονα επισήμανση (tag) φίλους του, με σκοπό την περαιτέρω αυτοδιάδοσή του. Με αυτό τον τρόπο, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται, μέσω της πλατφόρμας «Facebook», μολύνοντας μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

-Σημειώνεται ότι πρόκειται για νεότερη έκδοση του προηγούμενου ιού με κύριο χαρακτηριστικό τη γρηγορότερη εξάπλωσή του.

-Οι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα ελάχιστα μέτρα προστασίας:

-Να μην πατάνε σε αναρτήσεις με περίεργο περιεχόμενο ή αναρτήσεις οι οποίες δεν εμφανίζεται να οδηγούν σε κάποια γνωστή ιστοσελίδα.

-Από τις ρυθμίσεις ασφαλείας του «Facebook», να ενεργοποιήσουν την επιλογή στην οποία δεν θα μπορεί κάποιος να ​ τους προσθέσει με ετικέτα (tag), χωρίς να το εγκρίνουν. ​

-Να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως λογισμικό Antivirus, το οποίο θα πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.

-Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή. ​​​

-Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

-Τηλεφωνικά στο: 111 88

-Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

http://www.astynomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: