Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Μετά την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό, τώρα κίνδυνος για λοιμώδη οζώδη δερματίτιδα στα βοοειδή από τσίμπημα κουνουπιών στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη.


Μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού - Δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο - Αν προσβάλλει έστω κι ένα ζώο, τότε θα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι

-Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις που απαιτούνται προκειμένου προφυλάξουν το ζωικό κεφάλαιο της ευρύτερης περιοχής, για να μην πληγεί από τη λοιμώδη οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών, που έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της σε περιοχή της Ανδριανούπολης στην Τουρκία.

-Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Γιώργος Παυλίδης με το διευθυντή Κτηνιατρικής, Αχιλλέα Σαχπατζίδη, έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των κτηνοτρόφων αναφορικά με τις κινήσεις και διαδικασίες που οφείλουν να ακολουθήσουν προκειμένου να προφυλάξουν το ζωικό τους κεφάλαιο. Ειδικότερα, προτάθηκε στους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής, να προχωρήσουν, ύστερα από κλινική εξέταση, στην απομάκρυνση των βοοειδών τους από την παρέβρια περιοχή, κυρίως του Δέλτα, ενώ έχουν ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τουρκίας, να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες περιορισμού του νοσήματος, με θανατώσεις, εμβολιασμό (ο οποίος δεν επιτρέπεται στη χώρα μας) και περιορισμούς των κινήσεων των ζώντων ζώων.  

-Παράλληλα, έχει ήδη ζητηθεί από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να στηρίξει τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της περιοχής και να επιτρέψει την έκτακτη πρόσληψη προσωπικού και από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να επιτρέψει τη διεύρυνση των ζωνών αεροψεκασμού, για την καταπολέμηση κουνουπιών.

-Υπογραμμίζεται ότι η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα εξαπλώνεται, τους τελευταίους μήνες, σε περιοχές της νότιας και νοτιοδυτικής Τουρκίας, μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού και ενώ δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, ωστόσο αν προσβάλλει έστω κι ένα ζώο, τότε θα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι. Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο ΕΕ δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός των ζώων, μιας και ποτέ μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη ζωονόσος δεν είχε εμφανιστεί σε ευρωπαϊκό έδαφος.

-Στο μεταξύ, σε ύφεση βρίσκεται τους τελευταίους πέντε μήνες η ευλογιά που προσβάλλει τα αιγοπρόβατα και ταλαιπώρησε τους κτηνοτρόφους της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης περισσότερο από κάθε άλλον στην Ελλάδα και όπως τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κτηνοτρόφος στην Κομοτηνή, Μαργαρίτης Θεολόγου, «εάν και τον Ιούλιο δεν παρατηρηθεί κάποιο κρούσμα, τότε για φέτος την γλυτώσαμε». Κληθείς να σχολιάσει την κυκλοφορία των εμβολίων για τον καταρροϊκό πυρετό, ο κ. Θεολόγου υπογράμμισε «δεν είναι λίγοι αυτοί οι κτηνοτρόφοι που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και έτσι δεν αγοράζουν το εμβόλιο, με αποτέλεσμα τα κοπάδια τους να βρίσκονται σε κίνδυνο». Όπως επισήμανε, «το κόστος για τα εμβόλια θα έπρεπε να καλυφθεί από την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ, πρακτική που ίσχυσε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε ότι οι κτηνοτρόφοι στη χώρα βρίσκονται σε δεινή θέση και ο κλάδος κινδυνεύει με αφανισμό και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε «να βρει τον βηματισμό της η κυβέρνηση γιατί δεν αντέχουμε άλλο».

http://www.thrakitoday.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: