Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Aνοίγει φέτος το 58-ο Φεστιβάλ Φιλίππων – Αναλυτικό πρόγραμμα παραστάσεων.


-Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων ο οποίος αποτελεί την επίσημη ελληνική υποψηφιότητα για ένταξη στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, δόθηκε το βράδυ της Τρίτης συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας παρουσιάσθηκε το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων.



-Στη συνέντευξη εκτός του κ. Γκόνη και της Δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, μίλησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Λυχούνας, η πρόεδρος της Δημωφέλειας Αναστασία Ιωσηφίδου, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Μαρία Καραβία αλλά και οι Καβαλιώτες Θόδωρος Γρηγοριάδης και Στράτος Καλαφάτης.

-Το 58ο Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αφιερωμένο σε επτά Αγγέλους. Επτά Άγγελοι θα «εμφανιστούν», ο καθένας με το δικό του μήνυμα, τον δικό του λόγο, τον δικό του δρόμο, τη δική του στιγμή, μέσα στην αιωνιότητα των Φιλίππων.

-Το 58ο Φεστιβάλ Φιλίππων φιλοξενεί τις καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, αλλά και παραστάσεις του ελεύθερου θεάτρου.

Στον χαιρετισμό της η Δήμαρχος Καβάλας ανέφερε μεταξύ άλλων πως «παρότι το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι το παλαιότερο στη Βόρειο Ελλάδα, για τους μεγαλύτερους από εμάς μια σταθερή αξία για τα καλοκαίρια μας και το πρόγραμμα του κάτι σαν προάγγελος του Καλοκαιριού, η θέση μου φέτος ως δημάρχου που για πρώτη χρονιά θα προλογίσω την παρουσίαση του προγράμματος είναι ιδιαίτερη. Και τούτο όχι μόνο γιατί έχουμε μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στο θεσμό, όσο και γιατί έχουμε μπει στην τελική φάση διεκδίκησης της ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στο κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

-Για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα σας μιλήσει ο κ. Γκόνης, που έχει άλλωστε απόδείξει τα τελευταία χρόνια την αξία και τις ικανότητές του. Το φετινό πρόγραμμα, όπως είναι αναμενόμενο, θα έχει μια ιδιαίτερη αναφορά στον αρχαιολογικό χώρο και το αποτύπωμά του στη λογοτεχνία.

-Από την πλευρά του Δήμου θα ήθελα να σημειώσω πως θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την καλύτερη δυνατή διοργάνωση, τη βελτίωση και τη μεγαλύτερη προβολή της κάθε χρόνο. Έτσι φέτος αυξήσαμε το προϋπολογισμό κατά 15.000 € και θα κάνουμε ό τι μπορούμε καλύτερο στα χρόνια της θητείας μας.

-Θα ήθελα με την ευκαιρία να τονίσω πως ο Δήμος είναι ιδιαίτερα προνομιούχος να έχει στην περιοχή ευθύνης του έναν τέτοιο χώρο και ένα αρχαίο θέατρο λειτουργικό για τόσες δεκαετίες.

-Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού θα εργαστούμε για να κάνουμε τον ίδιο το χώρο, αλλά και το περιβάλλον του και τα παρακείμενα κοινοτικά διαμερίσματα, των Κρηνίδων, των Φιλίππων και της Λυδίας μέρος αυτής της γιορτής της τέχνης, τα οποία πιθανόν οι θεατές θα περιλάβουν στις επισκέψεις στο θέατρο για την παρακολούθηση των παραστάσεων.

-Ας μην σας κρατάω άλλο όμως σε αγωνία, αφού ο λόγος ανήκει σήμερα στον καλλιτεχνικό διευθυντή. Εγώ να ευχηθώ στους δημότες και στους επισκέπτες να απολαύσουν τις παραστάσεις και με την ευκαιρία να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο για να μεταφέρουν και το μήνυμα της υποψηφιότητάς του».

Αναλυτικά το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων 2015

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

4-5 Ιουλίου

Εθνικό Θέατρο

«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη

Το Εθνικό Θέατρο κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Φιλίππων, με το προτελευταίο έργο του Αριστοφάνη, «Εκκλησιάζουσες», σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη. Μια πολιτική κωμωδία, όπου ο ποιητής εκφράζει την πικρία του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου. Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Μπέζος. Μαζί του ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Πάνος Βλάχος, ο Λαέρτης Μαλκότσης ενώ τη μουσική υπογράφει Κωστής Μαραβέγιας.

11-12 Ιουλίου

Εθνικό Θέατρο

«Τρωάδες» του Ευριπίδη

Μια τραγωδία για τις φρικαλεότητες του πολέμου και την αλαζονεία της εξουσίας. Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ευριπίδη ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Στο ρόλο της Εκάβης η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Συμμετέχουν: Μαρία Κίτσου, Νίκος Ψαρράς, Κρατερός Κατσούλης, Κόρα Καρβούνη.

17-18 Ιουλίου

ΚΘΒΕ

«Η Ιφιγένεια στη Χώρα των Ταύρων» του Ευριπίδη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανεβάζει ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. «Στη δική μας εποχή, που βαρβαρότητες ανάλογες εκείνων της “χώρας των Ταύρων” αρχίζουν να φαίνονται –δυστυχώς– όλο και λιγότερο μυθικές, η επιστράτευση της ευφυΐας και του ήθους, καθώς και η άρνηση της άλογης βίας, που οδηγεί τους κεντρικούς ήρωες στο αίσιο τέλος του έργου, μοιάζουν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες», αναφέρει ο σκηνοθέτης της παράστασης. Πρωταγωνιστούν: Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Χρυσοστόμου, Άννα Καλαϊτζίδου

22 Ιουλίου

«Womeninwar» του Τάσου Ιωαννίδη

Στο πλαίσιο του Lemnos-Gallipoli Project, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη μάχη της Καλλίπολης, γράφτηκε και παρουσιάζεται η σύγχρονη όπερα «Women in war». Πρόκειται για συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας-Αυστραλίας, σε μουσική του Τάσου Ιωαννίδη και λιμπρέτο της Ντέμπορα Πάρσονς, που παρουσιάζει πώς βίωσαν οι γυναίκες τη μάχη της Καλλίπολης, μέσα από τις διαπλεκόμενες ιστορίας τριών πολύ διαφορετικών γυναικών. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλκίνοος Τσιλιμιδός.

25-26 Ιουλίου

Φιλοθέατον Α.Ε.-Φεστιβάλ Αθηνών

«Αχαρνής» του Αριστοφάνη

Το πρώτο σωζόμενο έργο του Αριστοφάνη, μια πολιτική κωμωδία που υμνεί τα αγαθά της ειρηνικής συνύπαρξης, σαρκάζοντας τους πολεμοκάπηλους είναι η επιλογή του σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα για το φετινό καλοκαίρι, με μια πλειάδα εξαιρετικών κωμικών ηθοποιών, όπως ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο Άρης Σερβετάλης και ο Φάνης Μουρατίδης.

31 Ιουλίου

«Ιούλιος Καίσαρας» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Ο γνωστός Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις προσεγγίζει τη Σαιξπηρική τραγωδία με φόντο το «ηθικό κενό» αλλά και την «κουλτούρα του φόβου» που ενδημούν στον σύγχρονο Δυτικό κόσμο του 21ου αιώνα. Μέσα από τον σαρκασμό των πολιτικών μεθοδεύσεων αναστοχάζεται πάνω στα ζητήματα εξουσίας αλλά και επίλυσης των συγκρούσεων, που τέθηκαν από τον μεγάλο ελισαβετιανό δραματουργό.

Έντεκα ταλαντούχοι ηθοποιοί ερμηνεύουν το σαιξπηρικό αριστούργημα, ανάμεσά τους ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, ο Κώστας Μπερικόπουλος, ο Δημήτρης Ήμελλος και ο Χρήστος Σαπουντζής.

3 Αυγούστου

Γιώργος Νταλάρας – Ελένη Βιτάλη – Γλυκερία

Ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελένη Βιτάλη και η Γλυκερία, τρεις μεγάλοι ερμηνευτές, τρεις φωνές που έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν την δική τους ιστορία, συναντιούνται ξανά στη σκηνή για να θυμηθούν και να μας θυμίσουν τραγούδια σταθμούς στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και να σηματοδοτήσουν το σήμερα. Ένα πρόγραμμα που μας ταξιδεύει στο χρόνο, μας ξαναφέρνει στο νου γλυκιές αναμνήσεις από χρόνια ξέγνοιαστα, ήχους αγαπημένους και στίχους αξέχαστους σε μια μουσική διαδρομή γεμάτη εναλλαγές και όμορφες εκπλήξεις. Τρεις μοναδικές φωνές, μια μεγάλη συνάντηση, μια σπουδαία στιγμή.

7-8 Αυγούστου

«Νεφέλες» του Αριστοφάνη

Είκοσι επτά χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία, ο Βασίλης Παπαβασιλείου στη διασκευή του κειμένου και στη σκηνοθεσία της παράστασης και ο Πέτρος Φιλιππίδης στο ρόλο του Στρεψιάδη, ξανασυναντιούνται, με αφορμή το εμβληματικό έργο της αρχαίας κωμωδιογραφίας. Στο ρόλο του Σωκράτη ο Στέλιος Μάινας. Μαζί τους ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης κι ένας εξαιρετικός θίασος πρωταγωνιστών.

12 Αυγούστου

5η Εποχή Τέχνης

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Η 5η Εποχή Τέχνης ανεβάζει σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη», ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, βαθύτατα πολιτικό, όπου η ανάγκη του ελεύθερου να ζει σύμφωνα με τα ηθικά του πιστεύω συγκρούεται με την ισχύ μιας αυθαίρετης και αλαζονικής εξουσίας. Στον ομώνυμο ρόλο η Ιωάννα Παπά. Κρέοντας ο Νικήτας Τσακίρογλου.

19 Αυγούστου

Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος- Μουσική Σκηνή Θεσσαλονίκης

Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Καβάλας

«Προσφυγιά» του Σαράντη Κασσάρα

Μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών θα αποδώσουν αληθινές ιστορίες ζωής και καταγεγραμμένες μαρτυρίες προσφύγων από την Μικρά Ασία, με την έλευσή τους στην περιοχή της Καβάλας. Συνοδεύει μουσικά η ορχήστρα του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Σαράντη Κασσάρα..

21-22 Αυγούστου

«Ηλέκτρα» του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος

23 Αυγούστου

«Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα

Η Κάρμεν Ρουγγέρη διασκευάζει και σκηνοθετεί – μαζί με την Χριστίνα Κουλούμπη το διαχρονικό παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα. Μια παράσταση για παιδιά που έχει σαν στόχο, όχι μόνο να διασκεδάσει τους μικρούς μας φίλους, αλλά και να τους διδάξει τις αξίες της εργασίας, της δικαιοσύνης, της προσπάθειας και της συλλογικότητας.

ΦΡΟΥΡΙΟ

9 Ιουλίου

«Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» του Πέτρου Ζούλια

Η Νένα Μεντή, μετά από απαίτηση του κοινού, επιστρέφει με μια παράσταση που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της, ταξιδεύει για να συναντήσει τους παλιούς και νέους της φίλους και να ξαναζωντανέψει μαζί τους την συγκινητική ιστορία της μεγάλης «στιχουργού και ποιήτριας» του ελληνικού τραγουδιού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

14-15 Ιουλίου

«Άντρες έτοιμοι για όλα» των Στίβεν Σινκλέρ και Άντονι ΜακΚάρτεν

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, σε απόδοση και σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, ανεβαίνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με έναν εξαιρετικό θίασο κωμικών ηθοποιών. Πρωταγωνιστούν: Κώστας Κόκλας, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Κώστας Ευριπιώτης, Μάνος Ιωάννου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου

23 Ιουλίου

Ψυχή και Σώμα

Συναυλία

Ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μας ταξιδεύουν ως πολίτες του κόσμου στις μουσικές γειτονιές του, αγκαλιάζοντας ένα παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο έχοντας ως βασικά μέσα έκφρασης την ανθρώπινη φωνή και την ποντιακή λύρα. Το μουσικό σχήμα «Ψυχή και Σώμα σε μια απρόβλεπτη μουσική συνεύρεση αρχέγονων και μοντέρνων ήχων.

28 Ιουλίου

ΚΘΒΕ

«Πλάτωνος, Απολογία Σωκράτους»

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών για την ανάδειξη αρχαίων θεάτρων «ΔΙΑΖΩΜΑ», θα παρουσιάσει την παράσταση «Πλάτωνος, Απολογία Σωκράτους» στην αρχαία ελληνική σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Eίναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Θεάτρου, που επιχειρείται να ακουστεί η απολογία του Σωκράτη στην αρχαία ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου πλατωνικού κειμένου, ύστερα από δυόμιση χρόνια μεθοδευμένων προβών, ώστε να ακουστεί με ένα φυσικό, άμεσο και οικείο τρόπο, χωρίς κανένα χαρακτήρα πειραματισμού.

5 Αυγούστου

Θέατρο Εταιρότητα

«Λυσιστράτη. Μία δολιοφθορά» του Θωμά Βελισσάρη

Σε μια υπόγεια γιάφκα, στα χρόνια τα εμφυλιακά, ένας θίασος γυναικών οργανώνει αντίσταση εφ’ όλης της ύλης. Ο στόχος τους ιερός: να απελευθερώσουν τον εξόριστο Έρωτα. Το όχημα αριστοφανικό: ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ. Ο Θωμάς Βελισσάρης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε αυτήν την ιστορικοπολιτική σάτιρα.

11 Αυγούστου

«Φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά

Ένας δαιμόνιος δημοσιογράφος αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το μυστήριο της εξαφάνισης ενός μισητού μανάβη, χωρίς να φαντάζεται τι κίνδυνοι, συνωμοσίες και καταδιώξεις τον περιμένουν, όταν φτάνει ένα πρωί ανύποπτος στη θρυλική Φρουτοπία. Το κλασικό έργο του Ευγένιου Τριβιζά ζωντανεύει για μια ακόμη φορά με φαντασμαγορικό τρόπο, σε σκηνοθεσία-χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Την πρωτότυπη μουσική έχει συνθέσει ο Δήμος Αναστασιάδης.

ΟΙ ΕΦΤΑ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

6-7 Ιουλίου

ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

«Το νησί των σκλάβων» του Μαριβώ

Δυο αριστοκράτες και οι υπηρέτες τους ναυαγούν σε ένα νησί όπου ζουν μόνο εξεγερμένοι σκλάβοι. Σύντομα οι αριστοκράτες θα υποχρεωθούν ν΄ανταλλάξουν ρούχα και ρόλους με τους σκλάβους τους και να τους υπηρετούν. Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ανεβάζει τη σαγηνευτική κωμωδία του Μαριβώ σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.

Θεατρική Παράσταση. [Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου]

30 Ιουλίου

«μ_otherpoem: μόνο λόγος» του Βασίλη Αμανατίδη

Ο ποιητής Βασίλης Αμανατίδης σε μια αναγνωστική performance πάνω στο πρόσφατο έργο του μ_otherpoem: μόνο λόγος. Εξήντα λεπτά για κείμενο, φωνή και σώμα, εύγλωττες σιωπές και αποσιωπήσεις, τρέμουσες αποκαλύψεις, απουσίες και παρουσίες που καταλήγουν σε έναν και μόνο λόγο: της ένωσης και του αποχωρισμού των ανθρώπων.

Αναγνωστική Performance. [Παλιά Μουσική]

2-4 Αυγούστου

Δραματική Σχολή ΚΘΒΕ

Ένα τριήμερο αφιερωμένο στη νέα γενιά, το μέλλον του ελληνικού θεάτρου. Οι φοιτητές της δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζουν τη δουλειά τους στην πόλη της Καβάλας. «Το χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σαίξπηρ, «Οι δίδυμοι της Βενετίας» του Γκολντόνι και οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, είναι οι τρεις παραστάσεις όπου παίζουν τα νέα, ταλαντούχα παιδιά της σχολής, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Ρήγα και του Γιάννη Μαργαρίτη.

Θεατρική παράσταση. [Φρούριο]

9 Αυγούστου

«Άκουσα το θεό να κλαίει» της Ελπίδας Σκούφαλου

Το ντοκιμαντέρ της Ελπίδας Σκούφαλου, που θα προβληθεί στο χώρο της Παλιάς Μουσικής, μας ταξιδεύει σε Ελλάδας, Συρία, Αλβανία σ΄ένα κόσμο μειονοτήτων , τόσο κοντά και τόσο μακριά από εμάς. Τελετές συνδεδεμένες με τη μουσική και το χορό, τελετές που οδηγούν στην υπέρβαση των ορίων και στην έκσταση. Το συνταραχτικό μοιρολόγισμα γυναικών στη Λίβινα της Αλβανίας, το αναστενάρικο πανηγύρι, η γιορτή Ασούρα των Σιιτών Πακιστανών συναντιόνται και γίνονται ένα.

Βιντεοπροβολή. [Παλιά Μουσική]

10-11 Αυγούστου

«Οι Εφτά Άγγελοι των Φιλίππων

Ξεκινώντας από την αντίληψη ότι Άγγελος είναι κάτι παραπάνω από αγγελιοφόρος, είναι η ίδια η αγγελία, το Φεστιβάλ Φιλίππων παρουσιάζει με τη νέα του παραγωγή εφτά Αγγέλους. Θα εμφανιστούν, ο καθένας με το δικό του μήνυμα, το δικό του λόγο, το δικό του δρόμο, τη δική του στιγμή μέσα στην αιωνιότητα των Φιλίππων.

Ο Στράτος Καλαφάτης και η Λία Ναλμπαντίδου θα απαθανατίσουν με τη δική τους ματιά εφτά Αγγέλους, αλλά και φωτογραφικά θέματα γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και της ευρύτερης περιοχής. Εφτά ηθοποιοί, εφτά κείμενα και η φωτογραφική εργασία των δύο φωτογράφων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, σε μια παράσταση όπου ο λόγος εναλλάσεται με την εικόνα. Τη σκηνοθετική επιμέλεια του εικαστικού μέρους της παράστασης θα έχει ο Στράτος Καλαφάτης ενώ του θεατρικού μέρους ο Θοδωρής Γκόνης. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Φιλαρέτη Κομνηνού, Λυδία Φωτοπούλου, Παύλος Σταυρόπουλος, Δημήτρης Κοντός, Ναταλία-Άννα Βασιλέκα, Δέσποινα Παπάζογλου, Λάζαρος Βρουλάκος.

Θεατρική παράσταση. [*Ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα]

17 Αυγούστου

Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ

«Νερό»

Μια ιστορία εμπνευσμένη από το σατυρικό δράμα «Δικτυουλκοί» του Αισχύλου

Το «Νερό» αποτελεί μια παράσταση με έμφαση στο εικαστικό στοιχείο, όπου ο φωτισμός, η μουσική και η κίνηση βρίσκονται σε ένα συνεχή διάλογο. Πρόκειται για ένα μεικτό θέαμα με στοιχεία από την τέχνη του θεάτρου και του κουκλοθεάτρου.

Το θέαμα συνθέτουν οι κατασκευές και το φως σε κίνηση, σε συνάρτηση με τη μουσική και τους ερμηνευτές. Η εικόνα τοποθετημένη σε ένα πλαίσιο πάντα σταθερό : το Νερό. Η ελληνική μυθολογία μπλέκεται με το αρχαίο δράμα, σε μια οπτική αφήγηση- διαδρομή, που ως σημείο εκκίνησης και άφιξης, έχει το ζήτημα της γέννησης του υδάτινου κόσμου.

Μέδουσα, Πήγασος, Ανδρομέδα, Περσέας.

Μεικτό θέαμα κουκλοθεάτρου. [Παλιά Μουσική]

18 Αυγούστου

«Ποίηση για εντεκάδες» της Γλυκερίας Μπασδέκη

Η ηρωική εντεκάδα της Καβάλας συνοδεύει ιπποτικά την Γλυκερία Μπασδέκη σ’ένα ψυχοαπόγευμα ποιημάτων και τερμάτων. Εξτρίμ, δεξιά μπακ,τακουνάκια,πέναλτυ σ΄ένα τρυφερό ρεμίξ . Ποίηση για άδεια γήπεδα και ζωντανά σώματα με τον ιδρώτα της φανέλας σαν σπασμένος δεκαπεντασύλλαβος.

-Επειδή το ποδόσφαιρο είναι η ποίηση που όλοι κάποτε ψελλίσαμε.

Ποιητικό αναλόγιο. [Παλιά Μουσική]

20 Αυγούστου

«Τα κτίσματα» του Αριστείδη Αντονά

Δύο αδέρφια έχουν στην κατοχή τους έναν λόφο με ερειπωμένα, μη αξιοποιήσιμα κτίσματα. Ένας αινιγματικός ξένος, τους δηλώνει την επιθυμία του να ενοικιάσει κάποια από αυτά και να τα εκμεταλλευτεί με έναν μάλλον παράδοξο τρόπο. Τα δύο αδέρφια αδυνατούν σε κάθε περίπτωση να καταλάβουν το κίνητρο της επιθυμίας του ξένου. Η αδυναμία τους αυτή γίνεται και ο κινητήριος μηχανισμός του δράματος στο έργο. Μια ολόκληρη θεωρία συνωμοσιολογίας ξεκινά να χτίζεται από τους δύο τους οδηγώντας τους από το ένα αδιέξοδο στο άλλο. Ο Μιχάλης Αγγελίδης σκηνοθετεί το διήγημα του Αριστείδη Αντονά, σε μια παράσταση με δύο ερμηνευτές.

Θεατρική παράσταση. [Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου]

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

10 Ιουλίου-1 Αυγούστου

Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάνης

«Οι δυο όχθες της νοσταλγίας»

Δυο πληθυσμοί που μοιράστηκαν τη δραματική εμπειρία της υποχρεωτικής μετακίνησης. Κοινό σημείο στις προφορικές μαρτυρίες των προσφύγων αποτελεί το παράπονο να γεννιέσαι σε μια χώρα, να μεγαλώνεις σε άλλη και να αισθάνεσαι ξένος και στις δύο. Η έκθεση αυτή βασίζεται σε προφορικές μαρτυρίες και φωτογραφίες Ελλήνων και Τούρκων που οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους υποχρεώθηκαν να εκπατριστούν από τη γενέθλια γη, με τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923.

Έκθεση Φωτογραφίας. [Δημοτική Καπναποθήκη]

Μετά το πέρας της εκδήλωσης των εγκαινίων, με ώρα έναρξης στις 9:30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία στην Παραλία της Καβάλας με την συμμετοχή της χορωδίας του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λωζάννης και της χορωδίας της Καβάλας «Προ-Νόμιον».

Συναυλία. [Παραλία Καβάλας]

6 Αυγούστου

Ομάδα Χ-οδός – Στέγη Πολιτισμού Νεας Καρβάλης -Κεντρο Καππαδοκικών Μελετών

«Έλα απόψε στου Θωμά»

Θωμάς Κοροβίνης. Εμβληματική μορφή των γραμμάτων, γνήσιος λαϊκός στοχαστής με πλούσιο έργο. Μυθιστόρημα, δοκίμιο, θέατρο, ποίηση, τραγούδι. Υλικό για αναπάντεχα ταξίδια σε κόσμους παραμυθένιους μα και αληθινούς, με τη μαγεία της διανόησης, τη σύνθεση εικόνων, πραγμάτων, προσώπων, σε καμβά Ανατολής και όχι μόνο.

Πεζός λόγος, θεατρικό ύφος, μουσικές και τραγούδια και ενώνονται σε αυτήν την μουσική παράσταση που σκηνοθετεί ο Παύλος Λεμοντζής.

Μουσική παράσταση. [Θεατράκι Μεχμέτ Αλή].

http://www.thrakitoday.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: