Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Συνελήφθησαν δύο (2) Βούλγαροι σε χωριό των Σερρών, οι οποίοι εξαπατούσαν ηλικιωμένους στις Σέρρες και την Δράμα αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά, προσποιούμενοι ότι τα παιδιά τους ευθύνονται για τροχαία ατυχήματα με τραυματισμό ανηλίκων.


Αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά με το πρόσχημα ότι το παιδί τους ευθύνεται για τροχαίο ατύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό κυρίως ανήλικων.

Προκειμένου να πείσουν τα θύματα τους, προσποιούνταν τους δικηγόρους ή ακόμα και τα ίδια τα παιδιά των ηλικιωμένων.

Εξιχνιάστηκαν μέχρι στιγμής 22 περιπτώσεις απάτης και απόπειρες απάτης σε Σέρρες και Δράμα.

Συνελήφθησαν δύο μέλη της οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα πέντε συνεργοί τους.

Κατάφεραν να αποκομίσουν πάνω από 35.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που αποπειράθηκαν να αποσπάσουν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

-Εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε συστηματικά ηλικιωμένους και αποκόμιζε μεγάλα χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα ότι δήθεν το παιδί τους ευθύνεται για τροχαίο ατύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ανηλίκων, κυρίως μικρών παιδιών, εξαρθρώθηκε μετά από συστηματική και αναλυτική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, με τη συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Σερρών και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών.

-Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν το απόγευμα της 11-06-2015 σε χωριό των Σερρών, δύο υπήκοοι Βουλγαρίας 33 και 39 ετών, σε βάρος των οποίων, αλλά και πέντε ακόμη μελών της οργάνωσης, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απάτη.

-Αναλυτικά, όπως προέκυψε από την έρευνα είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με δομημένη διάθρωση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης και μεθοδολογία δράσης.

-Η εγκληματική τους δραστηριότητα προσδιορίζεται τουλάχιστον το τελευταίο δίμηνο, κατά το οποίο αρχικά εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα τους, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Στη συνέχεια γυναίκα της οργάνωσης, προσποιούνταν τη δικηγόρο και με το πρόσχημα της παροχής νομικής βοήθειας, για το δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το παιδί τους, κατάφερναν να τους αποσπούν χρηματικά ποσά. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί, άλλο μέλος του κυκλώματος προσποιούνταν ακόμη και τα παιδιά των ηλικιωμένων.

-Τα χρήματα παραλάμβαναν οι δύο συλληφθέντες, ενώ από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας έχει προκύψει ότι εξαπάτησαν 4 ηλικιωμένους στις Σέρρες και 2 στη Δράμα, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν άλλους 16 ηλικιωμένους σε διάφορες περιοχές των Σερρών.

-Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν ξεκινούσαν από 3.000 ευρώ και έφταναν μέχρι και τις 20.000 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούσαν ακόμα και χρυσαφικά. -Το παράνομο περιουσιακό όφελος που τελικώς κατάφεραν να αποκομίσουν ανέρχεται σε 35.500 ευρώ, ενώ το ποσό που αποπειράθηκαν να αποσπάσουν αγγίζει τις 203.000 ευρώ.

-Στην κατοχή του 33χρονου συλληφθέντα βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ, προερχόμενο από περίπτωση απάτης που έγινε πριν λίγες μέρες, σε βάρος ηλικιωμένης γυναίκας σε περιοχή της Δράμας, το οποίο και της αποδόθηκε.

-Επίσης κατασχέθηκε ένα όχημα που χρησιμοποιούσαν ως μέσο μεταφοράς και εξυπηρέτησης της παράνομης δραστηριότητάς τους, το χρηματικό ποσό των 240 ευρώ, καθώς και 6 κινητά τηλέφωνα.

-Οι έρευνες συνεχίζονται για την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

-Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών.

-Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας προτρέπει τους πολίτες:

-να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.) 

-σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά με το γνωστό - συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι 

-σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους 

-να μην πείθονται όταν άγνωστοι τους ζητούν να καταβάλλουν χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα - εταιρείες για αγορά αγαθών - προσφορά υπηρεσιών 

-να μην δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού 

να μην πείθονται από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχουν προηγουμένως καλέσει 

-επισημαίνεται ότι από τα νοσοκομεία ή τις δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η τακτική υπάλληλοί τους να πηγαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν 

-να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους να επικοινωνούν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.) 

-να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών. 

-Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: