Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Απετράπησαν ακόμα δύο αυτοκτονίες μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT».


Πρόκειται για περίπτωση 13χρονης ημεδαπής, που εξέφρασε πρόθεση αυτοκτονίας μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης και περίπτωση 39χρονου ημεδαπού, ο οποίος εντοπίστηκε τη στιγμή που κατανάλωνε μεγάλη ποσότητα χαπιών.

-Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη βοήθεια της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», σε συνεργασία με τα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα, απετράπησαν ακόμα δύο περιπτώσεις αυτοκτονίας, που εκδηλώθηκαν χθες (20-04-2015), από 13χρονη ημεδαπή και 39χρονο ημεδαπό.

-Ως προς την πρώτη περίπτωση , το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε χθες απογευματινές ώρες, μέσω «CYBER ALERT», ότι χρήστης σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε την πρόθεση να αυτοκτονήσει.

-Άμεσα, διενεργήθηκε ενδελεχής αστυνομική και ψηφιακή έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας πρόεκυψε ότι ο χρήστης που είχε προβεί στην επίμαχη ανάρτηση ήταν η 13χρονη.

-Στη συνέχεια, ενημερώθηκε άμεσα το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, προς φυσικό εντοπισμό της ανήλικης και διασφάλιση της σωματικής της ακεραιότητας. Στο πλαίσιο επισταμένων ερευνών στην ευρύτερη περιοχή, εντοπίστηκε εγκαίρως η 13χρονη και χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των αστυνομικών, διασφαλίστηκε η σωματική της ακεραιότητα.

-Ως προς τη δεύτερη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο « CYBER ALERT » της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε χθες απογευματινές ώρες, από αλλοδαπή υπήκοο Σερβίας, η οποία επικοινώνησε από τη χώρα της, ότι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με άτομο από τη χώρα μας, της εξέφρασε την επιθυμία να αυτοκτονήσει.

-Άμεσα, στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγαν ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα των στοιχείων και δεδομένων του χρήστη που εκδήλωσε την πρόθεση, μέσω κινητού τηλεφώνου, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό του.

Από την έρευνα, καθώς και από την επικοινωνία με αρμοδίους παρόχους τηλεπικοινωνιών, προέκυψε και ταυτοποιήθηκε ο 39χρονος χρήστης του κινητού τηλεφώνου και εξακριβώθηκε γεωγραφικά το σημείο που βρισκόταν.

-Στη συνέχεια, σε άμεση συνεργασία με αστυνομικούς του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος εκδόθηκαν επιστάμενες αναζητήσεις και ο 39χρονος εντοπίστηκε τη στιγμή που κατανάλωνε μεγάλη ποσότητα χαπιών.

-Άμεσα, μεταφέρθηκε με σταθμό του ΕΚΑΒ, στο εφημερεύον νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται για την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ παράλληλα του παρέχεται και η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη.

-Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε και για τις δύο περιπτώσεις, θα υποβληθεί στις αρμόδιες κατά τόπο Εισαγγελικές Αρχές.

-Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

-Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88

-Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - android: CYBERKID.

http://www.astynomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: