Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνελήφθησαν ένας παιδόφιλος γιατρός και ένας απότακτος Αστυφύλακας για πορνογραφία μέσω διαδικτύου.


Οι δύο συλληφθέντες είχαν "κατεβάσει" εκατοντάδες χιλιάδες αρχεία με βίντεο βιασμών και παιδικής πορνογραφίας. Στο πλαίσιο διεθνούς επιχείρησης για τον εντοπισμό των διαχειριστών του site και των συνδρομητών τους, εντοπίστηκαν και οι δύο Έλληνες πελάτες του.

Οι δύο συλληφθέντες διατηρούσαν λογαριασμό σε ιστοσελίδα του Διαδικτύου, που βρίσκεται στο εξωτερικό, στην οποία υπήρχε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Για τον εντοπισμό τους διεξήχθησαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τη Europol και το FBI, στοχευμένες δράσεις και έρευνες.

-Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τη Europol και το FBI, στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης, εξιχνιάστηκε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας και συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί, 35 και 27 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για πορνογραφία ανηλίκων μέσω Διαδικτύου.

-Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από επικοινωνία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την Εθνική Μονάδα Europol. Σύμφωνα με αυτήν, η Europol, σε συνεργασία με τις Αμερικανικές Αρχές (FBI), διεξήγαγε στοχευμένη επιχείρηση σε ιστοσελίδα του Διαδικτύου που βρίσκεται στο εξωτερικό, στην οποία υπήρχε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

-Όπως προέκυψε, στην υπόθεση εμπλέκονταν Έλληνες χρήστες του διαδικτύου. Για το λόγο αυτό, ακολούθησε συνεργασία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τις Αμερικανικές Αρχές (FBI), προκειμένου να διακριβωθούν τα ηλεκτρονικά ίχνη διαχείρισης για τους λογαριασμούς, που είχαν δημιουργήσει οι δράστες στην ως άνω επίμαχη ιστοσελίδα.

-Η Europol και το  FBI έδωσαν τα ψηφιακά ίχνη των δύο συνδρομητών στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και έτσι η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και συνέλαβε έναν 35χρονο γιατρό στο σπίτι του στο Νέο Ηράκλειο και έναν 27χρονο νυν ιδιωτικό υπάλληλο στο Κερατσίνι, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω Διαδικτύου. Μάλιστα, ο 27χρονος στο παρελθόν είχε αποταχθεί από την Σχολή Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ. στη Σητεία για υπόνοιες που είχαν στη Σχολή του ότι είχε τάσεις παιδοφιλίας, καθώς τον είχαν πιάσει  να ...προσεγγίζει παιδάκια.

-Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό, ύστερα από άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και επικοινωνία με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών, ταυτοποιήθηκαν οι προαναφερόμενοι δράστες, ως διαχειριστές των υπό έρευνα λογαριασμών.

-Πρωινές ώρες χθες (6-4-2015), κλιμάκια αστυνομικών διενήργησαν νομότυπες έρευνες, στις οικίες των ανωτέρω σε Αττική και Πειραιά.

-Κατά τις έρευνες, βρέθηκαν σε ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα, εκατοντάδες χιλιάδες αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο) -συνολικού μεγέθους άνω του 1 ΤΒ (Terabyte)- σκληρού υλικού πορνογραφίας ανηλίκων και οι δράστες συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία.

-Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά :

πέντε (5) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ και

φορητός Η/Υ ( laptop ).

-Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και αναλύσεις.

-Οι δύο (2) συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγούνται στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Η τυχόν εμπλοκή και άλλων Ελλήνων χρηστών στην επίμαχη ιστοσελίδα ερευνάται.

-Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

-Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88

-Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - android: CYBERKID.


Δεν υπάρχουν σχόλια: