Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Λαχανάκι Βρυξελλών – η καλλιέργειά του υπόσχεται κέρδη.


Η σπορά γίνεται από την αρχή της άνοιξης, τον Μάρτιο, μέχρι τον Μάιο. Η φύτευση των φυταρίων γίνεται έπειτα από 35 ημέρες.

Ελκυστικό εισόδημα σε μία οικογενειακή επιχείρηση που θέλει να στραφεί στον πρωτογενή τομέα μπορεί να εξασφαλίσει η καλλιέργεια ενός εκλεκτού «εκπροσώπου» των κηπευτικών.
-Ο λόγος για το λαχανάκι Βρυξελλών, η καλλιέργεια του οποίου υπόσχεται κέρδη, χωρίς να απαιτεί μεγάλες εκτάσεις και σημαντικό αρχικό κεφάλαιο. Η καλλιέργεια κηπευτικών στην ύπαιθρο αλλά και στο θερμοκήπιο δίνει τη δυνατότητα στους νέους να ασχοληθούν με τον τομέα αυτόν, γιατί έχει πολλά πλεονεκτήματα.

• Δεν απαιτεί μεγάλες εκτάσεις. Σήμερα για να είναι βιώσιμη μία γεωργική επιχείρηση που θα έχει ως βάση τις αροτραίες καλλιέργειες (σιτηρά, ενεργειακές καλλιέργειες, βαμβάκι κ.λπ.), θα πρέπει κάποιος να έχει μεγάλο αριθμό στρεμμάτων. Στα κηπευτικά οι εκτάσεις είναι μικρές.

• Δεν απαιτεί μεγάλο μηχανικό εξοπλισμό κατά την αρχική φάση. Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει το γεωργικό επάγγελμα καλλιεργώντας κηπευτικά με όχι πολλά καλλιεργητικά μέσα.

• Δεν απαιτεί σημαντικό αρχικό κεφάλαιο για το πρώτο ξεκίνημα. Μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ξεκινήσει με κηπευτικά υπαίθρου και στην πορεία να δημιουργήσει πρόχειρες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.

• Ο καλλιεργητής παράγει προϊόντα και απευθύνεται σε μία αγορά που καταναλώνει λαχανικά. Εύκολα μπορεί να τα πουλήσει ο ίδιος και να έχει μερίδιο από την εμπορία του προϊόντος.

• Τα προϊόντα που παράγονται θεωρούνται επώνυμα, ποιοτικά, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει καλές τιμές και σταθερό πελατολόγιο.

-Στην Ευρώπη οι μεγαλύτεροι παραγωγοί και εξαγωγείς είναι η Ολλανδία και η Γερμανία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγωγή παρόμοια με εκείνη της Ολλανδίας, αλλά συνήθως απορροφάται εξ ολοκλήρου στην εσωτερική αγορά. Στη χώρα μας η καλλιέργειά του δεν έχει αναπτυχθεί σημαντικά, αν και θα μπορούσε να αναπτυχθεί με καλά αποτελέσματα.

-Με μία μέση παραγωγή 1.500- 2.000 κιλά το στρέμμα και μία τιμή παραγωγού 1-1,3 ευρώ το κιλό, η καλλιέργεια αυτή μπορεί να δώσει ένα ακαθάριστο εισόδημα 1.500-2.600 ευρώ το στρέμμα.

-Το λαχανάκι Βρυξελλών -όπως αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, όπως είναι το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο κ.ά. Το φυτό αυτό έχει διετή βιολογικό κύκλο, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί και ως μονοετές. Συνήθως κάθε φυτό μπορεί να παράγει μέχρι 100 «κεφαλάκια». Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και υβρίδια λάχανου Βρυξελλών.

-Το φυτό αυτό δίνει σε μέτριας σύστασης εδάφη καλύτερες αποδόσεις παρά σε πλούσια και με πλούσιες λιπάνσεις, επειδή στην περίπτωση αυτή δημιουργούνται ισχυρά στελέχη και αραιά κεφαλάκια. Το έδαφος πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανική ουσία, να στραγγίζει καλά και να έχει ρΗ 5,4-6,7.

-Το λαχανάκι των Βρυξελλών αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να αντέξει μέχρι τους -12°C, γι' αυτό και καλλιεργείται κυρίως σε περιοχές με χαμηλότερες θερμοκρασίες, επειδή απαιτούνται χαμηλές θερμοκρασίες ώστε να αρθεί ο λήθαργος των οφθαλμών του. Το λαχανάκι των Βρυξελλών αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 14 και 22°C. Η σπορά στα σπορεία γίνεται από την αρχή της άνοιξης, τον Μάρτιο, μέχρι τον Μάιο. Η φύτευση των φυταρίων γίνεται έπειτα από 35 ημέρες. Για όψιμες παραγωγές η μεταφύτευση των φυτών στον λαχανόκηπο μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και τον Ιούλιο. Οι αποστάσεις φύτευσης στο χωράφι είναι 40-50 εκατοστά επί των γραμμών και 60-70 εκατοστά μεταξύ των γραμμών.

-Είναι φυτό που έχει ανάγκη από τακτικές αρδεύσεις. Γενικά οι ανάγκες σε νερό αυξάνουν με την αύξηση των φυτών και την άνοδο των θερμοκρασιών.

-Είναι απαιτητικό όσον αφορά το άζωτο και το κάλιο και παρουσιάζει ευαισθησία στην έλλειψη βορίου και μολυβδαινίου.

-Η συγκομιδή ανάλογα με την εποχή φύτευσης ξεκινά από το τέλος του φθινοπώρου με αρχές χειμώνα και πραγματοποιείται σταδιακά σε χέρια. Η ωρίμανση των κεφαλών και επομένως και η συγκομιδή τους γίνεται από τη βάση των φυτών και προχωρά προς τα πάνω. Συγκομίζονται τα πιο μεγάλα κεφαλάκια όταν είναι σφιχτά και κλειστά. Τα λαχανάκια είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν έχουν φτάσει σε μέγεθος τα 2,5-3,0 εκατοστά και έχουν έντονο πράσινο χρώμα.

-Μετά τη συγκομιδή τους δεν μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο από 4-5 ημέρες, γι' αυτό θα πρέπει είτε να καταναλωθούν σύντομα, είτε να οδηγηθούν στην κατάψυξη.

Πού θα απευθυνθώ:

Κάσσανδρος Γάτσιος

Γεωπόνος - Σύμβουλος επιχειρήσεων

Εταιρεία Symagro

Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρο

Τηλ.: 694484647526510-07653

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: