Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Γιορτή ανταλλαγής σπόρων και φυτών στο Μεσοχώρι-Παρανεστίου – Συνωστισμός κόσμου για την δωρεάν διάθεση σπόρων και φυτών.


-Το αδιαχώρητο επικρατούσε το Σάββατο στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στη Δράμα για την πανελλαδική γιορτή ανταλλαγής ποικιλιών, με πολίτες από την περιοχή, διάφορα μέρη της χώρας αλλά και το εξωτερικό συναντήθηκαν για να ανταλλάξουν σπόρους, φυτά και απόψεις γύρω από την αχρήματη οικονομία.



-Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη γη του Πελίτι, λίγο έξω από το Μεσοχώρι με τους διοργανωτές να ανοίγουν τις πόρτες τους λίγο μετά τις 10.00 το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

-Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θεαματική, καθώς κυριολεκτικά σχηματίζονταν ουρές για τη δωρεάν διάθεση σπόρων και φυτών ενώ ταυτόχρονα βρίσκονταν σε εξέλιξη μια σειρά από παράλληλες δράσεις που στόχο είχαν την προώθηση των ιδεών που εκφράζει η κοινότητα Πελίτι. Κατά την είσοδό τους στον χώρο της εκδήλωσης οι πολίτες λάμβαναν από τρία κουπόνια, δωρεάν, τα οποία αντάλλαζαν με σπόρους ή φυτά, καθώς και ενμερωτικό υλικό σχετικά με το ιστορικό της εκδήλωσης.   

“Σήμερα γιορτάζουμε τα 20 χρόνια Πελίτι είναι η 15η πανελλαδική γιορτή ανταλλαγής ποικιλιών, άνθρωποι από 20 χώρες έχουν φτάσει εδώ και γιορτάζουμε την ελευθερία των σπόρων, την αλληλεγγύη” εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης εμπνευστής και συντονιστής της όλης ιδέας, τονίζοντας πως “στόχος μας είναι να γίνουμε αυτάρκεις στην παραγωγή των παραδοσιακών ποικιλιών. Για την τροφή μας αλλά και για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τα παιδιά μας”. 

-Άνδρες της Τροχαίας ρύθμιζαν την κυκλοφορία των οχημάτων και ενημέρωναν τους οδηγούς για τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουν την περιοχή ενώ προληπτικά στον χώρο βρισκόταν και ένα όχημα της Πυροσβεστικής. 

-Σπόροι όπως καλαμπόκι κόκκινο από τη Γερμανία, ντοματάκι μαύρο, πεπόνι Λήμνου, καρπούζι κίτρινο, ντομάτες και πιπέρια είναι μόνο μερικοί από τους δεκάδες που διατέθηκαν δωρεάν στους πολίτες ενώ μετά τη διανομή των σπόρων ακολούθησε παραδοσιακό λαϊκό γλέντι, ενώ στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε και χαριστικό παζάρι.  

Σύντομο ιστορικό

-Η εκδήλωση ξεκίνησε το 1999 στο χωριό Κάρπη του νομού Κιλκίς είναι η πρώτη δημόσια ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα και από τις παλιότερες παγκοσμίως. Το 2007 ξεκίνησε να έχει διεθνή χαρακτήρα. Το 2012 και το 2013 οργανώθηκαν παράλληλα και οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων. Το 2013 οι seedsavers της Αυστραλίας τη χαρακτήρισαν ως τη μεγαλύτερη ανταλλαγή σπόρων παγκοσμίως (Largest Seed Exchange in the World). το 2014 ήταν το σημείο έναρξης για το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους. Η γιορτή αυτή έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να οργανώσουν αντίστοιχες γιορτές στην Ελλάδα τη Βουλγαρία στην Τουρκία και αλλού.


http://www.thrakitoday.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: