Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Δωρεάν διανομή κάδων οικιακής κομποστοποίησης στο Δήμο Δοξάτου.


Δελτίο Τύπου του Δήμου Δοξάτου

-Ο Δήμαρχος Δοξάτου Δημήτρης Δαλακάκης καλεί όσους δημότες επιθυμούν να πάρουν δωρεάν κάδο οικιακής κομποστοποίησης (οι οποίοι είναι κατάλληλοι μόνο για χώμα και όχι για μπαλκόνι) προκειμένου να αξιοποιήσουν τα οργανικά και φυτικά απορρίμματα τους να προσέλθουν την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 18.00 στο Κέντρο Προσφυγικής Μνήμης (Καπναποθήκη) στον  Άγιο Αθανάσιο.

-Ο Δήμος μας στο πλαίσιο του έργου “POMIS” - Πιλοτική Δράση Οικιακής Κομποστοποίησης προμηθεύτηκε 52 κάδους κομποστοποίησης  σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει η οργανική ανακύκλωση των οργανικών απορριμμάτων (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κλπ).

-Παράλληλα με την δωρεάν διανομή κάδων οικιακής κομποστοποίησης θα λάβει χώρα και ενημερωτική επίδειξη του τρόπου χρήσης τους από υπευθύνους της ΔΙΑΑΜΑΘ.

-Με την κομποστοποίηση  τα οργανικά απορρίμματα μετατρέπονται, μέσω βιολογικής διαδικασίας και μερικής αποσύνθεσης, σε ένα πλούσιο οργανικό φυσικό λίπασμα. Συγχρόνως με την κομποστοποίηση προστατεύουμε το περιβάλλον και πετυχαίνουμε μείωση των σκουπιδιών που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. 



ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ;

κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, το φυτόχωμα. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό και χρησιμοποιείται ως λίπασμα. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

κομποστοποίηση ακολουθεί τον βιολογικό κύκλο της Γής: ανάπτυξη και φθορά. Τα κλαδέματα του κήπου και τα φυτικά υπολείμματα από τις τροφές μας που αποτελούν τον σωρό του κόμποστ γίνονται η τροφή για μικροοργανισμούς, μύκητες, βακτηρίδια, έντομα και ζωύφια τα οποία χρησιμοποιούν τον άνθρακα (C) από τα ξερά φυτά για την ανάπτυξή τους. Ο άνθρακας οξειδώνεται μετατρεπόμενος σε διοξείδιο του άνθρακος (CO2) με αποτέλεσμα να μειώνεται η μάζα και να εκλύεται θερμότητα κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης. Το  άζωτο (Ν) είναι το βασικό συστατικό για τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών. Με αυτό τον τρόπο ανακυκλώνουν στον δικό τους οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά από τα φυτά που αποσυντίθενται και τα επιστρέφουν με το κόμποστ πίσω στο έδαφος.

-Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι 'εργάτες' της κομποστοποίησης. Αυτοί, υποβοηθούνται κι από πολλούς άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ΚΟΜΠΟΣΤ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: