Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Δάφνη και Φασκόμηλο - δύο καλλιέργειες με προοπτικές.


Οι καλλιέργειες της δάφνης και του φασκόμηλου προσαρμόζονται πολύ καλά στο μεσογειακό κλίμα, μπορούν να αξιοποιήσουν φτωχά και υποβαθμισμένα εδάφη, ενώ οι οικονομικές τους αποδόσεις είναι ιδιαίτερα ελκυστικές.

-Ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις υπόσχονται η δάφνη και το φασκόμηλο. Εύκολη, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις η καλλιέργειά τους. Από 600 έως και 1.000 ευρώ το καθαρό εισόδημα για τους παραγωγούς.

-Δύο φυτά που έχουν περίοπτη θέση στην ελληνική κουζίνα, η δάφνη και το φασκόμηλο, θεωρούνται πρώτης τάξεως εναλλακτικές καλλιέργειες, παρουσιάζοντας σημαντικές προοπτικές κέρδους.

Φασκόμηλο

-Είναι καλλιέργειες χωρίς απαιτήσεις που προσαρμόζονται πολύ καλά στο μεσογειακό κλίμα, μπορούν να αξιοποιήσουν φτωχά και υποβαθμισμένα εδάφη, οι δε οικονομικές τους αποδόσεις είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Τα έσοδα, σύμφωνα με τις στρεμματικές αποδόσεις μιας βιολογικής φυτείας με τα δύο αρωματικά φυτά, κυμαίνονται από 600 έως 1.000 ευρώ το στρέμμα.

-Θα πρέπει άλλωστε να σημειωθεί ότι οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη αρωματικών φυτών που δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

-Το φασκόμηλο είναι πολυετής μικρός θάμνος και αναπτύσσεται τόσο σε ψυχρές όσο και σε θερμές περιοχές και σε υψόμετρο έως 1.500 μέτρα.

-Αντέχει πολύ στο κρύο μέχρι -25°C. Αναπτύσσεται σε διάφορους τύπους εδαφών, προτιμά όμως τα μέσης συστάσεως, ασβεστούχα με καλή αποστράγγιση και Ph 6,2-6,4.
Δάφνη

Σπορά – φύτευση

-Το κόστος εγκατάστασης είναι 400-500 ευρώ το στρέμμα και το καθαρό κέρδος φθάνει τα 600-700 ευρώ το στρέμμα.

-Πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Σπέρνεται σε υπαίθριο σπορείο. Η ποσότητα που χρειάζεται για τη σπορά ενός τετραγωνικού μέτρου είναι 8-10 γραμμάρια. Ενώ για τη φύτευση ενός στρέμματος χωραφιού απαιτούνται 7-8 τετραγωνικά μέτρα.

-Πολλαπλασιάζεται επίσης με παραφυάδες και με μοσχεύματα.

-Η καλύτερη εποχή για τη φύτευση των φυτών είναι το φθινόπωρο μετά τις πρώτες βροχές. Επίσης τα φυτά μπορούν να μεταφυτευτούν και την άνοιξη. Η φύτευση γίνεται σε γραμμές που απέχουν 0,70-0,80 μέτρα, η δε απόσταση στις γραμμές είναι 0,40-0,50 μέτρα.

-Η σπουδαιότερη εργασία στις φυτείες φασκόμηλου είναι η καταπολέμηση των ζιζανίων. Αυτή γίνεται με σκαλίσματα ή ζιζανιοκτόνα.

-Το αυτοφυές φασκόμηλο συλλέγεται την εποχή που ανθίζει (Μάιο - Ιούνιο) μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Η καλύτερη πάντως εποχή είναι όταν βρίσκεται στο στάδιο της πλήρους άνθησης.

-Τα φύλλα της δάφνης χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ως άρτυμα σε διάφορα φαγητά. Επίσης χρησιμοποιούνται στην κονσερβοποιία.

-Από τα δαφνόφυλλα λαμβάνεται με απόσταξη αιθέριο έλαιο (δαφνέλαιο) που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία και στις βιομηχανικές τροφίμων ως υποκατάστατο των δαφνόφυλλων.

-Η δάφνη αναπτύσσεται σχεδόν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, με προτίμηση όμως στα δροσερά παραθαλάσσια και τα νησιά. Το έδαφος μπορεί να είναι φτωχό έως πλούσιο και όξινο μέχρι αλκαλικό.

Εγκατάσταση
-Το κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 250-300 ευρώ το στρέμμα. Με την τιμή των ξηρών φύλλων να φθάνει τα 15-20 ευρώ το κιλό, μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα της τάξης των 1.000 ευρώ το στρέμμα.

-Η δάφνη πολλαπλασιάζεται με σπόρο και μοσχεύματα. Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορείο που περιέχει μείγμα από χώμα και κοπριά.

-Όταν τα νεαρά αποκτήσουν τα πρώτα 4 φύλλα τους, τα μεταφυτεύουμε στην οριστική τους θέση.

-Σε μια συστηματική φυτεία οι αποστάσεις που φυτεύονται είναι σε ρόμβους με πλευρές 3-4 μέτρα. Γενικώς οι δάφνες είναι φυτά βραδείας ανάπτυξης ιδίως στα πρώτα 3-5 χρόνια από τη φύτευσή τους.

-Τα δαφνόφυλλα συλλέγονται όταν είναι ώριμα και όχι τρυφερά. Αυτό γίνεται τον Αύγουστο ή και Σεπτέμβριο. Η συλλογή πρέπει να γίνεται με ειδικό κλάδεμα, με το οποίο κόβουμε κάθε χρόνο τις κορυφές των βλαστών. Ετσι το δέντρο βλασταίνει εύκολα και διατηρεί το σχήμα του.

-Μετά τη συλλογή οι βλαστοί μεταφέρονται σε υπόστεγο, όπου γίνεται η αποφύλλωση και στη συνέχεια η ξήρανση των δαφνόφυλλων.

Τα δαφνόφυλλα περιέχουν αιθέριο έλαιο που λαμβάνεται με απόσταξη.

Πού θα απευθυνθώ

Κάσσανδρος Γάτσιος. Γεωπόνος - σύμβουλος επιχειρήσεων. Εταιρεία SYMAGRO - Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. Tηλ. 6944846475 - 26510 07653

Κώστας Νάνος
http://www.ethnos.gr/entheta.

Δεν υπάρχουν σχόλια: