Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Νέο Δελτίο τύπου του Δήμου Δοξάτου - Ορθή επανάληψη με νέες ημερομηνίες- Η κινητή μονάδα Μαστογράφου στο Δήμο Δοξάτου.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

        Ορθή επανάληψη

        (Νέες Ημερομηνίες)

Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου στο Δήμο Δοξάτου

-Ο Δήμος Δοξάτου σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ανακοινώνουν ότι η κινητή μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται στο Δήμο μας και συγκεκριμένα μπροστά από το  κοινοτικό κατάστημα του Αγ. Αθανασίου, το  Σάββατο 7 Μαρτίου από 14.00 – 20.00 και την   Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 από 08.00 – 16.00.

-Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζεται σε 4.500.

-Παρόλη την υψηλή συχνότητα της ασθένειας, η αντιμετώπιση της τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα, αφού η πλειοψηφία των ασθενών θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια και αυτά θα επηρεαστούν ελάχιστα σε ότι αφορά την ποιότητα τους.

-Αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη ήρθε ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Ο πρώτος ήταν οι σημαντικές πρόοδοι της ιατρικής επιστήμης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Ο δεύτερος, και πολύ σημαντικός, είναι πως ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση.

-Η εξέταση που χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία φαίνεται να μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Όλες οι επιστημονικές εταιρείες συνιστούν στις γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία κάθε ένα ή δύο χρόνια.

-Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα έχει χαμηλή δόση ακτινοβολίας.

-Στη χώρα μας το ποσοστό των γυναικών στις οποίες ο καρκίνος ανιχνεύθηκε σε πρώιμο στάδιο στο πλαίσιο κάποιου προληπτικού ελέγχου εκτιμάται πως είναι σημαντικά μικρότερο από τα αντίστοιχα άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους που καθιστούν την ισότιμη πρόσβαση όλων των γυναικών σε μαστογραφικά κέντρα μία δύσκολη υπόθεση.

-Για να βοηθηθούν οι γυναίκες στην ελληνική ύπαιθρο που λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών δυσκολιών ή προκαταλήψεων και οικονομικών προβλημάτων, δεν έχουν πρόσβαση ή αδυνατούν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο,  η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία μετά από μία γενναία χορηγία και συνεχή υποστήριξη της εταιρείας καλλυντικών AVON κατασκεύασε και εξόπλισε με  σύγχρονα μηχανήματα μία κινητή μονάδα μαστογράφου. Η μονάδα αυτή περιοδεύει σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και προσφέρει δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη.



-Στo πλαίσιο αυτής της προσπάθειας Ο ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ του ΝΠΔΔ και το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ της ΔΗ.ΚΕ.ΔΗ.Δ. προσκάλεσε και φιλοξενεί  την κινητή μονάδα μαστογράφου που θα βρίσκεται στο  κοινοτικό κατάστημα Αγ. Αθανασίου,  το  Σάββατο 7 Μαρτίου από 14.00 – 20.00 και την   Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 από 08.00 – 16.00.

Τηλέφωνο για ραντεβού: 2521 3 52463  (8.00-12.00).

-Τα ραντεβού θα κλείνονται από 2 Μαρτίου 2015 τις εργάσιμες ημέρες.

                            Προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο.

·      Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.

·      Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.

·      Να μην έχουν ιστορικό καρκίνο μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.

·      Να μην είναι σε έμμηνο ρήση (περίοδο 3 ημέρες πριν - 5 ημέρες μετά).

-Δεν προσφέρεται ο μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο εργαστήριο ιδιωτικά.

Προσπάθειά μας είναι να επιτύχουμε να εξεταστούν όσο το δυνατό περισσότερες Ελληνίδες και έτσι να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας.

Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν.

Από το Γραφείο Δημάρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια: