Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Συνελήφθησαν τέσσερα (4) άτομα σε Αθήνα και Βόλο που κατηγορούνται για πλαστογραφία, απάτη και παραβάσεις της νομοθεσίας για τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών, την προστασία σημάτων, καθώς και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.


Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπόθεση εισαγωγής, κατοχής και διάθεσης απομιμητικών προϊόντων επώνυμων εταιριών του εξωτερικού, μέσω του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, διατίθενταν προς πώληση ως γνήσια, προϊόντα ένδυσης, υπόδησης και διάφορα άλλα αξεσουάρ υψηλής αισθητικής και ραπτικής σε ιδιαίτερα χαμηλές αλλά και ελκυστικές τιμές.

Η παράνομη δραστηριοποίησή τους είχε ως συνέπεια την σημαντική απώλεια εσόδων από την πλευρά των εταιρειών, αλλά και του Δημοσίου από τη μη είσπραξη φόρων.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Βόλο, εντοπίστηκαν αποθηκευτικοί χώροι με εκατοντάδες απομιμητικά προϊόντα υψηλού κόστους.

Κατασχέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις και πλήθος παραστατικών αποστολών δεμάτων, φορητός υπολογιστής και 4 σκληροί δίσκοι Η/Υ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Αναλυτικά:

-Από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, εξιχνιάστηκε σημαντική υπόθεση εισαγωγής, κατοχής και διάθεσης απομιμητικών προϊόντων γνωστών οίκων του εξωτερικού, τα οποία διακινούνταν μέσω του διαδικτύου.

-Για την υπόθεση συνελήφθησαν προχθές (21.02.2015), στην Αθήνα και το Βόλο, τέσσερις ημεδαποί (3 άνδρες και 1 γυναίκα), ηλικίας 35 έως 43 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για πλαστογραφία, απάτη και άλλα αδικήματα που αφορούν στη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων, στην προστασία των σημάτων και στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

-Ειδικότερα, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αναλύθηκαν και διερευνήθηκαν διαδικτυακές πληροφορίες και προέκυψε ότι άγνωστα άτομα, διακινούσαν μέσω διαδικτύου και σε ειδική κατηγορία προσώπων (δηλαδή άτομα που στοχεύουν στην αγορά επώνυμων προϊόντων σε ειδικές τιμές), επώνυμα απομιμητικά προϊόντα υψηλού κόστους ως γνήσια, μέσω διαφόρων τεχνικών.

-Πιο αναλυτικά ως προς την τακτική τους, οι δράστες δημιουργούσαν διάφορα προφίλ σε ιστοσελίδες δημοπρασιών και σε διαδικτυακές αγγελίες ειδικού τύπου και στη συνέχεια, παρουσίαζαν ως γνήσια και διέθεταν προς πώληση απομιμητικά προϊόντα, όπως είδη ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ, επώνυμων εταιριών του εξωτερικού, σε ιδιαίτερα χαμηλές και ελκυστικές τιμές, παραπλανώντας έτσι τους υποψήφιους αγοραστές.

-Λόγω της πρωτότυπης πρακτικής επικοινωνίας των δραστών με τους αγοραστές-θύματά τους, τα οποία πίστευαν ότι αγόραζαν γνήσια προϊόντα, κατάφεραν να προσελκύσουν στις διάφορες ιστοσελίδες τους χιλιάδες διαδικτυακούς αγοραστές.

-Αποτέλεσμα της παράνομης δράσης τους είναι οι θιγόμενες επώνυμες εταιρείες να έχουν υποστεί απώλεια εσόδων αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο να έχει σημαντική απώλεια από τη μη είσπραξη φόρων.

-Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Στο πλαίσιο αυτό, ακολούθησε πολύμηνη, ενδελεχής και εμπεριστατωμένη ψηφιακή-διαδικτυακή έρευνα από εξειδικευμένους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι οποίοι εντόπισαν συγκεκριμένα προφίλ χρηστών του διαδικτύου και ταυτοποίησαν την εμπλοκή των παραπάνω τεσσάρων ατόμων.

-Κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικές έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών, προχθές στις οικίες των δραστών, σε Αθήνα και Βόλο, όπου εντοπίστηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους εκατοντάδες απομιμητικά προϊόντα, υψηλού κόστους.

-Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις, εκατοντάδες παραστατικά αποστολών δεμάτων, καθώς και ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, μαζί με τέσσερις (4) σκληρούς δίσκους Η/Υ, τα οποία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

-Οι τέσσερις συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

-Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στο 111 88

-Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios-android & windows : CYBERKID
http://www.astynomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: