Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Συνελήφθη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 24χρονος, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου και αποπλάνηση παιδιών.


Η σύλληψή του είναι αποτέλεσμα πολύμηνων - στοχευμένων ψηφιακών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της παγκοσμίου εμβέλειας διαδικτυακής αστυνομικής επιχείρησης, με την κωδική ονομασία « HYDRA ».

Ο 24χρονος κατείχε και διαμοίραζε, μέσω ειδικού προγράμματος ανταλλαγής αρχείων ( peer to peer ) σε άλλους χρήστες του διαδικτύου, πλήθος αρχείων «σκληρής» παιδικής πορνογραφίας.

Στη κατοχή του βρέθηκαν χιλιάδες ψηφιακά αρχεία (βίντεο και φωτογραφίες) παιδικής πορνογραφίας.

Παράλληλα διακριβώθηκε ότι σε ένα από τα κατασχεθέντα ψηφιακά αρχεία απεικονίζεται ενώ ασελγούσε σε βάρος ανηλίκου.

-Μια σημαντική υπόθεση παιδικής πορνογραφίας εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εμβέλειας διαδικτυακής αστυνομικής επιχείρησης, με την κωδική ονομασία « HYDRA » (σχετ. η από 15-05-2014 παρουσίαση του Εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. και του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος).

-Υπενθυμίζεται ότι κατά την πολύμηνη διαδικτυακή αστυνομική επιχείρηση « HYDRA », εντοπίστηκαν συνολικά εβδομήντα οκτώ (78) χρήστες – δράστες, τα ηλεκτρονικά ίχνη των οποίων προέκυψαν σε τριάντα δύο (32) χώρες του κόσμου, ενώ στη χώρα μας σχηματίστηκαν τρεις (3) αυτοτελείς δικογραφίες και συνελήφθησαν τρία (3) άτομα, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

-Πιο αναλυτικά, την 28-11-2013 εντοπίστηκε προφίλ αγνώστου ατόμου, μέσω του οποίου διακινείτο σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας, με τη χρήση ειδικού προγράμματος διαμοιρασμού αρχείων ( P 2 P ). Για την αποφυγή εντοπισμού του ο διαχειριστής του επίμαχου προφίλ λάμβανε αυξημένα διαδικτυακά μέτρα προστασίας, προκειμένου να δυσχεράνει τις έρευνες των διωκτικών αρχών.

-Από την εξέλιξη των πολύμηνων ψηφιακών ερευνών εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του παραπάνω ατόμου και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του, καθώς προέκυψε ότι πρόκειται για 24χρονο ημεδαπό, κάτοικο Θεσσαλονίκης.

-Συγκεκριμένα, διακριβώθηκε ότι ο 24χρονος ήταν διαχειριστής λογαριασμού σε πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων ( peer to peer ) του διαδικτύου και κατείχε φάκελο με κωδικό πρόσβασης, ο οποίος ήταν πρόσφορος για διαμοιρασμό. Στο φάκελο αυτό εμπεριέχονταν άλλοι (11) υποφάκελοι με χιλιάδες αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο) οι ονομασίες των οποίων παρέπεμπαν σε πολύ σκληρό υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

-Ο 24χρονος συνελήφθη την 02-02-2015, στη Θεσσαλονίκη και σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου και αποπλάνηση παιδιών.

-Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένας σκληρός δίσκος και ένα κινητό τηλέφωνο.

-Από την επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, βρέθηκαν χιλιάδες αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο) με πολύ σκληρό υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, ηλικίας περίπου τεσσάρων έως και δεκαπέντε ετών. Παράλληλα εντοπίστηκαν και οι (11) φάκελοι, τους οποίους είχε κλειδωμένους, η ονομασία των οποίων ήταν όμοια με αυτούς που είχαν εντοπιστεί διαδικτυακά.

-Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης βρέθηκε αρχείο παιδικής πορνογραφίας, που απεικονίζει τον συλληφθέντα να ασελγεί σε δεκάχρονο ανήλικο. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται η συμμετοχή ημεδαπού σε υλικό παιδικής πορνογραφίας.

-Μάλιστα, διερευνάται άλλη περίπτωση ασέλγειας του δράστη σε τετράχρονο ανήλικο, ενώ θα ελεγχθούν όλα τα κατασχεθέντα αρχεία για τυχόν εντοπισμό και άλλων συναφών περιπτώσεων.

-Ο συλληφθείς, με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε την 03-02-2015 στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. 

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 55χρονου ημεδαπού, για πορνογραφία ανηλίκων

Για την υπόθεση υπήρξε συνεργασία με το Κέντρο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Τελωνείου των Η.Π.Α. ( ICE )

-Ο 55χρονος συνελήφθη στην Πάτρα, καθώς είχε εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Τρικάλων, για παρόμοια αδικήματα και κρίθηκε προφυλακιστέος.

-Στον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή που κατείχε βρέθηκαν περισσότερα από 12.000 αρχεία υλικού πορνογραφίας ανηλίκων

-Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 55χρονου ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

-Ειδικότερα, μετά από ψηφιακή ανάλυση πληροφοριακού υλικού, προέκυψε ότι ο 55χρονος επισκεπτόταν διάφορες ιστοσελίδες πορνογραφίας ανηλίκων, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε εικονικά δωμάτια επικοινωνίας ( chat ), υποστηρίζοντας ότι έχει προβεί στην σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

-Επίσης, όπως προέκυψε, απέστειλε σε χώρα του εξωτερικού, μέσω κούριερ, χρηματικό ποσό, ως συνδρομή σε ιστοσελίδα παιδόφιλων.

-Επιπρόσθετα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε με έγγραφο από το Κέντρο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Τελωνείου των Η.Π.Α. ( ICE ), ότι ο 55χρονος, αφού άλλαξε την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, απέστειλε σε τρίτους τριάντα εννέα (39) φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας.

-Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία και στο χώρο εργασίας του 55χρονου στα Τρίκαλα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή και μία κάρτα μνήμης, τα οποία απεστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω εξέτασή τους, ενώ το προανακριτικό υλικό υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Τρικάλων.

-Την 17-01-2015 ο 55χρονος συνελήφθη στην Πάτρα, καθώς είχε εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Τρικάλων ( σχετ. το από 17-01-2015 Δελτίο Τύπου του Γ.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας) .

-Σε έρευνα που έγινε στον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή που είχε στην κατοχή του, ανευρέθηκαν (12.031) αρχεία πορνογραφίας ανηλίκων, συνολικού μεγέθους που ξεπερνά τα 3,5 Gigabyte αποθηκευτικού χώρου.

-Ο 55χρονος οδηγήθηκε στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και μετά την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης, κρίθηκε προφυλακιστέος. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: