Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Πήγαν πίσω οι 52.818 προσλήψεις σε δήμους και δημόσιο, αν και δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση.


Για ποιους λόγους παρατηρείται καθυστέρηση στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

-Σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για 52.818 ανέργους - ωφελούμενους σε πεντάμηνες θέσεις απασχόλησης στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τις Περιφέρειες, καθώς ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ούτε η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων παρά το ότι δεν εμπίπτει στην απαγόρευση των προσλήψεων λόγω των εκλογών.

-Ο φόβος ότι μπορεί να χαρακτηριστεί «προεκλογικό ρουσφέτι» οδηγεί τη διοίκηση του ΟΑΕΔ στο να έχει προχωρήσει σε μια «άτυπη» αναβολή εκτέλεσης του προγράμματος, που θα έδινε ανάσα σε χιλιάδες οικογένειες ανέργων.

-Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί από το περασμένο καλοκαίρι, ενώ μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με. τυμπανοκρουσίες και με καλεσμένους εκπροσώπους από τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, ανακοίνωνε ότι το πρόγραμμα μπαίνει στην «τελική ευθεία». Εντούτοις, ακόμα αναμένεται η έγκριση από τον ΑΣΕΠ για να διαπιστωθεί εάν το πρόγραμμα πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.  Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό κάνουν λόγο για «ηθικό» θέμα και όχι ουσιαστικό, αφού τυπικά το πρόγραμμα δεν εμπίπτει στις απαγορεύσεις του νόμου, λόγω εκλογών.

-Επίσης, εκφράζεται η απορία, πώς θα καταφέρουν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, να ανταπεξέλθουν σε ένα τέτοιο όγκο δουλειάς, καθώς θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθούν ταυτόχρονα πάνω από 50.000 δικαιούχοι. Μάλιστα, η συγκεκριμένη άποψη στηρίζεται στο δεδομένο ότι έχουν προκύψει προβλήματα στο παρελθόν με προγράμματα εργασίας, που αφορούσαν πολύ μικρότερο αριθμό ωφελούμενων. Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας μπορούν να συμμετάσχουν οι εξής κατηγορίες ανέργων:

*Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι επίσης εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

*Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

*Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

*Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

*Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, άνω των 29 ετών.
http://news247.gr/eidiseis/

Δεν υπάρχουν σχόλια: