Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Διακριβώθηκε η δράση τριμελούς εγκληματικής ομάδας, η οποία εξαπατούσε ηλικιωμένους και προέβαινε σε κλοπές από τις οικίες τους, στο Νομό Δράμας.


Εξιχνιάσθηκαν μέχρι τώρα 7 περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων, 1 απόπειρα και 2 κλοπές.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 3 ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση - συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, απάτες και κλοπές.

Προσποιούμενοι ότι είναι λογιστές, φίλοι συγγενικών προσώπων, υπάλληλοι της εφορίας ή διαφόρων φορέων και προφασιζόμενοι είτε οφειλές είτε επιστροφές χρημάτων, αποσπούσαν χρηματικά ποσά και χρυσαφικά – κοσμήματα.

Συνολικά από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο ξεπερνά τις 14.500 ευρώ.

 -Ολοκληρώθηκε η εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφαλείας Δράμας , σχετικά με εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν ηλικιωμένους και προέβαιναν σε κλοπές από τα σπίτια τους, στο Νομό Δράμας.

-Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των τριών (3) μελών της ομάδας, ημεδαπών ηλικίας 54, 29 (άνδρες) και 44 (γυναίκα) ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, απάτες και κλοπές.

-Αναλυτικότερα, από τις ενδελεχείς έρευνες των αστυνομικών, προέκυψε ότι οι τρεις δράστες, από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και με διαφορετική σύνθεση και ρόλους, διέπρατταν συστηματικά απάτες σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, καθώς και κλοπές από τις οικίες τους.

-Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi), προσέγγιζαν ηλικιωμένους, εμφανιζόμενοι ως λογιστές, φίλοι συγγενικών προσώπων, υπάλληλοι της εφορίας ή διαφόρων φορέων και προφασιζόμενοι είτε οφειλές είτε επιστροφές χρημάτων που αφορούσαν συγγενικά τους άτομα ή και τους ίδιους, κατάφερναν να αποσπάσουν από αυτούς, χρηματικά ποσά και τιμαλφή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προέβαιναν στην κλοπή χρημάτων ή τιμαλφών από τις οικίες των ηλικιωμένων.

-Ειδικότερα, όπως προέκυψε, η 44χρονη ήταν αυτή που συνήθως προσέγγιζε τους ηλικιωμένους, ενώ ο ένας από τους άλλους δύο δράστες, ανέμενε στο όχημα, έξω από τα σπίτια τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η 44χρονη για να γίνει πιο πειστική, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον συνεργό της, που περίμενε στο αυτοκίνητο, ενώ όταν το ποσό που αποσπούσαν ήταν μικρό, οδηγούσαν τα θύματά τους σε διάφορα τραπεζικά υποκαταστήματα της Δράμας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αναλήψεις χρημάτων και να τα παραδώσουν σε αυτούς.

-Όπως εξακριβώθηκε, από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, τα μέλη της ομάδας, κατά το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2014, δρώντας με την παραπάνω μεθοδολογία, διέπραξαν, στη Δράμα και τον Ξηροπόταμο Δράμας, επτά (7) απάτες και μία (1) απόπειρα σε βάρος ηλικιωμένων, καθώς και δύο (2) κλοπές.

-Από την εγκληματική τους δράση, απέσπασαν χρηματικά ποσά, ύψους 14.000 ευρώ περίπου, δύο (2) χρυσές λίρες Αγγλίας και διάφορα χρυσαφικά – κοσμήματα.

Συγκεκριμένα:

Την 4-9-2014, εξαπάτησαν 87χρονη ημεδαπή και απέσπασαν από αυτή 300 ευρώ και δύο (2) χρυσές λίρες Αγγλίας.

Την 16-9-2014, εξαπάτησαν 89χρονη ημεδαπή και απέσπασαν από αυτή 1.400 ευρώ, ενώ πριν την αποχώρησή τους, αφαίρεσαν από δωμάτιο του σπιτιού, το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από την ηλικιωμένη.

Την 16-9-2014, αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν 88χρονη ημεδαπή, χωρίς να ολοκληρώσουν την πράξη τους, καθόσον η ηλικιωμένη δεν κατείχε χρήματα ή τιμαλφή.
Την 5-11-2014, εξαπάτησαν 80χρονη ημεδαπή και απέσπασαν από αυτή 250 ευρώ, ενώ πριν την αποχώρησή τους, αφαίρεσαν διάφορα χρυσαφικά – κοσμήματα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από την ηλικιωμένη.

Την 5-11-2014, εξαπάτησαν 81χρονη ημεδαπή και απέσπασαν από αυτή 500 ευρώ.

Την 14-11-2014, εξαπάτησαν 85χρονη ημεδαπή και απέσπασαν από αυτή 1.500 ευρώ.

Την 25-11-2014, εξαπάτησαν 88χρονη ημεδαπή και απέσπασαν από αυτή 800 ευρώ.

Την 25-11-2014, εξαπάτησαν 89χρονο ημεδαπό και απέσπασαν από αυτόν αρχικά το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ, ενώ στη συνέχεια τον έπεισαν να μεταβεί μαζί τους σε τραπεζικό υποκατάστημα της Δράμας και να πραγματοποιήσει ανάληψη 5.400 ευρώ, τα οποία ακολούθως τους τα παρέδωσε.

-Σημειώνεται ότι όλοι οι δράστες έχουν απασχολήσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για απάτες.

-Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από την Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, για να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της ομάδας.
Tο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αποτροπής τέτοιων περιστατικών, έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ( www . hellenicpolice . gr /Οδηγός του Πολίτη/Χρήσιμες Συμβουλές) τις ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για υπερήλικες:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Οι δράστες χρησιμοποιούν συνήθως την εξής μεθοδολογία :

Απάτη με τη μέθοδο προσέγγισης εκ μέρους συγγενικού προσώπου (κυρίως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων)

Οι δράστες επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.

Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.

Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.

Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.

Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες Ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε Τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν.

Απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου

Οι δράστες επιλέγουν συνήθως ηλικιωμένους και πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών τους.

Ακολούθως, επικοινωνούν τηλεφωνικώς μαζί τους κυρίως τις νυχτερινές ώρες (συνήθως μετά τα μεσάνυχτα) και εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που προκαλείται, τους αναγγέλλουν ότι ένας στενός συγγενής τους (π.χ. γιος, κόρη, γαμπρός ή νύφη) εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.

Οι δράστες ζητούν από τους ηλικιωμένους να μεταβούν αμέσως σε συγκεκριμένο σημείο (που νωρίτερα οι ίδιοι έχουν επιλέξει ως κατάλληλο, συνήθως κοντά στο σπίτι τους), όπου τους «αναμένει» άνθρωπος του νοσοκομείου π.χ. ένας νοσηλευτής ή υπάλληλος του ΕΚΑΒ, για να παραλάβει τα χρήματα και να τα παραδώσει το ταχύτερο δυνατό στους γιατρούς.

Οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν συνήθως την ίδια τηλεφωνική συσκευή στην οποία δέχθηκαν την κλήση για να καλέσουν στο κινητό τηλέφωνο το συγγενικό τους πρόσωπο, που «δήθεν» νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Όμως, μέσα στη σύγχυση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι η «γραμμή» είναι ακόμη ανοιχτή με τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση. Οι δράστες προσποιούνται ότι απαντούν στην κλήση των θυμάτων και «επιβεβαιώνουν» την άσχημη είδηση, παριστάνοντας για παράδειγμα κάποιον τραυματιοφορέα που κρατάει το κινητό του νοσηλευόμενου.

Απάτη με τη μέθοδο της απασχόλησης σε ΑΤΜ (συνήθως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων)

Οι δράστες προσεγγίζουν ένα άτομο τη στιγμή που πραγματοποιεί συναλλαγή σε ΑΤΜ και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί υποκλέπτουν οπτικά το «ΡΙΝ» κατά την πληκτρολόγησή του, ενώ στη συνέχεια περιμένουν να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Τη στιγμή της εξόδου της κάρτας από το ΑΤΜ ένας από τους δράστες ρίχνει στα πόδια του συναλλασσόμενου ένα χαρτονόμισμα και τον προτρέπει να το πάρει με το πρόσχημα ότι του έπεσε από τη τσέπη.

Οι δράστες εκμεταλλεύονται το χρονικό διάστημα που ο συναλλασσόμενος απασχολείται με το πεσμένο χαρτονόμισμα και αφαιρούν την κάρτα του από το στόμιο εξόδου του ΑΤΜ, τοποθετώντας στη θέση της μία άλλη.

Μετά την αποχώρηση του συναλλασσόμενου, που δεν έχει αντιληφθεί τη αλλαγή της κάρτας, οι δράστες αφαιρούν το υπόλοιπο του λογαριασμού.


http://www.astynomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: