Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Η αρόνια απλώνει τις ρίζες της.


Με αποδόσεις που ξεπερνούν τα 1.000 € ανά στρέμμα, η αρόνια έχει αρχίσει να καλλιεργείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση για τους αγρότες.

Χωρίς μεγάλες καλλιεργητικές απαιτήσεις, με τις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες στη χώρα μας να θεωρούνται ιδανικές, η αρόνια προσφέρει μια εναλλακτική λύση για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

-Η αρόνια η μελανόκαρπη, όπως χαρακτηριστικά λέγεται είναι ένα φυτό που καλλιεργείται εύκολα, είναι ανθεκτικό στον παγετό και προσαρμόζεται σε διάφορους τύπους εδαφών. Το φυτό αυτό παράγει μικρούς μαύρους καρπούς που τρώγονται και χρησιμοποιούνται και στον κλάδο των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

-Όσο άγνωστη όμως είναι στην Ελλάδα, τόσο διάσημη αποδεικνύεται η αρόνια στη Ρωσία, την Τσεχία, τη Λιθουανία, αλλά και στην Πολωνία, όπου καλλιεργείται σε χιλιάδες στρέμματα. Μάλιστα, οι Λιθουανοί παράγουν από αυτούς το φημισμένο κρασί «Aronijos», που συνιστάται ακόμη και για την πρόληψη καρδιοπαθειών.

-«Η αρόνια είναι μια πολύ επικερδής καλλιέργεια, αρκεί να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά. Αντέχει ακόμη και σε παγετό (-25 βαθμούς Κελσίου), δεν θέλει πολύ νερό και η απόδοσή της είναι πολύ μεγάλη», αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος. Στην Ελλάδα η αρόνια άρχισε να καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια. Το κόστος καλλιέργειας της αρόνιας είναι χαμηλό, η δε στρεμματική και οικονομική απόδοση είναι αρκούντως ικανοποιητική. Μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα που να φθάσει και να ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ το στρέμμα, υπολογίζοντας μία μέση παραγωγή 3-5 κιλών ανά φυτό μετά το 5 έτος και μία μέση τιμή 2-3 ευρώ το κιλό.

-Η αρόνια είναι ένα φυτό που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και εισήχθη στην Ευρώπη και την Ασία στις αρχές του 20ού αιώνα. Η καλλιέργειά του έχει αναπτυχθεί στην Ανατολική Ευρώπη και κυρίως στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, λόγω των σημαντικών θρεπτικών και φαρμακευτικών ιδιοτήτων της.

-Οι καρποί μπορούν να καταναλώνονται νωποί, αν και είναι πολύ στυφοί και έχουν όξινη γεύση, ή να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή διαφόρων μειγμάτων χυμών, ή αλκοολούχων ποτών, ή ενεργητικών ποτών, ή για την παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων και ως χρωστικές διαφόρων τροφίμων. Αν και είναι ένα φυτό που μεταφυτεύεται εύκολα -όπως μας αναφέρει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος που ασχολείται σε ερευνητικό επίπεδο με την καλλιέργεια της αρόνιας- καλό είναι να φυτεύονται φυτά που ευρίσκονται σε γλάστρες, παρά γυμνόριζα ώστε να αποφεύγεται το στρες που μπορεί να προκληθεί από το φύτεμα.

-Τα φυτά μπορεί να παραχθούν από σπόρους ή με μαλακά μοσχεύματα ή με διαίρεση των υπαρχουσών παραφυάδων. ατά την καλλιέργεια της αρόνιας, οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών φυτεύσεως πρέπει να είναι 3m και φυτού από φυτό επάνω στη γραμμή φυτεύσεως 1,7m, δηλαδή φυτεύονται 200 φυτά το στρέμμα. Η αρόνια δεν απαιτεί παρά ελάχιστο κλάδεμα. Πρέπει να κλαδεύει κανείς τους βλαστούς που έχουν κάποιες ζημιές ή τους πιο παλιούς βλαστούς κάθε 5-7 χρόνια, ώστε να ευνοείται η είσοδος του φωτός στο εσωτερικό των φυτών. Πρέπει επίσης να απομακρύνονται οι παραφυάδες, όταν ο αριθμός τους γίνει υπερβολικός, άλλωστε αυτή η εργασία διευκολύνει τις εργασίες συντήρησης και συγκομιδής των φυτών, ενώ ταυτόχρονα ευνοεί την είσοδο του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό των φυτών.

-Η αρόνια δεν είναι ευαίσθητη στο ψύχος και επομένως δεν απαιτούνται κάποια μέτρα για προστασία των φυτών από το ψύχος. Είναι ανθεκτικό φυτό στις προσβολές από διάφορους εχθρούς και ασθένειες. Τα φυτά φτάνουν σε πλήρη απόδοση μετά από περίπου 5 χρόνια. Μπορεί να δώσει κατά μέσο όρο 800-1000 κιλά το στρέμμα. Οι καρποί της αρόνιας συγκομίζονται με τα χέρια ή με μηχανικά μέσα.

-Οι καρποί της είναι μεταξύ των πλέον πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες, σε βιταμίνη C, σε ανθοκυάνες και φλαβονοειδή. Για νωπή κατανάλωση δεν παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον επειδή έχουν στυφή γεύση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε κοκτέιλ χυμών, αλκοολούχων ή ενεργητικών ποτών, σε φαρμακευτικά σκευάσματα και ως χρωστικές τροφίμων.

Πού θα απευθυνθώ

Κάσσανδρος Γάτσιος, Γεωπόνος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων - www.symagro.com. Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. Τηλ. 6944-846475 - 26510 07653.

Κώστας Νάνος

http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: